Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Fényképezőgépek, kamerák » Az SD kártya jobb, mint microSD?

Az SD kártya jobb, mint microSD?

Figyelt kérdés

Nekem az SD is megfelelő, méret és hordozhatóság nem szempont.

De a legtöbb esetben SD adapterrel árulnak micro SD-t.

Kicsit idegenkedem tőle, mert arra gondolok, hogy minél kisebb, annál nagyobb a valószínűsége, hogy valami nem úgy működik, mint kéne, hiszen kicsiben megcsinálni valamit sokkal technikásabb/nehezebb.

Rosszul gondolom, teljesen ekvivalens a kettő?

2015. dec. 11. 15:28
 1/8 vatafak ***** válasza:
jja tökmindegy, a lényeg hogy ne noname és ha lehet legalább class10es legyen
2015. dec. 11. 16:00
 2/8 anonim ***** válasza:

A mikro sd azért jobb, mert mindenbe belemegy. Az sd meg csak a nagy formátumú keretbe.

Amikor érdeklődni kezdtél, valahogy tévútra jutottál, és elkezdtél hülyeségeket írni.

A kérdés nem az, milyen kártya, és az előző válaszadó sem egy lángész a kategorizálással, viszont az a kérdés, hogy hol veszed meg.

A lényeg, hogy a neten külföldről töredék áron megkapnád.

2015. dec. 11. 16:49
 3/8 A kérdező kommentje:

mint írtam a méret nálam nem szempont! direkt kihangsúlyoztam!

senki nem írt meggyőzőt az SD vs microSD ügyben

nem a márkát, vagy a beszerzést kérdeztem, ugyanabból a márkából és forrásból vett micro és Sd összehasonlítást tekintsétek

2015. dec. 11. 18:28
 4/8 anonim ***** válasza:

SD és MicroSD között alapvetően csak a méret a különbség, elvben teljesen mindegy, hogy melyiket veszed, komoly különbséget nem fogsz érzékelni köztük. meghibásodás esélye a kisebb méretű kártya miatt nem hiszem, hogy komolyabb lenne. legnagyobb veszélynek azt érzem, hogy a Micro SD-t könnyebb elhagyni és mivel kisebb felületen vannak az érintkezők, talán könnyebben kopnak és koszolódnak, ha sokat ki-be rakosgatja az ember. normál SD-knél tapasztaltam olyat, hogy az írásvédelem kapcsoló kilazul és folyton átvált írásvédettre, sőt olyannal is találkoztam már többször, hogy a kártya műanyag részei elkezdenek töredezni. MicroSD-t általában nem szoktam kivenni azokból az eszközökből, amiben használom, így ott ilyen elhasználódással nem szoktam találkozni.

ha alaposabban meg akarod vizsgálni a kérdést, akkor az adapter általában lassít valamit a kártya írás/olvasási sebességén, így ha valamibe nem közvetlenül a MicroSD megy, akkor valamivel jobb eredményt érhetsz el, ha inkább normál SD-t használsz benne.

én egy időben szórakoztam ilyen tesztekkel, de most nem találom az adatokat. nagyon egyszerűen leellenőrizheted, ha van egy olyan USB kártyaolvasód (pl. Sandisknek biztosan van ilyen), amibe MicroSD és normál SD is belemegy. keress egy sebességmérő programot és látni fogod, hogy milyen sebességgel ír/olvas közvetlenül a MicroSD-re és hogy mennyivel lassabb ugyannak a Micro SD kártyának az írás/olvasási teljesítménye, hogyha az adapterrel használod a kártyát ugyannak a kártyaolvasónak az SD aljzatában. valószínűleg ez nem drámaian nagy különbség, de bizonyos helyzetekben és eszközöknél számíthat.

az egy általános tanács, hogy HD videózásra Class10-es kártyát érdemes venni, de igazából ez sem jelent olyan sokat, mert a Class 10-es besoroláson belül is nagy eltérések lehetnek a különféle gyártású kártyák írási és olvasási sebessége között. fontos tudni, hogy a kártyák általában nem ugyanolyan sebességgel írhatók, mint olvashatók. az írása szinte minden kártyának jóval lassabb, némelyik kártyánál pedig rendkívül lassú is lehet az olvasási sebességhez képest, viszont ezt nem mindenhol tüntetik fel egyértelműen, vagy eleve csak valami lábjegyzetben találod meg az írás/olvasás tényleges sebességét és a kártyán csak valami szorzószám, vagy a Class 10 jelzés látszik, vagy csak a nagyobb olvasási sebességet írják rá, a jóval kisebb írási sebességet meg alaposan eldugják. láttam olyan kártyát (nem biztos, de azt hiszem, hogy Samsungnál), aminek nagyobb volt az olvasási sebessége, mint más gyártók gyorsabb kártyái, viszont az írási sebesség meg jóval lassabb volt.

viszont könnyen előfordulhat az is, hogy maga az eszköz amúgy sem lenne képes az adapterrel használt MicroSD írás/olvasási sebességénél gyorsabban kezelni a kártyát, tehát a gyakorlatban nem biztos, hogy valóban hátrányod származik belőle, hogy egy picit lassabb a kártya. főleg az egyszerűbb, olcsóbb eszközök esetében valószínűbb, hogy lassabb kártya aljaztot építenek az eszközbe, de a Canon 5D mark3-nál is lehet tudni, hogy hiába teszel bele gyors kártyát, mert az SD aljzat sokkal lassabban írja a kártyákat, mint a CF aljzat.

ilyen lassabb eszközbe, vagy ahol másért nem számít a sebesség teljesen felesleges nagyon gyors kártyát venni, mert a gép úgysem fogja kihasználni - viszont amikor kiveszed a kártyát és letöltöd róla az adatokat, akkor nyerhetsz vele időt, hogy hamarabb lejön és a gyorsabb kártyák általában megbízhatóbbak is szoktak lenni.

normál SD kártyából általában nagyobb a kínálat gyors írás/olvasás sebességű változatokból és normál SD-ből nagyobb adatmennyiségűek is léteznek, bár a nagyon nagy méretű és nagyon gyors kártyák árai igen extrémek lehetnek, szóval ez megint nem feltétlenül fontos különbség.

a neten oclsón rendelt kártyák könnyen lehetnek hamisítványok is, aminek ugyanaz a kockázata, mint a noname kártyáknak: nem biztos, hogy olyan gyors memória modul került bele, nem biztos, hogy a névleges teljesítményét ugyanolyan stabilan, tartósan és megbízhatóan tudja teljesíteni, mint az eredeti, márkás kártyák és nagyobb lehet a meghibásodás, így az adatvesztés esélye is, illetve a garancia ügyintézés is problémásabb lehet. a magyar márkaképviseletek általában csak a Magyarországon vett kártyákat cserélik ki, ha gond van vele, a neten vásároltak garanciáját nehezebb lehet elintézni (persze attól is függ, hogy honnan vásárolsz, egy jó bolttal akár jobb és gyorsabb is lehet, mint a magyar ügyintézés).

hogy neked melyik szempont mennyire fontos, azt neked kell eldöntened.

2015. dec. 12. 12:23
 5/8 A kérdező kommentje:
ha ennyire változó, akkor biztos van valahol egy összehasonlító oldal, nem? ti tudtok ilyent?
2015. dec. 12. 12:34
 6/8 A kérdező kommentje:
és OSX alá tudtok ingyenes sebességmérő progit?
2015. dec. 12. 12:58
 7/8 anonim ***** válasza:

OSX alá (úgy emlékszem, hogy ingyenes) teszt program az AJA System Test: [link]

összehasonlító táblázatok nem tudom, hogy milyenek vannak és ha vannak, akkor mennyire alaposak, pontosak és főleg mennyire naprakészek, mert a kártyák is folyton változnak. régebbi típusok megszűnnek, újabbak, gyorsabbak, nagyobbak, más technológiával készülők jelennek meg. szóval az a biztos, amit te magad mérsz.

ráadásul egy adott típuson belül is előfordul gyártási szórás, így két tök egyforma kártyát/adaptert kipróbálva is mérhetsz akár nagyban eltérő eredményeket is. a különféle minőségi és árszintek között (elvben?) pont az a különbség, hogy a prémium márkák és a drágább kategóriák magasabb követelményeknek felelnek meg, amik kisebb szórást engednek meg.

viszont mivel maguk a gyártási folyamatok nem tökéletesen szabályozhatóak, minőség ingadozás és selejt mindig lesz, így a magasabb minőséget úgy biztosítják, hogy az elkészült terméket tesztelik, hogy megfelel-e a magasabb igényeknek és csak azt a keveset sorolják abba a kategóriába, ami megfelel annak a követelmény szintnek. ami nem fér bele abba a minőségi szintbe, azt egy alacsonyabb kategóriába teszik, aminek a követelményeit még teljesíti. az egyre gyengébb minőségű termékeket egyre alacsonyabb szintekre sorolják, míg végül a leggyengébben teljesítő darabokat már nem is az alatt a márkanév alatt árulják, mert vállalhatatlanul vacak, de mivel elkészült és "valamennyire" még azért jó, töredék áron eladják noname vagy átmárkázott temrékként, mert van olyan cég (és vásárló is), amit nem zavar, hogy vacakot vesz, csak olcsó legyen, illetve persze az is lehet, hogy nekik tényleg elegendő is az a minőség, mert az igényeiket az is tökéletesen kielégíti, a komolyabb márka viszont nem égeti saját magát és a presztízsét azzal, hogy a selejtet a saját nevén árulja.

az sem teljesen kizárt, hogy a hamis kártyákat is maguk a neves gyártók készítik, akár szándékosan majdnem pont ugyanolyan, de mégis láthatóan egy kicsit más, hamis matricázással és csomagolással, hogy jobban el tudják adni a selejtet. hiszen amit így eladnak, az is mind nekik jelent bevételt és minél többet adnak el belőle, annál több bevételt jelent nekik, viszont hivatalosan mégis mondhatják rá, hogy azok a kártyák hamisak, ezért érthető, hogy nem felelnek meg az eredeti kártyák minőségi elvárásainak és máskor vedd meg az eredetit, ha neked nem felel meg. ráadásul annak van egy elég komoly reklám értéke is, hogy valami annyira jó, hogy hamisítják is, ezért szoktak is lenni róla cikkek, hogy ilyen meg olyan hamisítványok jelentek meg, erről lehet felismerni és vegyétek az eredetit inkább...

persze, hogy mindebből mennyi és mennyire pontosan így történik, azt nem igazán lehet tudni. akik tudják, azok meg nem érdekeltek elárulni, de elég valószínű, hogy nagyjából így mennek a dolgok mindenhol a tömeggyártásban.

2015. dec. 13. 09:43
 8/8 A kérdező kommentje:
nekem annyira furcsa ez a nagy szórás, technikailag nem értem, mitől függ a sebesség? az adatot folyamatosan küldi az ember, és a gyártási technológiától függ, hogy mennyit tud adott idő alatt átengedni? de az adat tud várakozni? vagy minden esetben van egy előzetes mérés, és aztán szoftveresen optimális sebességgel való küldés van beállítva?
2015. dec. 13. 11:01

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!