Milyen gépet vegyek, ha komolyabban szeretnék fotózni, és kb ilyen képeket készíteni? (lent)
Van egy Canon Powershot SX510es gépem,kb másfél éve. Ezzel sokat gyakoroltam,és úgy döntöttem kicsit feljebb lépek,és vennék egy sokkal jobb gépet,használtan.Örömöm lelem a fotózásban,és szeretnék gyönyörű képeket készíteni.
Ebben az volt a jó,hogy egész nagy volt a zoomja,így messze levő tárgyakról és szépet tudtam készíteni, pl madarakról.
Ezt melyik géppel/objektívval tudnám megtenni?(Objektívekhez még nem igazán értek)
Illetve emberekről és makró képeket is nagyon szeretek készíteni.
Hasonló gyönyörű képeket:
Én mondjuk a Canon EOS 7D MkII-t javasolnám, Canon EF 70-200 f2.8L IS II, Canon EF 24-70 f2.8L II és Canon EF 100 f2.8L IS Macro objektívekkel.
Bár az a helyzet, hogy még ezekkel sem fogsz ilyen képeket készíteni, ha nem tanulsz sokat. A jó kép ugyanis leginkább a fotóson múlik, a felszerelés csak eszköz.
A fotózás drága játék, ha jó minőségben akarod csinálni.
Az első által felsorolt dolgokra nincs szükséged, ő mindig elsüti ezt, hogy odavágja az általa ismert legdrágább cuccokat.
Veszel egy használt tükrös vázat (a márkát neked kell kiválasztani). Ha nem vagy teljesen kezdő, én középkategóriában gondolkodnék (canon 600d-650d vagy hasonló). Kell még egy minőségibb objektív. Használtan egy 70-200 f2.8 (az első kiadása), ha drága, akkor egy 70-200 f4. Ez kevés lesz madárhoz, de megfizethető, portézásra is jó. Makróhoz sajnos külön obi kell, ha rendesen akarod csinálni. Vannak egyéb megoldások, de ezek között nem ismerem ki magam.
Hát van egy kis spórolt pénzem, ahogy néztem egy használt gépre és egy használt obira futná- a jobb kategóriából is.
Szóval akkor a váz mindegy, inkább csak az obira fektessem a hangsúlyt? Csak ezeknél nem értek a számozáshoz, sem ahhoz,hogy melyiknek a zoomja a legideálisabb,hogy messe levő tárgyakat is fotózhassak, illetve makróhoz... ezekhez külön kéne 2 obi?
Én tökéletesen értem, miért írja ezeket az első, de most ennek mi az értelme? Ha használja józan paraszti eszét, biztos rá tudna jönni, hogy egy kezdő nem 1d X-et fog venni. Ráadásul azt már ő sem tudná megválaszolni, hogy a madárhoz meg a portréhoz minek is a 24-70.
Kérdező: a váz annyiból mindegy, hogy nem azon fog múlni a siker. De nagyon régit már nem vennék.
Messze lévő tárgyakhoz minél nagyobb tele kell (minél magasabb legyen a szám az objektíven - 200,300,500mm). Makróhoz viszont külön objektív kell, ha nem akarsz közgyűrűkkel meg fordítógyűrűkkel bohóckodni. Olyat kell venni, ami kifejezetten 1:1-es leképzésre alkalmas makró objektív.
Megjegyezném, hogy a virágos kép, amit linkeltél, nem makró, nem tudom, tisztában vagy-e a fogalommal.
"Ha használja józan paraszti eszét, biztos rá tudna jönni, hogy egy kezdő nem 1d X-et fog venni."
Nyilván. Viszont nem tudom, húszezret, hatvanezret vagy százhúszezret szán-e rá. Ugye nem gondolod, hogy valamennyi elképzelhető árkategóriában felsorolom, mit érdemes és mit nem érdemes megvenni?
"Ráadásul azt már ő sem tudná megválaszolni, hogy a madárhoz meg a portréhoz minek is a 24-70."
Szerintem a kérdező nem csak madarakat és portrékat fog készíteni. Neked nincs otthon valamilyen általános célú zoomobjektíved? Akár a 18-55, amit a kithez kaptál?
Nem, nem gondolom, hogy minden árkategóriát fel kell sorolni, de ettől még a válaszodnak nem lesz több értelme. Szimpla felvágás.
Felsorolta, mit szeretne fotózni, arra kell válaszolni. Ilyen alapon vetess vele egy halszemet is, mert majd jó lesz valamire.
Egyébként van 24-70-em,de azért, mert nekem arra van szükségem. Telém pl nincs, mert nem kell. 100mm a leghosszabb obim.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!