Megfizethető teleobjektív megvalósítás 500mm környékén?
Örülnék, ha tudnátok egy kis tanácsot adni.
Szeretnék egy olcsó teleobjektív megvalósítást 500mm környékén. Nem kell profi, totál kezdő vagyok. Főként kutyákat fotózok mozgásban, erre a mostani objektívem jó, de szeretnék időnként ennél távolabb fényképezni, pl. egy úszó kacsát a tó közepén.
Jelenleg egy APS-C képérzékelős Canon tükörreflexes gépen, egy Canon EF-S 55-250-es objektívet használok, van rajta stabilizátor. Gondoltam rá, hogy ezt egy telekonverterrel feltuningolom kicsit, ez lenne a legjobb. Sajnos azonban hiába keresgéltem, úgy néz ki, hogy EF-S obira nem lehet telekonvertert használni.
A legolcsóbb tele amit találtam ebben a tartományban a SIGMA 150-500mm, de ez is kb. 230.000 Ft és elég combos darab, a többi obival nehezen cipelném magammal. Ára pedig most teljesen kizárja, hogy vegyek ilyet, nem bírnám kihasználni sem valószínűleg ennyiért. Használt terméket pedig nem igazán szeretnék.
Másik lehetőségként gondoltam vennék egy olcsó, pl. SIGMA 70-300mm-est, stabilizátor nélkül és ehhez egy telekonvertert. Ezt úgy 120.000 Ft-ból lehetne kihozni. Viszont picit bizonytalannak érzem, nem ismerem ezt a típust és nem tudom, hogy viselkedne egy konverterrel. De még talán ez volt a legkivitelezhetőbb ötletem.
Harmadik legelkeseredettebb megoldásként még használhatnám a Samyang T2 500/F6.3 IF MC tükörobjektívet is egy T2 adapterrel. Ez lenne a lehető legolcsóbb megoldás, nem lenne nehéz a súlya sem. Arra a néhány fotóra amire kellene időnként talán még alkalmas is lehet, viszont semmi elektronika nincs benne, így mindent manuálisan kellene beállítani és nem tudom ez mennyire macerás dolog egy nagyobb távolságnál lévő tárgynál.
Tehát ha valaki a fent említettek közül használta már valamelyik megoldást, akkor a tapasztalatokat is várnám. Vagy, ha van jobban kivitelezhető ötlet, arra is vevő vagyok. Illetve, hogy a fenti lehetőségek közül melyiket lenne érdemes választanom?
Köszönöm előre is.
Baráti 2 kilós objektív :) de egyébként valóban, van hogy sokkal szebb a rajzuk mint a maiaknak. Viszont a kérdező írta, hogy régi ill. használtat nem akar venni.
A tükrös obik sem olyan rosszak, ha hobbi szinten kellenek a képek.
"SIGMA 70-300mm-est, stabilizátor nélkül és ehhez egy telekonvertert."
Ezt felejtsd el, gyötrelmesen rossz képminőség és borzasztó fényerő lenne az eredménye.
Ha olcsón szeretnél használható nagytelét, akkor csak a régi, manuális objektívek jönnek szóba. MTO vagy más tükörobjektív, Pentacon 400, vagy minden manuális nagytele ásza, egy Leica Telyt 560 R. Utóbbit itthon két évente lehet kifogni, kb. 100-150 ezer környékén.
"van hogy sokkal szebb a rajzuk mint a maiaknak"
Ez csak akkor igaz, ha a mai hulladék kategóriához hasonlítod a régen legalább középkategóriának számító objektíveket. Ha azonos szinteket hasonlítasz össze, csak az árelőny marad meg a régiek javára.
Köszönöm a gyors és hasznos válaszokat. :)
Valóban nem szeretnék használt objektívet. De a hozzászólások alapján akkor mindenképpen elfelejtem az elektromos változatokat.
Marad a kézi.
Nos összenéztem pár változatot ami tetszik. Ezekről mi a véleményetek?
Tükörobjektív például:
Samyang 500mm F6.3 DX - nekem ez tetszene, mert jó a fényereje és kompakt
Samyang 500mm F8.0 MC - ez egy kevésbé fényerős darab ezért ezt kevésbé venném
Samyang 800mm f/8 DX - ez meg picit talán távoli és ezáltal nehezebben stabilizálnám szerintem
Vagy nem tükrösből:
Samyang 500mm F8.0 Preset T-mount - nem tudom ezen gondolkodtam még, mert még talán hordozható de nem tudom jobb lenne-e mint a tükrös ami kisebb. Viszont ez jobban rekeszelhető és talán szűrőt is lehet rá találni. Viszont a közelpontja 10m az adatok szerint a tükrösé viszont csak 2m.
Nem fixeknél pedig:
Samyang 650-1300mm MC IF F8-16 - először jó poénnak tűnt, de valahogy nem tudom magam elképzelni, hogy egy fél méteres 2 kg-os csővel diszkréten kirándulgassak mellé egy fotóstáskával ami szintén nehéz, plusz ehhez már gondolom mindenképpen ajánlott lenne egy álvány is ami szintén egy csomó súly.
Azért ezt a márkát hozom fel, mert ebből találtam olyanokat, amit újként, nem használtként megvehetnék.
És még egy kérdés, a T2 átalakításnál nem vesztek a képméretből semmit?
Samyang 650-1300mm MC IF F8-16: ez egy teljesen használhatatlan objektív. Sötét, mint az éjszaka, a képminősége csapnivaló...
"nem tudom magam elképzelni, hogy egy fél méteres 2 kg-os csővel diszkréten kirándulgassak"
Egy 500-as objektívvel már nem szoktunk "disztkréten kirándulgatni". Egy ilyen objektívhez állvány kell, abból is ha lehet, akkor nem a 2 grammos kompakt alá való, és általában nem is point-and-shoot fotózásra használja az ember, hanem leül valami lesbe, álcázásba egy jó előre kinézett helyre, és vár.
Az a probléma, hogy a kérdésedre a válasz az, hogy csodák nincsenek, olcsó, és minőségi 500mm körüli objektív pedig a csoda kategória lenne.
A 150-500 és 50-500-as sigma a minimum, az előbbi már vállalható képminőséget produkál, bár egy fix 500-as Canontól azért fényévekre elmarad, sajnos az a baj vele, hogy nagyon komoly a gyártási szórás belőlük, láttam már ilyenből szinte minden problémával küzdőt, a legérdekesebb, hogy több darabnak is a képstabival van gondja.
A másik probléma, hogy 6.3 a vége, a canon gépek 2 kivételtől eltekintve 5.6-ig állítanak garantáltan élességet. A 6.3-as objektívvel még van AF, de bizonytalan, lassú, sokszor kell kézzel korrigálni (szerencsére FTM-es az objektív). Ez az 500-asok világába az abszolút belépő szint, ami ez alatt van, az vagy valami régi használt darab, vagy az újak gyakorlatilag mind szemét kategóriát képeznek.
Ne legyenek illúzióid, egy 500-as objektívért a 100ezer forint, amit a samayangért kérnek gyanúsan olcsó, kb olyan, mintha valaki vadi új kocsit kínálna 1 milláért, akkor nem gyanakodnál, hogy valami nem lehet kerek azzal a verdával?
Sajnos sokkal jobb tanácsot nem lehet adni, mint azt, hogy ennyi pénzért felejtsd el az 500mm világát. Nem rosszat akarok, éppen ellenkezőleg, ki fogsz adni 100-150ezer forintot azért, hogy legyen egy objektíved, aminek a minőségével borzasztóan nem leszel elégedett, és végül ablakon kidobott pénz lesz az egész, pedig ha jól értem nem vagy annyira eleresztve, hogy megvegyél valamit, aztán rágyere, hogy teljesen használhatatlan.
Igen ez is egy őszinte elfogatható vélemény. A sétálgatás picit erős hasonlat volt, csak láttam ilyen fazonokról képeket a neten és picit belegondoltam... De sokan dicsérték a tükörobjektíveket, ezért gondoltam ezekre. De ha többek szerint használhatatlan, inkább majd később veszek rendes telét, ha lesz rá annyi keret és addig szomorúan nézegetem a kacsákat a tó közepén, vagy megpróbálom őket kajával közelebb csalni. :) Mindenesetre van egy baromi stabil jó kis combos állványom, azt hagyom addig porosodni hátha eljön még az igazi ideje. :)
Azért ha valaki használt tükörobjektívet akkor várom a típus nevét és a tapasztalatokat, már csak kíváncsiságból is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!