Crop-os vázon (aps-c pl.) használható akár, mert akkor már 75mm-nek felel meg a gyújtótávolság, az 1.8 rekesz pedig már elég jó háttérmosást csinál.
2015. jún. 30. 14:01
2/14 anonim válasza:
Nem igazán jó egyikre sem. Makróra a leképzés, portréra pedig a torzítás és a rövid gyújtótávolság miatt sem. Az AF egy katasztrófa, a felépítés szintén.
2015. jún. 30. 14:41
3/14 anonim válasza:
APS-C-n portréra szerintem nagyon jó az árához képest, makróra nem való.
Egyébként tényleg egy műanyag játék a tubusa, de a képe nagyon jó.
2015. jún. 30. 18:35
4/14 anonim válasza:
Nem mintha a torzítása függene bármiben is attól, hogy mekkora a szenzor mögötte. Nem való portréra.
Szerintem a kedves válaszoló keveri az objektív torzítását a perspektivikus torzítással, pedig a kettőnek nem sok köze van egymáshoz.
2015. júl. 2. 12:27
7/14 anonim válasza:
Ó mert az hiszi mindenki, hogy csak az profi akinek félmillás objektíve van egy kétmilliós gépvázon, annak az obinak nincs torzítása meg semmi hibája az égvilágon, és még kávét is főz... vannak sz**** objektívek ez tény, de azért szerintem normál használatra megfelelnek ezek is.
Én nézegettem pl. drága dslr, milc képeit hasonlítottam össze ugyanolyan felbontáson olcsóbb társaiknak képeivel, és nem sok különbséget látok... ki fog amúgyis azon elmélkedni, mikor nézi a képeit, akár nyomtatva papírra kicsiben, hogy na ez most ekkora kva nagy hordótorzítás mikor nem is látszik?
2015. júl. 2. 18:49
8/14 anonim válasza:
Szó nem volt arról, hogy profi-e. Arról van szó, hogy egy alapobjektívet, ne akarjunk makrónak használni ha a leképezése nem teszi lehetővé és a gyújtótávolsága sem jó portréhoz akkor ne akarjunk portrézni vele. Lehet. A 18-55-el is lehet. A kérdés az, hogy a végeredmény milyen lesz. Az 50/1.8 MKII egy hulladék (még az 50/1.4 is az) AF és építési minőség tekintetében. Ha már mindenáron 50mm akkor sokkal inkább az 1.8 STM vagy a Sigma ART 1.4, de ha portrézni akarsz akkor egy 85/1.8-al jársz a legjobban, ha meg makrózni és portrézni akkor a 100/2.8 Makróval.
2015. júl. 2. 19:53
9/14 anonim válasza:
Mellesleg aki megpróbál vele portrézni és az első elkészült képen nem látja a torzítást, annál nem az objektívvel van a baj (mondjuk ha Ő nem látja és magának fotóz akkor ugye mindegy is). ;)
Az meg azért sanszos, hogy a Petzval portréobjektív nem véletlenül volt háromszor ekkora gyújtótávolságú nem?
A harmadik dolog meg egyébként az, hogy portrénál nem a legjobb az alanyod arcába mászni, már pedig 50mm-en még APS-C-n is vagy közel mész, vagy croppolsz, egyik sem jó megoldás.
Mellesleg a #9-nek érdemes lenne átnézni a különbséget az objektív geometriai torzítása és a perspektivikus torzítás körül, mert értem, mire gondol, és az bizonyos keretek között igaz is, de ettől még sületlenséget beszél.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!