Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Fényképezőgépek, kamerák » Minden hivatásos fotós RAW-ban...

Minden hivatásos fotós RAW-ban menti el a képeket? Mennyire látványos a differencia RAW és JPEG képek közt utómunka után?

Figyelt kérdés
2015. jan. 17. 12:06
 1/8 anonim ***** válasza:
Ég és föld.
2015. jan. 17. 12:33
 2/8 anonim ***** válasza:

Én hallottam olyanról, aki jpeg-ben fotóz, de akkor nagyon magabiztosnak kell lenned.

Ha jó a fotó, nincs nagy különbség a kettő között (persze függ attól, hogy ki mennyi utómunkát szeret), ha nem sikerült jól a kép, de menthető utómunkával, akkor nagy különbség lehet.

Arra kell törekedni, hogy minél kevesebb utómunka legyen szükséges, de egy-egy kis igazítást a többség csinál, mert azért számít.

2015. jan. 17. 12:34
 3/8 anonim ***** válasza:

JPEG-gel, csak az esetleges utómunka idejét lehet megspórolni. Közvetlenül pedig tárhelyet.

Eleve sokkal kevesebb képinformáció, magyarán lebutított kép. 8 bites, míg a RAW 12-14 bit.

Kinézetét szinte teljes egészében rábízod a gép feldolgozó szoftverére.

2015. jan. 17. 13:00
 4/8 anonim ***** válasza:
100%
Aki egy kicsit is ad a biztonságra az igen. Még a fényképezőgép is hibázhat és exponálhat annyira alul vagy túl egy képet, hogy az JPEG esetén kuka legyen, de RAW-ból még jó eséllyel vissza lehessen húzni. Én egyébként a RAW-ra esküszöm, mert olyan képi világot képviselek, amihez szükséges az utómunka.
2015. jan. 17. 15:49
 5/8 anonim ***** válasza:
100%

Kezdjük ott, hogy ha a fehéregyensúly hibás, azt jpg-ben baromi nehéz korrigálni, ha egyáltalán lehet - raw-ban gyerekjáték.

A raw 12-14 biten rögzít, a jpg csak 8-on: rengeteg apró részlet, képi információ elvész.

További részleteket buksz a tömörítéssel, mert akármilyen jó minőséget állítasz be, a jpg akkor is egy veszteséges tömörítés. És akkor még nem beszéltünk arról, hogy a jpg-ben mentett képet utómunka végeztével újra letömöríted, további veszteséget okozva. Majd amikor eszedbe jut, hogy még egy picit igazítasz, utána ismét jpg-ben mented. Három-négy újratömörítés után már a vak is szabadszemmel látja a jellegzetes jpg-hibákat.

Összességében, ha a babazsúrt vagy a zalakarosi nyaralást akarod lefotózni és megmutatni Juli néninek, akkor nyugodtan használd a jpg-t. Ha komolyabb terveid vannak, vegyél több/nagyobb memóriakártyát és raw.

2015. jan. 17. 15:52
 6/8 anonim ***** válasza:
Nikonnál pedig nem ritka, hogy a kép a kijelzőn nézve helyesen exponált(nak tűnik), gépen megnézve egy kicsit alul expós (nem durván) - de ilyesmiket is korrigálni kell,raw-ban pedig simán...
2015. jan. 20. 06:49
 7/8 A kérdező kommentje:
Köszönöm, hogy írtatok, tegnap készítettem pár képet raw-ban, és bár nem vagyok annyira profi, hogy hatalmas különbség legyen a két formátum közt a képeimet nézve, de pl a WB-t tényleg sokkal könnyebb volt korrigálni, mint jpeg-ben.
2015. jan. 20. 12:53
 8/8 anonim ***** válasza:
Nem attól lesz köztük különbség, hogy RAW-ban van, hanem hogy te magad megcsinálod az utómunkát és korrigálsz. El mélyedni kicsit a RAW konverter lehetőségeiben.
2015. jan. 20. 22:19

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!