Tudnátok nekem jó Canon objektívet ajánlani 60ezer Ft-ig? Bőv. Lent!

Figyelt kérdés

Hobbifotós vagyok, egy belépőszintű vázam van, egy hozzá kapott 18-55mm-s kit objektívvel (ezt nem is használom), valamint egy fix 50mm-es 1.8-as obival.

Szeretnék új objektívet venni, általános célokra kellene, értem ezalatt azt, hogy kirándulások, családi események pillanatainak megörökítésére, néha porté fotózásra használnám.

Hivatalos fotós képzettségem nincs, saját magam szórakoztatására tanulom és művelem a fotózást.

Köszönöm, ha segítettek!

2015. jan. 14. 13:55
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:

Akkor értjük, ha elmagyarázod, mert eddig nem erről volt szó.

Az a baj a fotózással, hogy mindenki olcsó objektívet akar (amit meg lehet érteni), ugyanakkor csodát vár tőle, mert tükrös gép. Ez a kettő együtt nem megy. Az olcsó olyan is... kezdő megoldás, kompromisszumokkal, ami minőségben sem kiemelkedő.

Ha meg minden érdekel, az sokba kerül. Legyen tele is, meg nagylatószög is, meg fényerős, de fix is jó lenne. Egyet jegyezz meg: ami mindenre jó, az általában semmire sem jó. Szóval ne vegyél 18-200-as szuperzoomot.

Az említett telékkel ugyanott leszel, mint a kitobjektívvel. Használhatók, korlátokkal. Nem fényerősek.

2015. jan. 15. 22:20
 12/19 A kérdező kommentje:

Köszi. Én nem várok csodát, mert tudom, hogy nem véletlenül vannak pártízezres objektívek, meg milliós nagyságrendűek is. Egyszerűen csak azt érzem, hogy a jelenlegi tudásommal nem tudnék kihasználni egy drágább objektívet, szükségesnek érzem, hogy előtte "gagyibbakkal" gyakoroljak.

Mindezek ellenére pl a fix 50 mm-es objektívem a nagyon olcsó árához képest szerintem baromi jó képeket csinál, egy kis Lightroomos utómunka után meg tényleg le a kalappal a fotók előtt (és most nem csak a saját képeimről beszélek, hanem általánosságba véve minden ezzel készült képről).

Tehát röviden-tömören akkor úgy fogalmaznék, hogy keresek egy JÓ ár/érték arányú objektívet, legyen az tele, nagylátószög, fix vagy zoom, majdnem mindegy, mert sok téma fotózása érdekel.

2015. jan. 16. 14:36
 13/19 anonim ***** válasza:

A fix 50-es kb az egyetlen objektív, ami ilyen olcsó, és ahhoz képest jó. Én nem mondom, hogy az olcsó objektívek használhatatlanok, mert nyilván nem, csak a helyén kell őket kezelni.

A jó ár-érték arány pedig elég relatív fogalom. Én vettem egy használt 24-70-est úgy 200ezer körül, és nekem nagyon megérte, mert szuper ennyiért. De ettől még lehet, hogy te nem akarsz ennyit költeni rá.

Én arra jöttem rá az elmúlt évek során, hogy a fotózásra nagyon is érvényes az olcsó húsnak híg a leve szólás. Ha tényleg minőséget akarsz, meg kell fizetni az árát.

A helyedben próbálnám konkretizálni, hogy mit szeretnék, mert ez a "bármi jó" nem fog előbbre vinni.

Az én két kedvenc objektívem a Canon EF 24-70 f2,8 és a Canon EF 100 f2,8 Makró. Számomra ezek remek ár-érték arányúak, bátran merem őket ajánlani, de nem tudom, akarsz-e ennyit költeni.

2015. jan. 16. 18:51
 14/19 anonim ***** válasza:

Csatlakozom az előttem szólóhoz.

Először döntsd el, hogy tényleg mire van szükséged. Ha csak vaktában veszel valamit, azzal nem biztos, hogy előre lépsz.

(Mellesleg szintén az általa említett két obit használom, és nagyon jók - de csak mert pont erre van szükségem.)

2015. jan. 16. 19:14
 15/19 A kérdező kommentje:

Köszi a válaszokat, talán 100 ezer Ft az a maximum, amit költeni tudok és akarok objektívre.

Próbálom konkretizálni az engem érdeklő témákat, most gyorsan átpörgettem az albumomat, és talán a legkedvesebb számomra a gasztrofotózás. Ezzel az a legnagyobb gondom, hogy bár szép fényes időben a fix objektívvel nagyon jó képeket lehet készíteni, de pl olyan sok "körítés" nem fér rá a képre, hiába állok székre, meg emelem majdnem a plafonig a gépet, egyszerűen az egész tányér kitölti a képet. A zoom objektívvel meg valahogy életlenek, sötétek lesznek a képek, nem is mosódik szépen a háttér, egyszóval nem tetszenek a képek.

Ilyen célra tudtok mondani objektívet? Aztán tovább már nem traktállak titeket a bugyuta kérdéseimmel.

2015. jan. 16. 21:34
 16/19 A kérdező kommentje:
Pontosítanék: 60 ezer Ft amit MOST tudnék költeni (mint ahogy az eredeti kérdésben is írtam), és 100 ezer Ft az a limit, amit tudok rá szánni, de ezt csak úgy, ha 2-3 hónapig félrerakok még rá némi pénzt. Mivel nem sürgős a dolog, így ez a verzió is játszik.
2015. jan. 16. 21:35
 17/19 anonim ***** válasza:

Tehát 50mm-nél szélesebb látószög kellene és nagy fényerő. Mindezt pedig 60ezerért? Kétlem, hogy találsz ilyet.

Ahogy mondtam, ez az 50mm-s obi kivétel, ilyen olcsón nincs más. Nem jut eszembe semmi, ami újonnan kijönne 60ezerből. Használtban szétnézhetsz esetleg.

Van egy Sigma 17-50 f2.8, de ez is 115ezernél kezdődik újonnan.

Egyébként rámész pl az árgép oldalára, megkeresed az objektív kategóriát, ár szerint sorbarendezed, és megnézed, mi fér bele a 60, illetve a 100ezerbe. Nem lesz túl nagy a választék.

2015. jan. 17. 13:12
 18/19 anonim ***** válasza:
Ha ételt fotózol, talán inkább világításra kéne költened.
2015. jan. 17. 13:37
 19/19 anonim ***** válasza:
Sigma 70-300mm f/4-5.6 APO DG Macro (Canon) volt nekem jó obi (nem bánod meg)..bár elég régi..100-ért lehet hogy jobbat kapsz már..2002-2004 -es obi azt hiszem
2015. jan. 23. 22:17
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!