Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Fényképezőgépek, kamerák » Hogyan tudnék helyesen fókuszá...

Hogyan tudnék helyesen fókuszált "önportrét" (self portrait) lőni?

Figyelt kérdés

Nikon D5200-as gépemmel, és a hozzá kapott 18-55mm VR II-es obival próbáltam önportrét készíteni.

1. Állványról fotózok (stabil, Velbon EX-640-es állvány)

2. Portré esetén a torzítás miatt általában 40mm feletti gyútávval próbálkoztam

3. Mivel a kis mélységélesség közelibb portréknál nem igazán jön jól, mivel az arcon a fókuszponton kívüli részek életlenebbek lesznek, ezért F14 és F22-es rekeszen is próbáltam már...

4. Önkioldót használok (10mp)

...mégis az a problémám még mindig, hogy a fókuszba helyezett részen (mások javaslatára ez a rész az egyik szememen van) kívül az arcom többi területe látványosan "lágyabb", életlenebb (nem csak belenagyítva annyira látványos).

Nem igazán tudom mire vélni a dolgot, mivel F14-es rekeszen 40mm-en már nem kellene ekkora gondot okoznia a mélységélességnek, mivel elég nagy, de még F22-n is problémás.

Mivel tudom, hogy a gyútáv növelésével a mélységélességem is csökken, ezért próbáltam már rövidebb gyújtótávon is (még 18mm-en is), de úgy sem lett igazából jobb a helyzet.

Tehát kérdésem egyszerűen összefoglalva: mi lehet a probléma? Mit javasoltok, hogy arcom minden része éles legyen? (az sem zavar, ha a háttér kicsit élesebb lesz tőle)

Egyébként vakuzok a fényveszteség kompenzálása érdekében (beltéren fotózok).

A záridőt általában 1/60 másodpercre állítottam, de próbáltam már rövidebb záridőn, és hosszabbon is.

Előre is köszönöm a válaszokat!

2014. dec. 28. 21:54
 1/3 anonim ***** válasza:

Elfelejtettem tegnap megkérdezni, aztán meg nem akartalak ezzel zavarni. Próbáltad már úgy is, hogy arcon vakuzod magad? Illetve ha önkioldóval fotózol, lehet, hogy rossz helyre van állítva az élesség.

*f/16 :D

2014. dec. 28. 22:04
 2/3 A kérdező kommentje:

Hát, én arra gondoltam, hogy arcon vakuzom magam :D

Egyébként előtte beállítom (elvileg) jól az élességet, próbáltam már manuál, ill. autofokuszon is.

2014. dec. 28. 22:06
 3/3 anonim ***** válasza:
Próbáld meg úgy, hogy a falra állítod az élességet autófókusszal, utána átkapcsolod manuális fókuszra, az állványt hátrébb teszed ~20 cm-rel, odaállsz a fal elé, és pont a szemeden lesz a fókusz! :D
2014. dec. 28. 22:10

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!