Gyújtótávolság egyenlő a fókuszponttal?
Gyújtótávolság=Fókusztávolsággal...eddig értem.
A fókuszpont az a pont, ahová az objektív a párhuzamosan beérkező fénysugarakat összegyűjti. Oké, de egy könyvben ugyanezt olvastam a gyújtótávolságnál is amit a fókuszpontnál.
Szóval a gyújtótávolság egyenlő a fókuszponttal? Ugyanazt jelenti a kettő?
gyújtó = fókusz, távolság != pont
Wiki egész pontos a témában: "A fókusztávolság az optikai lencse fősíkja és fókuszpontja (F)-, illetve a homorú tükör pólusa (a tükröző felület és a tengely metszéspontja) és a fókuszpontja közötti távolság."
A fókuszpont meg az, amit te írtál. de az egyik egy PONT, a másik meg ennek a pontnak a távolsága a lencsétől.
Huha most teljesen belekeveredtem!:D
A gyújtótávolság/fókusztávolság: az a rész ahol a lencse és a fénysugarak metszéspontja közötti távolságot jelöli. (mm-ben megadva)
A fénysugarak metszéspontja az a fókuszpont.
De fókusztávolságot is f-fel jelölik mint az objektív rekeszét. De a fókusztávolságnak most akkor mi köze van a rekeszhez? Huhh sajnálom , hogy fárasztalak titeket ilyen apró kérdésekkel de most már nagyon érdekelne a dolog.:D
Hát a kérdés nem triviális.
Kezdetnek tessék: [link]
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!