Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Fényképezőgépek, kamerák » DSLR gépeknél valóban csak az...

DSLR gépeknél valóban csak az objektív minősége számít?

Figyelt kérdés
Pl. én majd akarok venni egy Canon Eos 20D-t, nem mai darab viszont elég sok fajta EF objektív van hozzá. Jobb objektívvel jobb képek (kevésbé szemcsés,zajos, éles) készülhetnek majd? Nem vagyok kezdő, és hülye sem vagyok csak érdekelne hogy régebbi géppel is lehet-e szép képeket? Mostani gépem egy Sony Dsc H2-es kicsit lassúnak tartom de szép képe van, Carl-Zeiss lencse.
2014. okt. 11. 09:22
 1/5 anonim ***** válasza:

Szia, nem csak az objektív fontos, a váznak is tudnia kell alacsony zajú képet készíteni. Az objektív abból a szempontból fontos, hogy milyen a "felbontása", tehát a kontúrokat mennyire élesen tudja kirajzolni, úgymond milyen a "rajzolata". Tudnia kell egy jó objektívnek kromatikus abberáció nélkül dolgoznia teljes nyíláson is. Ugyanis minél jobban nyitod a rekeszt annál jobban előjön ez a jelenség, ez a lila elszíneződés a túl világos és sötét területek határán.

Ott van még a fényerő, nyilván minél nagyobb annál jobb, azonban ez sem teljesen így van. Egy nagy fényerejű objektív teljes nyíláson lágyan fog rajzolni, ezért le kell rekeszelni egy rekesznyit. Vagy felet. Ezért kell nagy fényerejű objektív hogy még legyen fényerő tartalékod, tehát ha egy 1.7-es objektívet lerekeszelsz 2.8-ra akkor még mindig nagy fényerőd van, viszont itt már sokkal élesebben rajzol az objektív.

A gépváz egy másik kérdés, ott ha jó a képérzékelő akkor magas érzékenységnél sincs nagy zaj rajta (RAW-ban értem ahol nincs semmi zajszűrő kompenzáció).

A régi gép szerintem nem akadály, tapasztalatból tudom, hogy egy Nikon D70-nel is lehet nagyon jó képeket készíteni, pedig az csak 6MP. RAW-ban fotózva, Lightroomban kicsit kipofozva ma is megállja a helyét.

2014. okt. 11. 10:22
 2/5 A kérdező kommentje:
Köszönöm a választ! Akkor ezek a kit objektívek amiket szoktak adni hozzá kezdő 3.5 fényerővel nem a legjobbak gondolom. Én Canon Eos 300 analóggal próbálkoztam azon is kitobi volt, 3.5 kezdő fényértékkel, nem sikerültek úgy a képek mint azt vártam.
2014. okt. 11. 11:58
 3/5 BazsiBácsi ***** válasza:
52%

Canon 30D-m van (nevezhetnénk 20D Makr II-nek is, hisz nem sok különbség van közte), és azt kell, hogy mondjam, hogy egy másodpercig nem bántam meg, hogy megvettem. Ha megfelelő objektívet tekersz rá, akkor simán versenyeztetheted egy új belépő szintű géppel, nem fogod megmondani, hogy mivel készült.

Kitobjektívet felejtsd el, csak a baj van velük, esetleg 18-55 IS II ami már elfogadhatóbb. Javasolnám a fix üvegeket, nagyon szép rajzolatuk van, legyen szó újról, de akár a régi orosz/német 30-40 éves objektívekről is.

Nekem van 18-55 DC II kitem (legutóbb felraktam, elsírtam magam a rajzuolatától!), egy 35-80 USM (ennek már tűrhető rajzolata van, ha nem "végtelenbe" kell tekernie az objektívet, és USM motoros is), illetve van 3 régi M42-es üvegem, amiből az egyik a kedvemcem: Helios 44-2. Ez 58mm f2, és 3000 forintért vettem 1,5 éve postával együtt, de most se kerül többe 5-6 ezer forintnál, viszont nagyon szép rajzolata van 2.8-tól, és a hátteret is szépen mossa.

2014. okt. 11. 13:17
 4/5 A kérdező kommentje:
Köszönöm, ment a kéz.
2014. okt. 11. 14:13
 5/5 anonim ***** válasza:
Első vagyok. Igen, ahogy az előző hozzászóló is írta az olcsóbb váz+objektív páros nem túl nyerő, azok az objektívek a legritkább esetben készítenek igazán "tűéles" képeket. :(
2014. okt. 11. 17:00

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!