Milyen fényképezőgépet vegyek baba és családi
események fotózásához?
Figyelt kérdés
Eddig telefonnal fényképeztük a gyereket, de úgy gondoltuk, hogy belefeccölnénk egy fényképezőgépbe. Mivel nem vagyok és nem is akarok fotós lenni, ezért a lehető legolcsóbb megoldás érdekel, hogy akár beltéri fényviszonyok mellett is tudja éles képet csinálni a kicsiről. Most, hacsak nem tűz be a panellakás ablakán a nap nem lesznek igazán élesek a képek. Erre szeretnék egy _olcsó_ megoldást, akár használtan is. 50-60 ezerből megoldható? Havi 50-100 kép készülne csak.
2014. szept. 24. 11:01
1/9 anonim válasza:
Beltéri fényviszonyok + kis költségvetés = használt dslr.
"Havi 50-100 kép készülne csak."
Ezt nem hiszem el...
2014. szept. 24. 12:15
2/9 A kérdező kommentje:
esetleg tudnál ajánlani pontos tipusokat is? Tudod, nem értek hozzá, én csak megvenném és használnám :)
Ha már meglenne a tipus, akkor rá tudok google-özni, hogy "használt"+ <tipus> + "eladó", csak a tipus még hiányzik az egyenletből ..
2014. szept. 24. 13:09
3/9 anonim válasza:
Ez lényegében megoldhatatlan. Ilyen körülmények (kevés fényben gyors mozgást fotózni) között még a professzionális (értsd kétmillió forint csak a váz, objektív nélkül) eszközök is csak hozzáértő kezekben használhatóak.
Ha engem kérdezel, a megoldás a fent említett használt dSLR fényképezőgép (Canon EOS 100D/1100D/400D/500D/550D vagy Nikon D3000/3100/3200) és hozzá egy fényerős fix objektív (35mm/50mm f/1.8 vagy f/2 környéki rekesznyílással) korlátozottan már alkalmas lehet ilyesmire, de ha tényleg éles képeket szeretnél készíteni (alapból nem árt ha legalább az alapokkal tisztában vagy) akkor tanulnod is kell. Emellett javasolnék valamilyen kiegészítő folyamatos fényt, pl. LED reflektorokat, amik a fehér plafont világítják (eBayről viszonylag kevésből beszerezheted Őket, de itthon is láttam 3-5ezer forint között) ami indirekt módon megvilágítja a gyerkőcöket és mivel több a fény, rövidebb záridőt használhatsz -> a gyors mozgás nem mozdul be. :)
Izé, az előbb nem jutott eszembe: vehetsz kompaktot is, de érdemes vakucsatlakozósat. Kis tájékozódással bagóért lehet venni akár komoly teljesítményű régebbi tipusú automata vakut, csak figyelni kell, hogy alacsony legyen a talpfeszültsége (5-10V) Ezzel plafonra villantva lesz alacsony iso, jó záridő és szép megvilágítás.
2014. szept. 24. 14:43
5/9 A kérdező kommentje:
köszi a válaszokat. Mondjuk a gyors mozgás elkapása nem volt és nem is követelmény. Leginkább azokat a pillanatokat szeretném elkapni, amikor félhomályban az ágyon mászkál, nyújtózik, ilyesmik. A félhomály alatt nem a vaksötétet értem, hanem azt, amikor már nem tűz be a nap az ablakon, hanem csak normálisan világos van.
Vakut nem szeretnék használni, ne villanjon a gyerek szemébe.
2014. szept. 24. 15:01
6/9 A kérdező kommentje:
köszi a tipusokat is, de ahogy nézem 100 ezer forint körüliek mind. Ennél olcsóbban nem lehet kapni? Mondjuk 50-60 ezerért, akár használan is?
2014. szept. 24. 15:05
7/9 anonim válasza:
Ezek újonnan kerülnek százezer forint körüli összegbe, használtan az általam említett objektívvel egy 1100D+50/1.8 kombó szerintem kiférhet kb 70-80 ezerből. Sajnos amit Te fél-homálynak látsz azt a fényképezőgép már teljesen sötétnek (nem azonos a szenzorok érzékenysége a szemedével, sőt a töredéke) így ami neked csak normálisan világos, az a fényképezőgépek többségének már bőven a határ alatt van, amit az automatika úgy próbál meg kompenzálni, hogy tovább tartja nyitva azt a nyílást (redőnyzár) amin keresztül a fény a szenzorra jut, viszont ha egy picit is elmozdul a gyerkőc (ásít,nyújtózik, mászkál, mászik, vagy csak kimozdul az élesség síkjából ahova a fényképezőgép élességet állított) máris bemozdult/életlen lesz a kép amit készítettél. Ezért javasoltam azt, hogy szerezz be további fényforrásokat (és hogy olvasd el a linkeken leírtakat és próbáld a magadévá tenni Őket). Egy család/gyermekfotózás alkalmanként 30-50 ezer forintba kerül egy jobb fotósnál, így sokat spórolhatsz ha magad csinálod (persze a végeredmény a közelébe sem fog érni, de itt nem is ez volt a cél).
Én a fiam első évében kb.: 10.000 képet készítettem róla. :) Digitális korszakot élünk. Az már megint más kérdés, hogy mennyit nyomtatunk ki belőle. Amúgy Nikon D3100-am van. Meg vagyok vele elégedve.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!