Mitől lehet az, hogy néha sehogy sem tudom beállítani a fotón a fehéregyensúlyt hogy jól nézzen ki? Ti hogy csináljátok?
Figyelt kérdés
RAW-ban fotózok, a gép automatikus vagy néha meghatározott fehéregyensúlyra van állítva. A gondom az, hogy hiába van csak egy színhőmérsékletű fényforrás (kint, felhős égnél), akkor sem tudom beállítani Lightroom-ban a Temp és Tint csúszkákkal hogy természetes legyen az emberek bőrszíne. Próbáltam a pipettát is, szürke felületre helyeztem, de valahogy az sem állította be jól a fehéregyensúlyt. Néha meg hozzá sem kell nyúlni és tökéletes. Ez mitől függhet? Valami más fény is keveredik ha felhős az ég?2014. szept. 18. 23:02
1/3 anonim válasza:
Fehér felületre helyezd a pipettát. Mert az ugye azt mondja meg, hogy az adott fotón mi fehér. Ettől függetlenül ha nagyon sokféle kevert fény van akkor előfordulhat, hogy ez megzavarja az AWB-t beállító elektronikát, nem beszélve a különböző sávos színképű fénycsövekről, amelyek világításuk során görbéket írnak le és akár két ugyanabban a másodpercben készült fotó is lehet teljesen más színű miattuk. Ezt nem igazán tudok kiküszöbölni.
2/3 A kérdező kommentje:
Köszönöm a választ, érdekes hogy a bőrszín az egyik legkényesebb része a fotónak, egy tárgy lehet picit más színezetű azon közel nem annyira szembetűnő ha nincs jól "hangolva" a fehéregyensúly.
2014. szept. 20. 21:50
3/3 anonim válasza:
Szerintem az is benne lehet, hogy a fehéregyensúly pipettájánál mekkora terület alapján számol a program. Mivel az érzékelők zaja (CCD és CMOS esetén is) színezeti zajt is okoz, egy pixel alapján nem szabad számolni, átlagolni illik. Csak az a kérdés, hogy a szoftverek ezt hogy gondolják? Én nem láttam még erre nézve állítási lehetőséget, hogy mekkora területre átlagoljon a pipetta körül.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!