Canon objektív Ef-s 18-55 is ii-es obinál nem működik az
autófókusz. Mi lehet a baj?
Kérdezd meg mennyiért csinálják meg.De amúgy érdemesebb használtan venni ugyan ilyet, vagy jobbat.
2014. júl. 20. 08:41
2/11 A kérdező kommentje:
Pont ugyanez a hibajelenség nálam is. Mi lett a megoldás? Javítható (érdemes-e javítani) vagy másikat kell venni?
2014. nov. 12. 13:43
4/11 A kérdező kommentje:
Vettem egyet használtam, azután 4 hónappal később (ma) ugyanaz lett a baja! Ha a gépre egy 55-250-es obit rakok (ami már 3 éves) még mindig kifogástalan!
Nem fogod elhinni, de 10 perce fejeztem be a saját 18-55-öm javítását! :) Működik! Kicsit utána olvastam a dolognak és kiderült, hogy az AF szalagkábele rossz. Elég vacakul van megcsinálva, ugyanis zoomolás közben szinte a teljesen egyenestől a majdnem 180 fokos visszahajlásig mozog, így a sok zoomolástól kifárad és eltörik. Magyarul egy használt obi esetén szintén várható ez a hibajelenség. E-bayen vettem 700 forintért két szalagkábelt (így maradt egy tartaléknak is, mert ezek szerint néhány év múlva ismét várható a törés) és kicseréltem.
A szerelés menete egyáltalán nem triviális, de szerencsére találtam róla videót ami alapján sikerült megcsinálnom. Ezeket érdemes megnézni:
https://www.youtube.com/watch?v=QGsXxDiH17M
https://www.youtube.com/watch?v=oEUsgNOCaUw
Szétszedni könnyebb volt, mint összeszerelni. :D
Ezt vettem bele:
[link]
Arra azért kíváncsi lennék, hogy a Canon szerviz vajon mennyiért javítaná meg? Gyanítom, hogy 10 ezret legalább elkérnének érte.
2014. dec. 10. 23:29
6/11 A kérdező kommentje:
Igen. Múltkor 30 ezer forintért akartak megjavítani egy másik hibát, és akkor es sima IS II volt 28 ezer :D
7/11 A kérdező kommentje:
Köszönöm a videokat, megnézem, habár sajnos az én műszaki képességeim szerintem jóval ezalatt lesznek :\
Viszont lehet, hogy találsz egy szervizest, műszerészt vagy ilyesmit (telefon szerviz, laptop szerviz vagy egy sima órás mester), akinek a kezébe adod az új szalagkábelt meg a két videót és egy ötezresért kicseréli neked. Akinek az ilyesmi az ujjaiban van, annak 1 óra az egész. Nekem azért telt 3-4 órába, mert az összeszerelésnél a fókusz gyűrű és a zoom gyűrű egymáshoz viszonyított helyzete kritikus, és számtalan próbálkozás után sikerült csak rájönnöm a helyes összerakásra. Sajnos a video elég kis felbontású és nehéz észrevenni, hogy a pasi kezében melyik alkatrész hogy áll.
2014. dec. 11. 07:55
9/11 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen köszönöm! :) Mennyi idő alatt érkezett meg a szalagkábel?
Kifejezetten gyorsan, bő két hét alatt ért ide, de ez nem jelent semmit. Van amikor 5-6 hetet is várok az e-bayes cuccokra. Nagyon véletlenszerű, hogy mi jön hamarabb és mi később.
2014. dec. 11. 08:41
Kapcsolódó kérdések: