Hogyan kell ezt kiszámolni?
A neten olvastam valahol, már nem is tudom, de lementettem hogy majd megtudjam kérdezni
Kint vagy a réten. Szeretnél lefotózni egy virágot egy Katicával. Tudod, hogy ISO 100-on, 1/250s záridővel f2.8-as rekesszel helyes expozíciót kapsz, de közben elered az eső (a fény mondjuk, hogy nem változik,mert előtte is felhős volt) és szeretnéd ha a cseppek minimálisan bemozdulnának a katica mellett, ezért a záridőt (állványról) 1/25s-ra változtatod. Milyen értékek kellenek ahhoz, hogy a fenti záridő mellett helyes legyen az expozíció?
Azt hiszem egy olyan cikknél volt, ahol "profiknak tanítottak embereket", de ebben nem vagyok teljesen biztos.
250 2.8
200 3.2
160 3.5
125 4
100 4.5
80 5
60 5.6
50 6.3
40 7.1
30 8
25 9
Más szóval, ha egy lépéssel növeled a záridőt (1/250s -> 1/125s), akkor egy fényértéket szűkítesz a blendén (2.8 -> 4).
Ne tévesszen meg, hogy a gépeden az 1/250 után 1/200, 1/160 van és csak utána az 1/125, egyharmad lépésenként tudod állítani a záridőt és a rekeszt is.
Köszönöm! Minden válaszra ment a zöld kéz.
Esetleg arra lennék kíváncsi, hogy tudtok-e valami jó fotós blogot(akár angolt, vagy ha nagyon jó akkor még a németet is megkockáztatom), ahol leírják a fotózás alapjait, hogy hogyan kell neki kezdeni?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!