Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Fényképezőgépek, kamerák » Valaki eltudná magyarázni...

Valaki eltudná magyarázni ezek hogy is vannak?

Figyelt kérdés
Az objektiveknél van leképzési arány pl 1:8 hoz telénél egy jobb macro nál meg 1:2 höz ez elvileg mekkora méretben jelenik meg az adott dolog az érzékelőn (lehet már itt is tévedek) az lenne a kérdésem, hogy egy ugyanolyan fokúsztávolságú objektívnél de más leképzési arányokkal változik az adott tárgy mérete vagy ez csak minőségbeli különbséggel jár? Valahogy nem értem ezt az egészet, hogy van. Még lenne pár kérdésem pl a kompaktoknál ha jól tudom akkor azért kisebb az objektiv ugyanolyan fókusztávolság mellett mert kisebb az érzékelő is nem? És pl.: egy f8 as blendével csinált kép miért teljesen más mint egy f8 as beállitású kompakttal? Az értelmes válaszokat előre is köszönöm!
2014. júl. 7. 03:50
 1/4 BazsiBácsi ***** válasza:

A makrófotózásról itt nagyon bőven olvashatsz (bocs, de a makró nem az én világom. Jópofa, meg minden, de nem nagyon jött be):

[link]

Az objektív mérete sokmindentől függ, de a kompaktoknál egyrészt a szenzor méret miatt, másrészt a kompaktság miatt kisebbek az objektívek, persze a maguk hátrányával.

A kérdésed utolsó feléből meg könyvsorozatot is lehetne írni. Röviden annyit lehetne mondani rá, hogy a nagyobb szenzor és jobb minőségű objektívek végett jobb minőségű a kép egy DSLR gépen. A nagyobb szenzor nagyobb dinamikatartományt jelent, mivel effektíve nagyobbak a pixel mérete a nagyobb szenzoron, így a részletesség is jobb lesz. Ugyanakkor a jobb objketívek lencséi jobban vannak kidolgozva, ezáltal még jobb minőség érhető el. Ráadásul az olcsó kompaktokba a lencsék műanyagból vannak, hogy minél könyebbek, és olcsóbbak legyenek.

2014. júl. 7. 11:24
 2/4 A kérdező kommentje:
köszönöm a választ!
2014. júl. 7. 22:30
 3/4 anonim ***** válasza:

A leképezési arány független az érzékelőtől.

1:1 leképezésnél, ami a valóságban 1 cm széles, az az érzékelőn is 1 cm széles területet foglal. A 1:2 leképezésnél 0,5 cm-t, 1:8-nál 0,125 cm-t, és így tovább.

2014. júl. 8. 15:53
 4/4 A kérdező kommentje:
3. köszi a választ de ezt így értem csak tegyük fel példa képpen van 50mm es objektiv és az egyik leképzési aránya 1:2 höz a másik 1:4 hez akkor a kettőközti különbség más a képen is? vagy a leképzési arány után állapitják meg a fókusztávolságot?
2014. júl. 8. 15:55

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!