Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Valaki eltudná magyarázni?...

Valaki eltudná magyarázni? Mert kerestem de pontosan nem értem

Figyelt kérdés

Pld.:van egy motor ami 5Kw, és van egy müszer ami méri egyszere a feszültséget az Ampert és a kilowattot.

Mongyuk meg eszik 6 ampert + a 400V és 5kw mutat hogy fogyaszt a motor.

Nekem pedig az lenne a kérdésem, hogy az amper mire szolgál a feszültség tudomásom szerint okozza a fáziseltolódást a Kw meg a leadott teljesitmény.

Ha rosszul tudom akkor valaki javítson ki.

2014. márc. 5. 16:20
 1/1 fúróferkó ***** válasza:

Tehát:

1., van egy motor ,ami pl.3 fázisú és az adattáblára rá van írva feszültség amivel működni kell,ráírják a maximálisan megengedhető áramot,ráírják még a fáziseltolódás szögét .Ezt úgy mondják. kosinusfí (cosfi)

2., van egy fali csatlakozó amibe ,éppen az 3x380V esetleg a névleges 3x400 V mérhető.

3., van neked egy ilyen műszered ,ezt régebben úgy nevezték:mérőbőrönd.

Bekötöd a műszerhez a motort ,rákapcsolod a fali aljzatra,és az ampermérőn le lehet olvasni a még nem terhelt tengelyű motor áramfelvételét.

A felvett teljesítmény a feszültségtől,az áramfelvételtől és attól a bizonyos cosfi-től függ.

Így írjuk:P= 1,73*U*I*cosfi

Ha tengelyt el kezded terhelni a motor árama emelkedik.Büntetés nélkül a megengedhető áramfelvételig (ez a tekercselés huzal keresztmetszetétől függ.) lehet terhelni a motort.

Tehát tengelyről levehető nyomaték (jele az M)az amit fel lehet használni mechanikai munkára.

Ennek kiszámítása: M= c*fi*I(forgór)*cosfi(forgór)

A képletből látszik ha a tengelyt "megerőszakoljuk",lefogjuk a nyomatékot mindenáron fenn akarja tartani és képlet bal oldalán lévő I(forgór.) áram addig emelkedik,hogy ez a nyomaték lejöjjön a tengelyről.

Ez a gyakorlatban a motor leégést okozza.

Remélem elég érthető volt!

2014. márc. 5. 18:09

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!