Milyen telekonvertert keressek?
Relatíve' szeretnék, de sajnos nagyon sok a kritérium. Mivel csak hobbiszinten foglalkozom a fotózással, ezért nem értek hozzá.
Kérek tanácsot:
egy nikon d3300am van és egy tamron 70-300mm-es objektivem, erre szeretnék telekonvertert 600mm-ig (kondenzcsíkot fotóznék velük, így nem akarom konverter nélkül, mert a 300mm kevésnek bizonyult).
Néztem a Kenko-t, ami komatibilis, (2x) és az eredeti Nikon TC-20EIII-t, de utóbbi nagyon ágál a másféle rácsatlakoztatott objektív ellen. Úgy gondoltam pedig, hogy ha már egy olcsó objektív van, legalább a telekonverter legyen jó, de semmiképp sem engedhetem meg magamnak az eredeti nikon teléket. Milyen megoldást lehet kitalálni?
Köszönöm a válaszod. Akkor méééég jobban beleásnék a témába. Tudom, hogy romlik majd a minőség azaz "sz@r" lesz, de az obi AFS és egyszer mondták hogy arra figyeljek, hogy a koverter is legyen 100%ig kompatibilis vagyis AFS- EZ meg csak ez a kettő, amit ide már kikutattam. Számos ember használ TC-t, néztem Nikonra is és azoknak működött - elvileg vagy gyakorlatilag is működhet? Még diák vagyok, esélytelen, hogy 10 éven belül egy 600mmes obit elő tudjak teremteni. A csíkok is megvárnak, de idegesít, hogy már-már a madarat nem tudom lefotózni ami egy kicsit is érdekesebb lenne mert vagy észrevesz vagy már nagyon messze van a 300-ra. EZért céloztam be a 600mm-t.
Azaz viszonylag sietnék vele, nem tudok 10en évekig várni - esetleg a d3300 kinövését követően kár lehetne fokozni - erre gondoltam - remény van, hátha ekezdek lottózni :D
Kétszerezővel lesz egy elég gyengécske képminőségű, gyakorlatilag használhatatlan autofókuszú, szar fényerejű 140-600mm F9-11 objektíved.
Az objektív így negyed annyi fényt enged majd be, ami kerek 2 fényértékkel rontja. Az olcsóbb DSLR-ek F5,6-ig képesek megbízható élességállításra, a csúcsgépek bizonyos fókuszpontjaikkal F8-ig. 2x telekonverterrel F9-11-ed lesz, ez bőven felette van az elfogadható értéknek, szóval akár manuális konvertert is vehetsz, nem kell feltétlen AF-es.
Kenko fel fog menni, Nikon 2x-ező nem.
Köszönöm az utóbbi választ is, akkor megpróbálom a kenko-t. Mert most még elég olcsó. Veszíteni valóm nincs(?), másképp esélytelen, hogy APS-C szenzorra ilyen kis gépre kapnék valami jó lencsét aranyár kivételével mert ragaszkodom az afs-hez. Ha az nincs, meg vagyok lőve :( Elmegy a madár és a csík is, mire beállítom. Kipróbálom a kenkot, ha nem jön be, megy a fiókba sajnos. Még mindig jobb, mintha új gép új objektív összeállítását tervezném. Lehet, hogy akkor le kell mondani róla. Hááát... szomorú vagyok akkor :(
Üdv
A szenzor mérete lényegtelen ebben az esetben.
Ha felütöd a géped használati útmutatóját, akkor némi keresgélés árán megtalálod, hogy a Nikon F5,6 fényerőig garantálja a géped autofókusz rendszerének működőképességét.
Az objektíved alapból F4,5-5,6 fényerejű, szóval 300mm-en pont a határon van.
Az optika mögé csatlakoztatott konverterek egyik alaptulajdonsága, hogy azzal, hogy növeli a gyújtótávolságot, egyben csökkenti a fényerőt is.
1,4x-ező konverterrel 1 fényérték, 2x-ező konverterrel 2 fényérték romlás tapasztalható, vagyis az objektíved fényereje a végén F11 lesz. Ez bőven fölötte van még a profi gépek AF rendszere által használható értéknek is.
A Nikon nem véletlenül gyártja úgy a konvertereit, hogy csak a legjobb objektívjeire lehet feltenni. Fizikailag nem megy fel az olcsóbbakra.
Ezzel is jelzik, hogy mely objektíven használható.
Kenkot bármire feltehetsz, de hiába AF-S, az autofókuszod csak F5,6-ig garantált, az induló fényerőd pedig azzal is F11 lesz, bőven a használható érték fölött.
Ha jót akarsz magadnak, és nem akarsz kidobni több tízezret az ablakon, valamint nagyon ragaszkodsz a használható autofókuszhoz és a nagy gyújtótávolsághoz, akkor türelmet és némi további spórolást javaslok.
A Sigma 150-500mm-es optikája egy kellemes, használható darab. A legolcsóbb megoldás ahhoz, amit szeretnél. 230 ezertől kapható itthon. Ha még nagyobb a cél, akkor a Tamron 150-600mm, úgy emlékszem kb. 100 ezerrel drágább.
Nem tudok olcsóbb megoldást a problémádra. A Kenko konverter drágább, mert csak tanulópénz. A 70-300mm így is a határon dolgozik, minek jelentősen lerontani a teljesítményét?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!