Különböző mélységélességű képek készítése kompakt géppel?
Sziasztok!
Egy Nikon S9200-as kompakt fényképezőgépem van.
Én úgy néztem, hogy manuálisan nem tudom beállítani a rekeszértéket, meg azt hiszem, hogy amúgy is összesen két érték közül lehetne választani.
Ennek ellenére van valami mód arra, hogy a lenti linken látható képekhez hasonlót tudjak készíteni? (a háttér elmosódott, az ember éles)
Köszönöm.
Ilyet nem tudsz vele csinálni.
Ha nagyon kitolod a zoomot és utána az alany arcába mászol, amennyire csak a fókusz engedi, akkor homályos lesz a háttér, de ilyen, nagyobb látószögű, leválasztott kompozícióra semmi esélyed.
Hallgass az utolsóra. Teljesen mindegy, hogy zsebkendőre vagy fogpálcára fókuszálsz, ha nem elég nagy a rekeszérték, nem lesz elmosódott a háttér.
Ha egyszer 3.5 a legnagyobb rekesz, akkor nem lesz nagyobb, bármilyen módra kapcsolod. Tele állásban meg még rosszabb az eredmény. Ilyen utcai, közeli háttérrel az életben nem fogsz ilyen eredményt kapni.
"Ha egyszer 3.5 a legnagyobb rekesz"
A 3.5-ös rekesz önmagában nem gond. A mélységélességet a fókusztáv, a rekesz és a tárgytávolság alakítja ki. Azért nem tud mit kezdeni, mert a kis érzékelő miatt marha kis (valódi) fókusztávú objektív van a kompaktján, ami f2.0-án sem tudna olyat, mint a linkelt kép. Viszont FF-en egy 180 f3.5 pazarul választja le a portréalany arcát a háttérről.
Nagy formátumon f4.0-en lehet papír vékony mélységélességet csinálni, mert ott a 80 mm még nagylátó kivágást ad, 200-on kényelmesen csinálsz mellképet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!