Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Fényképezőgépek, kamerák » Milyen objektívet ajánlanátok...

Misi0023 kérdése:

Milyen objektívet ajánlanátok portré/esküvői fotózáshoz?

Figyelt kérdés

Canon 650d géphez lenne. Az esküvői részhez még annyit, hogy lesz még egy gép egy zoom obival is, ezt főleg a szép portrékhoz venném.

Kettő fix obin vacillálok, de ha tudtok jobbat ebben az árkategóriában, megköszönném, ha megosztanátok velem is :)

Szerintetek melyik lenne a jobb? Az 50-es csak f2.8 nál csinál szép képeket, a 85-ös meg már lehet hogy nagy lenne :S

Canon EF 85mm f/1.8 USM

Canon EF 50mm f/1.4 USM

2014. ápr. 2. 13:05
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:

Az a nagy baj, hogy nem csak magát égeti be vele ha fillérekért, magát profinak beállítva vállal el olyan megbízást amihez sem megfelelő eszközei, sem tudása nincs, hanem azokat is akiknek ezek megvannak. Ebből lesz a "rokon jobbat csinált mint a profi fotós". Az,hogy a fotós valójában nem profi volt, hanem hobbiból, pár ezerért esküvőket is fényképező amatőr, már senkit nem érdekel.

A felelősség pedig jóval nagyobb egy esküvőnél, mint egy sima portréfotózásnál a parkban. Azt kellene megérteni végre, hogy a fotózás egy külön szakma és azon belül is egy igencsak specializált és NAGYON nehéz terület, ami baromira technika, tudás, felkészültségigényes. Ebből kifolyólag az átlag ember átlagfelszereléssel nem képes megfelelően ellátni ezt a feladatkört, mert nem ismeri a nap buktatóit, egy esküvő felépítését, a fotográfiai alapismeretekről már nem is beszélve.

2014. ápr. 3. 14:21
 12/20 anonim ***** válasza:
Ez valóban így van és sajnos rombolja a hozzáértő profik lehetőségeit ha olcsón bevállal egy fotózást. Ugyanakkor a másik oldalról nézve a pár sem reklamálhat szerintem, mert ne várja el senki hogy ötödáron majd ugyanolyan minőséget kap. Nem beszélve arról ha ingyen van. Ha nincs keret és mégis jó képeket szeretnének akkor másból kell lefaragni. Megértem hogy főleg a mai világban nincs sok pénz egy lagzira, viszont akkor ne várjanak el Vogue címlapfotót.
2014. ápr. 3. 14:43
 13/20 anonim ***** válasza:
Az 50 f1.4 USM szerintem egy halott dolog, a lehető legrosszabb ár/érték arányú Canon fix. Nyitva lágy, az AF gyenge, sosem bírtam magam rászánni, hogy megvegyem. Akkor már a Sigma 50 Art, vagy a 85-ös. Vagy az 50 II, ami egy műanyag vacak, de alig kíván több kompromisszumot sokkal kevesebb pénzért.
2014. ápr. 3. 14:53
 14/20 A kérdező kommentje:
Az esküvő egy mellékes... Egy ismerősöm kért meg, hogy csináljak pár képet amit ingyen vállaltam. Semmi profi fotózásról nincs szó. Főleg a portrékhoz kéne. Ja és imádom, hogy tele van az ország ilyen nagyképű, lenéző "profiktól". Ilyet minden sarkot találok... Köszönöm szépen azt az egy-két értelmes választ amit vártam! :)
2014. ápr. 3. 19:42
 15/20 anonim ***** válasza:
67%
Kedves Kérdező. Látod sajnos mindig ez van amit korábban is írtam. Még semmit nem tudnak rólad és a céljaidról de segítség helyett máris lehurrognak. Ezek szerint nekem lett igazam, nem vagy a profi pénzkereső esküvőfotósok ádáz ellensége, csak arra voltál kíváncsi melyik objektív jobb a portrézáshoz. Szerintem a 85mm-es :) A 82%-os hozzászóló vagyok.
2014. ápr. 3. 20:22
 16/20 anonim ***** válasza:
43%

Nem derült ki, mi a másik obi, enélkül nincs jó válasz.

Esküvőn praktikus, ha mindketten szerepelnek a képen :-), viszont a 85mm-essel kb. 8-9m-re kell legyél, hogy teljes méretben benne legyenek és 5-6m-re, hogy a felsőtestük. (crop-os gép). Nem lesz ennyi helyed, templomban talán lesz (a pap mögötti teret kell nézned!), de pl. polgárinál, lagzinál sosem fogsz elférni.

Az 50 1.4 inkább jó, de nem tudsz túl közel menni, mert akkor tényleg torz lesz.

Mellesleg egyetértek azzal, hogy túlvállalod magad és mindegy, hogy ezt ingyen vagy pénzért teszed. A "nagyképű" válaszadó a kérdésből látta, hogy kezdő vagy, ezért tett helyre kicsit.

Az, hogy a 85mm-re egyáltalán felmerült egy crop-os gépre jelzi, hogy még életedben nem fotóztál rendezvényt zárt helyen, átlagos méretű teremben. No így elmenni egy esküvőre, irdatlan bátorság.

2014. ápr. 4. 21:52
 17/20 A kérdező kommentje:
Akadjatok már le az esküvői hozzáértésemről. Feltettem egy kérdést, arra válaszoljatok. Nem profi fotózásról van szó. Az meg hogy a technikai részekben még nem néztem utána mindennek egy dolog. Azért kérdezek itt, hogy okosabb legyek és nagyon jól esnek a leépítő kommentek... Ja de mindenki egyből profin kezdte meg a több milliós cucc csak a ölükbe hullott.
2014. ápr. 4. 23:08
 18/20 anonim ***** válasza:
Én százassal is szoktam beltérben portrézni APS-C-n. Egy templomban vagy a lakodalmon röhögve el lehet férni vele, csak okosan kell helyezkedni. Továbbra is tartom, hogy a Canon 50 f1.4 egy nem eltalált objektív. Nagyon sok kompromisszum és egyáltalán nem olcsó.
2014. ápr. 4. 23:58
 19/20 anonim ***** válasza:
45%
Nem, senki nem úgy kezdi, hogy "profi".De nem is az egyik legnehezebb műfajjal kezdik, élesben...
2014. ápr. 5. 10:08
 20/20 anonim ***** válasza:

#16 vagyok.

Lődd végig a helyszínt előre, így magadnak is meg tudod adni a választ. Én esküvőt megbízásra nem fotózok (technika és rutin híján), csak más rendezvényeket. Nekem az általános rendezvényes tapasztalat crop-os gépre: fényerő kell és látószög. 1.4 az épp kétszer annyi fényt jelent, mint a 2.0, emiatt sokszor semmi más opciód nincsen, csak ISO1600-3200 és 1.4, ezt tudod kézből kitartani (én a vakut kerülöm, amennyire lehet).

Rutinnal persze jó a 85 1.8, de kell egy nagyobb látószögű, fényerős lencse is. Emiatt jobban jársz egy 50 1.4-el (bár szentségtörés, de inkább utólag crop-olod), mint a 85 1.8-al, amivel mondjuk egy menyasszonyi készülődést egy kis szobában garantáltan nem tudsz fotózni, max. külön a gyűrűt, külön a kezét. Ezek tök művésziek, csak épp a nagymamának is kell ám fotó, ahogy átöleli a menyasszonyt, erre viszont max. 50mm, de inkább 35mm vagy még nagyobb nagyobb látószögű lencse kell sokszor - beltérben. Az Canon 50 1.4 egyébként van, akinek a szive csücske, van még a régi Sigma 50 1.4 is, az jobb, picivel drágábban.

2014. ápr. 5. 18:05
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!