Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Fényképezőgépek, kamerák » Hogy is van a gyújtótávolság?

Hogy is van a gyújtótávolság?

Figyelt kérdés
Előre figyelmeztetlek titeket, hogy eléggé lebutítva fogalmazom meg.:) Tehát, abban az esetben, ha távoli dolgokat szeretnénk fényképezni, csak a leghosszabb fókusztávolság számít? Teszem azt, ha van egy 18-105mm-es és egy 35-105mm-es objektív, akkor ugyan olyan messze lehet mindkettővel fotózni, nem?
2014. márc. 7. 15:38
 1/7 A kérdező kommentje:
Szeretnék mindent megtudni a fotózásról, és bár már sok dolgot elolvasgattam róla, de kifejezetten erre a kérdésre nem találtam konkrét választ. Ez nekem amúgy is nagyon bonyolult volt először, mert a kompakt gépeknél ugye csak azt adják meg, hogy xy szoros optikai zoom, szóval eddig ilyennel még nem találkoztam.
2014. márc. 7. 15:38
 2/7 anonim ***** válasza:
Igen, a távolabbi dolgokat mindkettő ugyanúgy látja, mert 105-ös.
2014. márc. 7. 15:55
 3/7 anonim ***** válasza:

Azért egy valamit tisztázzunk:

A gyújtótávolságnak semmi köze ahhoz, hogy milyen messze van amit fotózol.

18 mm-es gyújtótávval is lefotózhatod a távoli dolgot, csak épp kisebbnek fog látszani.

2014. márc. 7. 18:49
 4/7 A kérdező kommentje:
Oké, köszi, így már világos!:D Tudom, hogy le lehet azzal is fotózni, annyira azért már nem vagyok elveszve.:D De akkor ez egy kicsit csalás, hisz mondjuk egy bridgenél ha azt írják, hogy 30 szoros optikai zoom, de csak 120mm a leghosszabb gyújtótávolság, akkor nem is olyan nagy szám.:D
2014. márc. 7. 21:05
 5/7 anonim ***** válasza:
Az azt jelentené, hogy 4 mm a legnagyobb látószög, ami azért szintén nem hétköznapi.
2014. márc. 8. 01:00
 6/7 anonim ***** válasza:

Nincs ebben semmi csalás. A zoom érték csak azt mutatja meg, hogy a legkisebb gyújtótávolság hányada a legnagyobbnak. Pl. 24-240mm >>> 240/24=10x-es zoom.

A 18-105mm és 35-105mm-es példádban tele végállásban mindkét objektív ugyanakkorának képezi le a tárgyat a szenzorra, holott az 18-105mm-es obi 5,8x-os, a másik viszont csak 3x-os zoom. Azt, hogy mekkora lesz a tárgy a képen a gyújtótávolság értéke képes megmutatni, nem pedig a zoom. Természetesen egy 50x-es zoomos gép valószínűleg "közelebb hozza" a távoli témát, mint egy 5x-ös. Kompaktnál legalábbis biztosan. DSLR-nél már nincs értelme zoomban számolgatni, ugyanis egy 600mm-es objektív egyértelműen nagyobb méretben képez le egy távoli tárgyat, mint egy 18-300mm-es zoom bármilyen állásban. Pedig az előbbi nem zoomos, az utóbbi viszont 16,7x-es zoommal rendelkezik.

Szükség van azonban ehhez a számolgatáshoz a szenzor méretére is, mivel egy adott képet jellemzően ugyanakkorára nagyítasz, mondjuk a monitorodon megjelenítve. Ebbe már nem mennék bele, mert hosszú.

2014. márc. 8. 11:25
 7/7 anonim ***** válasza:
A bridge-nél a 30x-os optikai zoom lehet 120mm, viszont a 120mm azért olyan kevés mert pici a szenzor. Ahhoz hogy ugyanolyan nagyítást érj el, egy nagyobb APS-C szenzornál sokkal hosszabb gyújtótávolság kell, míg egy pici bridge szenzornál elég a töredéke. A kis kompaktoknál is csak pár mm a gyújtótáv.
2014. márc. 10. 21:23

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!