Melyik fényképezőnek van ma a legnagyobb dinamikája?
Tehát a nikond d800 nyert 14,4 el . Csak nincs minden márka felsorolva.
Egyébként nem tudom minek vitatkoztok, a dinamikatartománynak a fotósnál egy lényege van , hogy egy expozícióban letudjon fényképezni egy jelenetet vagy tájat anélkül hogy fehér vagy fekete beégés képződne. Nem is értem mit foglalkoztok hogy 8 bit meg 4 bit ,gondold végig logikusan ,ha a programoddal előhívsz egy képet amit a nikon d800 al csináltál és beállítod hogy sötéttől a világosig minden látszon (ehez kell a 14EV) akor aztán utána konvertálhatod jépegbe meg gifbe is , lehet hogy supermáriós lesz a gif de attól még a hdr jellégt megőrzi ,nem fog kiégni az a rész amit egyszer a szoftvereddel már beállítottál.
Amúgy van összefüggés hogy hány biten számol a gép és az EV közt ? mert én csak annyit tudok hogy 12bites a gépem [link]
EVt nem meri kiadni a gyártó.
Én úgy szoktam hogy ha még akarok utómunázni egy képen akkor 16bites tiff ként mentem el és így "fotosoppolgatom" de érdekes hogy az így készített kép és utána külső jpg konverterrel konvertált jpeg 100% szrarabb minőségű mintha magában a sigma photo pro ban mentem el 100%jpegbe.
És a kérdés hogy a tiff8bit az mennyivel lenne szrarabb ha abban utómunkálnám? így is eléggé lassú egy kép elmentése kb 3mp.(25MB)
Fetlételezem ha igaz a 12bit a camerában akkor a 8 tiff már veszteség...
A kérdésre válaszolva OK, hogy azt a gépet hozta ki neked a dxomark oldala, de egyrészt kezeld fenntartással a dxomark számait mindaddig, amíg halál pontosan meg nem érted, azok mit jelentenek. Nem azt, mint amit az oldal sugall...
Másrészt ennek semmi jelentősége nincsen a gyakorlatban. Belemehetnék hosszas fejtegetésekbe, hogy mikor miért nincsen, de a lényeg: belül kell maradni a rendelkezésre álló tartományon (helyesen exponálni). Nem hülyeség a régi filmes szabályt alkalmazni és 6 fényértéken belül maradni. Lehet, hogy neked 1.5 fényértékkel több lesz tartalékban (amit leginkább a dxomark laboratoriumában tudsz hasznosítani), de egy 350d-vel agyoncsapnak, mert ő bracketel és HDR-t csinál belőle.
Meg ugye van még olyan 50 jellemzője egy gépnek amit nézünk vásárláskor, a dinamika tartomány ebből egy.
Legegyszerűbb válasz erre: dinamikatartomány akkor jó és magas, ha nem olyan képeket lő a gép, hogy ha sötét - világos kontrasztú képet lősz, nem ég szét az ég, és nem bukik be full sötétre pl. a mező vagy a fák.
Ha kb. egyenlő arányban látszik minden, akkor beszélünk jó dinamikatartományról.
Erről szól a HDR fotózás is, amit a régi analóg fényképezők mindenféle program nélkül is alapból tudtak...
HDR - high dynamic range általában -2.5ev 0 és +2.5 ev fényértékű képeket lő aztán azt mossa össze. Kompaktban egyáltalán nem találsz ilyet, bridge gépben már talán, aztán jönnek a milc és a dslr gépek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!