Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Fényképezőgépek, kamerák » Mit jelent az autókamera? Mit...

Mit jelent az autókamera? Mit lehet vele csinálni! Mit és mennyi felvételt rögzít!

Figyelt kérdés
Valaki tudna úgy bővebben, tehát nem csak, hogy a három kérdésre válaszolni, hanem egy amolyan részletes leírás vagy magyarázattal?
2013. dec. 31. 05:10
 1/5 anonim ***** válasza:

Nyisd meg a youtubot és keress rá a "russian dash cam compilation" kifejezésre.

Ebből te is rájössz mire jó.

Természetesen arra, hogy rögzíts egy autóutat, és/vagy közben ha baleset történik legyen bizonyíték, ki volt a vétkes vagy egyszerűen feltöltöd Youtubra mások "szórakoztatására".

Annyi felvételt tudsz rögzíteni amekkora a memóriája. Gondolom memóriakártyára ment tehát kapacitásfüggő.

Mondjuk felbontásból és képkocka/mp-ből ki lehet számolni, gondolom mpeg4 tömörítést használ, de ha rákeresel a "dash cam" szóra biztos a leírásaikban benne lesz, hogy x GB memóriával, amire x perc rögzíthető.

Mit rögzít? Hát az utat. Persze filmezheted magadat is. :)

2013. dec. 31. 05:21
 2/5 anonim ***** válasza:

[link]

Itt azt írja:

1GB 5 perc full hd film.

1GB 15 perc SD film.

Tehát egy órás autóutat ha végigfilmezel full hd-ben, akkor 16GB memóriakártya kell. Ha 2 órát akkor 32GB-os kártya kell.

SD minőségben meg értelemszerűen 6 óra fér a 32Gb-os kártyára illetve valamivel több.

"Filming in Full HD will use about 1GB per 5 minutes, while filming in SD will take about 1GB per 15 minutes."

2013. dec. 31. 05:26
 3/5 anonim ***** válasza:

Én régebben vettem egy letiltott Nokia N9-es mobilt pár ezerért, nagyon jó kamerája van ás 16 giga memóriája.

Az van a kocsiban kamerának usb töltővel, tökéletes eszköz ilyen célra. De GPS-ként is funkcionál, meg filmet nézek rajta mikor üresjáratban vagyok. Nálam már volt olyan szabálytalankodós szitu amikor rám akarták verni a balhét, csak nekem volt felvételem arról hogy nem én vagyok a hunyó.

Akkor speciel motorral mentem és egy gyalogost csaptam el. A baleset után a rendőrök kérdezősködtek, mert a gyalogos másként adta elő a történetet, de nekem elég volt megmutatni a videót. Több kérdés nem volt.

2013. dec. 31. 09:13
 4/5 dirtboy ***** válasza:

nekem dalilyroads voyager van és HQ-ban rögzítve 16perc annyag foglal 0,98Gb-ot.

de ez tényleg nagyon minõségi felvétel,böven elég ha hd ban veszel fel és máris több fér.

2013. dec. 31. 10:05
 5/5 nemcso ***** válasza:

Az autós kamera az autó belsejében rögzítve képes állóhelyzetben, menet közben rögzíteni az objektívje előtt történteket, mind a képet, mind a hangokat.

Balesetnél a felvétel bizonyítékként szolgálhat.

Egyes típusokhoz két kamera tartozik, melyeket az első és hátsó szélvédőre rögzítve veszik fel a kinti eseményeket. Vannak olyan típusok, melyek egyetlen egységbe építve két objektívvel rendelkeznek, ezek általában az eszköz két végén helyezkednek el és 180 fokban forgathatók. Ezek párhuzamosan képesek a kocsi előtt és a kocsiban történteket is felvenni.

A kamerák képesek állókép, folyamatos felvétel és úgynevezett vészhelyzeti felvételek készítésére. Ezeket a kamerába tett microSD kártáyra rögzítik, melynek mérete, darabszáma (van két kártyahelyes készülék is) típustól függő, de általában elérik a 32GB -ot. A kártyán külön helyen őrződik az állókép, a menet közbeni folyamatos videofelvétel (ami 3-5 perces darabokban rögzítődnek a kártyára és az ezeknek biztosított kártyahely elfogyásakor a legrégibb felvétel darabok tőrlésével szabadít fel helyet a következőnek, tehát úgymond végtelenített a rögzítés), valamit a vészhelyzeti felvétel, amit vagy a vezető a kamerán elhelyezett gombbal indít és állít meg, vagy a kamerában beállítja azt a gyorsulási/lassulási erőt (G), aminek elérésekor a kamera automatikusan elkezdi a vészhelyzeti felvételt. A vészhelyzeti felvételek nem törlődnek automatikusan (ami ugye érthető is), de magán a kamerán, illetve a kamerát, vagy microSD kártyát egy PC-re kötve valamilyen fájlkezelővel törőlhetőek. vannak olyan kamerák, amik álló helyzetben (parkolási módban) is képesek rögzíteni videót, képesek a látómezőjükbe lévő mozgást érzékelve automatikusan indítani a felvételt. Ehhez viszont olyan elektromos bekötés kell, ami gyújtás ráadása nélkül is ad áramot a kamerának.

Mint az előbb írtam, a kamerában rögzített minden fájl törölhető a kamerán magán, vagy egy fájlkezelővel.

Egyes kamerák GPS-szel vannak ellátva, amivel nemcsak magát a képet rögzíti a kamera, de a kocsi sebessége és GPS koordinátája is rögzítésre kerül, amiket a kamerához adott szoftver, vagy az internetről letölthető free programok segítségével Google Map-ra "kivetítve" meg is tudunk nézni.

A kamerák típustól függően képesen 720p, 1080p, illetve magasabb felbontásban rögzíteni az eseményeket. Persze minél nagyobb a felbontás, annál kevesebb időnyi anyagot tud ugyanaz a kapacitási kártya rögzíteni. Az én Mio 538 -as kamerám 1080p -vel kb. 4 órányi anyagot képes rögzíteni (nálam 3 perces szeletekben), mielőtt a legrégebbit törli helyhiány miatt. A készülékek típustól függően AVI, MOV, MPEG, MP4 formátumban rögzítenek.

A kamerák változó látószöggel ellátott objektívvel vannak felszerelve. Mostmár túlnyomó többséggel 130-170 fokos látószög között látják a világot. A nagy látószög több információt, szélesebb képet biztosítanak, de 170 foknál már a kép két oldala torzít, ami természetes.

A kamerák akkumulátorral, vagy kondenzátorral szereltek. Az előbbiek előnye a hordozhatóság lenne, de 5-10 percnél nem igen tudnak többet működni az aksijukkal. A kamera helye a gépkocsi, ahol vagy a hozzájuk adott autóstöltővel (szivargyújtó - microusb csatlakozó) lehet életet lehelni beléjük (a készülékekhez általában adnak olyan hosszú töltőkábelt, hogy a szélvédőre szerelt kamerától a szivargyújtóig futó kábelt a kárpit alá lehessen dugni). A neten fellelhetőek olyan kötési rajzok, melyekkel a készüléket fixen az autó elektromos hálózatára lehet kötni, ami által a parkolási felvételre képes kamerák a gyújtás ráadása nélkül, magukban is képesek felvételre.

A készüléket célszerű a visszapillantó tükör alá, középre, fel rögzíteni, vagy a kapott tapadókorongos tartóval, vagy kétoldalas ragasztócsíkkal. Az hogy mivel rögzítjük a kamerát, gyártótól függő, van olyan készülék amihez mindkét lehetőséget tartalmazza a doboza. Készüléktől és beszerzési helyétől függ, hogy tud-e magyarul, vagy sem a menürendszere, van-e hozzá magyar nyelvű leírás, és hogy mennyi és hova szól a garancia (ami általában egy év).

A kamera használatának/felszerelésének engedélyezése országonként változó. Sok országban, közte M.o.-n is használható, de pl. Ausztriában tilos a felszerelése is.

2016. jan. 8. 23:14

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!