Mit jelent az autókamera? Mit lehet vele csinálni! Mit és mennyi felvételt rögzít!
Nyisd meg a youtubot és keress rá a "russian dash cam compilation" kifejezésre.
Ebből te is rájössz mire jó.
Természetesen arra, hogy rögzíts egy autóutat, és/vagy közben ha baleset történik legyen bizonyíték, ki volt a vétkes vagy egyszerűen feltöltöd Youtubra mások "szórakoztatására".
Annyi felvételt tudsz rögzíteni amekkora a memóriája. Gondolom memóriakártyára ment tehát kapacitásfüggő.
Mondjuk felbontásból és képkocka/mp-ből ki lehet számolni, gondolom mpeg4 tömörítést használ, de ha rákeresel a "dash cam" szóra biztos a leírásaikban benne lesz, hogy x GB memóriával, amire x perc rögzíthető.
Mit rögzít? Hát az utat. Persze filmezheted magadat is. :)
Itt azt írja:
1GB 5 perc full hd film.
1GB 15 perc SD film.
Tehát egy órás autóutat ha végigfilmezel full hd-ben, akkor 16GB memóriakártya kell. Ha 2 órát akkor 32GB-os kártya kell.
SD minőségben meg értelemszerűen 6 óra fér a 32Gb-os kártyára illetve valamivel több.
"Filming in Full HD will use about 1GB per 5 minutes, while filming in SD will take about 1GB per 15 minutes."
Én régebben vettem egy letiltott Nokia N9-es mobilt pár ezerért, nagyon jó kamerája van ás 16 giga memóriája.
Az van a kocsiban kamerának usb töltővel, tökéletes eszköz ilyen célra. De GPS-ként is funkcionál, meg filmet nézek rajta mikor üresjáratban vagyok. Nálam már volt olyan szabálytalankodós szitu amikor rám akarták verni a balhét, csak nekem volt felvételem arról hogy nem én vagyok a hunyó.
Akkor speciel motorral mentem és egy gyalogost csaptam el. A baleset után a rendőrök kérdezősködtek, mert a gyalogos másként adta elő a történetet, de nekem elég volt megmutatni a videót. Több kérdés nem volt.
nekem dalilyroads voyager van és HQ-ban rögzítve 16perc annyag foglal 0,98Gb-ot.
de ez tényleg nagyon minõségi felvétel,böven elég ha hd ban veszel fel és máris több fér.
Az autós kamera az autó belsejében rögzítve képes állóhelyzetben, menet közben rögzíteni az objektívje előtt történteket, mind a képet, mind a hangokat.
Balesetnél a felvétel bizonyítékként szolgálhat.
Egyes típusokhoz két kamera tartozik, melyeket az első és hátsó szélvédőre rögzítve veszik fel a kinti eseményeket. Vannak olyan típusok, melyek egyetlen egységbe építve két objektívvel rendelkeznek, ezek általában az eszköz két végén helyezkednek el és 180 fokban forgathatók. Ezek párhuzamosan képesek a kocsi előtt és a kocsiban történteket is felvenni.
A kamerák képesek állókép, folyamatos felvétel és úgynevezett vészhelyzeti felvételek készítésére. Ezeket a kamerába tett microSD kártáyra rögzítik, melynek mérete, darabszáma (van két kártyahelyes készülék is) típustól függő, de általában elérik a 32GB -ot. A kártyán külön helyen őrződik az állókép, a menet közbeni folyamatos videofelvétel (ami 3-5 perces darabokban rögzítődnek a kártyára és az ezeknek biztosított kártyahely elfogyásakor a legrégibb felvétel darabok tőrlésével szabadít fel helyet a következőnek, tehát úgymond végtelenített a rögzítés), valamit a vészhelyzeti felvétel, amit vagy a vezető a kamerán elhelyezett gombbal indít és állít meg, vagy a kamerában beállítja azt a gyorsulási/lassulási erőt (G), aminek elérésekor a kamera automatikusan elkezdi a vészhelyzeti felvételt. A vészhelyzeti felvételek nem törlődnek automatikusan (ami ugye érthető is), de magán a kamerán, illetve a kamerát, vagy microSD kártyát egy PC-re kötve valamilyen fájlkezelővel törőlhetőek. vannak olyan kamerák, amik álló helyzetben (parkolási módban) is képesek rögzíteni videót, képesek a látómezőjükbe lévő mozgást érzékelve automatikusan indítani a felvételt. Ehhez viszont olyan elektromos bekötés kell, ami gyújtás ráadása nélkül is ad áramot a kamerának.
Mint az előbb írtam, a kamerában rögzített minden fájl törölhető a kamerán magán, vagy egy fájlkezelővel.
Egyes kamerák GPS-szel vannak ellátva, amivel nemcsak magát a képet rögzíti a kamera, de a kocsi sebessége és GPS koordinátája is rögzítésre kerül, amiket a kamerához adott szoftver, vagy az internetről letölthető free programok segítségével Google Map-ra "kivetítve" meg is tudunk nézni.
A kamerák típustól függően képesen 720p, 1080p, illetve magasabb felbontásban rögzíteni az eseményeket. Persze minél nagyobb a felbontás, annál kevesebb időnyi anyagot tud ugyanaz a kapacitási kártya rögzíteni. Az én Mio 538 -as kamerám 1080p -vel kb. 4 órányi anyagot képes rögzíteni (nálam 3 perces szeletekben), mielőtt a legrégebbit törli helyhiány miatt. A készülékek típustól függően AVI, MOV, MPEG, MP4 formátumban rögzítenek.
A kamerák változó látószöggel ellátott objektívvel vannak felszerelve. Mostmár túlnyomó többséggel 130-170 fokos látószög között látják a világot. A nagy látószög több információt, szélesebb képet biztosítanak, de 170 foknál már a kép két oldala torzít, ami természetes.
A kamerák akkumulátorral, vagy kondenzátorral szereltek. Az előbbiek előnye a hordozhatóság lenne, de 5-10 percnél nem igen tudnak többet működni az aksijukkal. A kamera helye a gépkocsi, ahol vagy a hozzájuk adott autóstöltővel (szivargyújtó - microusb csatlakozó) lehet életet lehelni beléjük (a készülékekhez általában adnak olyan hosszú töltőkábelt, hogy a szélvédőre szerelt kamerától a szivargyújtóig futó kábelt a kárpit alá lehessen dugni). A neten fellelhetőek olyan kötési rajzok, melyekkel a készüléket fixen az autó elektromos hálózatára lehet kötni, ami által a parkolási felvételre képes kamerák a gyújtás ráadása nélkül, magukban is képesek felvételre.
A készüléket célszerű a visszapillantó tükör alá, középre, fel rögzíteni, vagy a kapott tapadókorongos tartóval, vagy kétoldalas ragasztócsíkkal. Az hogy mivel rögzítjük a kamerát, gyártótól függő, van olyan készülék amihez mindkét lehetőséget tartalmazza a doboza. Készüléktől és beszerzési helyétől függ, hogy tud-e magyarul, vagy sem a menürendszere, van-e hozzá magyar nyelvű leírás, és hogy mennyi és hova szól a garancia (ami általában egy év).
A kamera használatának/felszerelésének engedélyezése országonként változó. Sok országban, közte M.o.-n is használható, de pl. Ausztriában tilos a felszerelése is.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!