Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Fényképezőgépek, kamerák » Miért nem lehet kevesebb a...

Miért nem lehet kevesebb a záridő az FPS értéknél?

Figyelt kérdés

elméletben értem miért nem lehet, de mégis ez megoldható lenne, talán

itt van pl, ők meg csinálták azt, hogy 600FPS nél sokkal kevesebb záridejű videót vettek fel

miért nem lehet ezt megcsinálni 30 FPS-es videónál 5ös záridővel, úgy hogy ne 5 FPS-t csináljon hanem 30-at

szép folyamatos videót adva, ugyanakkor látványosan elmosódós kép, elméletben olyan jól néz ki

2013. dec. 23. 01:16
 1/6 anonim ***** válasza:
100%

Ha elméletben értenéd, nem kérdeznél ilyen ökörséget.

Még csak nem is kell hozzá komolyabb fizikai vagy matematikai képzettség, elég a józan paraszti ész.

Ha egy kép elkészítése a másodperc ötöd, akkor hogy szeretnél ötnél több képet készíteni egy másodperc alatt?

Ez kb. olyan, mintha fognál egy almát, négy egyenlő részre szeretnéd vágni úgy, hogy mindegyik rész nagyobb legyen, mint az alma negyede.

Sok sikert!

2013. dec. 23. 09:05
 2/6 A kérdező kommentje:

értem én mit mondasz, de te meg azt nem érted én mit mondok

és mivan akkor ha a gép folyamatosan egy képkockába mossa az arra a képkockára eső ötödmásodpercnyi felvételt, és a következő képkockával szintén ugyanezt megcsinálja

de ha ez nem érthető, akkor úgy kérdezem, fogsz 30 gépet elméletben ugyanazon a ponton helyezed el mind a harmincat, és pont 1/30-at másodperc különbségnyi idővel készítesz képet velük, mondjuk 1/5 záridejű képekről van szó..lesz 1 másodpercnyi videó a 30 képből, readásul folyamatos ÉS 1/5 A ZÁRIDEJE mind az összes képkockának!!!

ezt miért nem láttam még eddig sem, semmilyen gépnél? technikailag kivitelezhetetlen vagy mi?

2013. dec. 23. 15:12
 3/6 A kérdező kommentje:

[link]

ez a link lemaradt korábbról!

2013. dec. 23. 15:14
 4/6 anonim ***** válasza:

Az általad linkelt videónak nem sok köze van ahhoz, amit írtál. Az egy úgynevezett "high-speed" kamera, amelyet nagysebességű felvételre terveztek. Magyarul több száz FPS-sel rögzíti a képet (ennek megfelelően rövid záridővel), nem pedig utólagosan trükköznek. De az oldalon minden le is van írva szépen, az is, hogy hány száz kilowatt megvilágítást alkalmaztak. Érdemes rákeresni a kamerára is (Phantom HD Gold).

Ha jól értem, azt akarod, hogy 30 FPS-sel rögzítesz (33.33ms (=1s/30) képenként), ugyanakkor pl 1/5 (200ms) záridővel. Ez, ahogy már írták, fizikai képtelenség. Ugyanis a záridő azt jelenti, hogy ennyi ideig tart a képrögzítés, ennyi ideig éri a fény az érzékelőt - 30 FPS-hez pedig jócskán kevesebb idő kéne.

Ha pedig ilyen "konstans elmosást" akarsz, utólagosan szoftverekkel megvalósítható, annak idején az ingyenes VirtualDub-ban pl volt ilyesmi. Ehhez ugye az kéne, hogy minden 6 (=200ms/33ms) szomszédos képkockát folyamatosan összemosson a szoftver.

2014. márc. 30. 12:59
 5/6 anonim ***** válasza:

Először én is azt gonoltam, hogy hülyeséget kérdezel, de aztán elolvasva a magyarázatod: igen, ezen már én is gondolkoztam, és elég frankó, nagyon érdekes effektet lehetne ezáltal elérni és technikailag sem kivitelezhetetlen, hiszen a szenzor az csak megkapja a bejövő jelet, ez pedig már annak a kérdése, hogy mit csinál vele később.

Két válaszom van, hogy ezt miért nem találod meg a kamerákban:

1# mert ez nem egy átlagos "családbarát" hatás, mégcsak inerjúkhoz se igazán lehetne használni a most használatos vizuális nyelv szerint - mégha könnyen lehet a kép minősége használhatóbb is így, semmint egy tízezerre feltekert ISO-jú zajos felvétel.

2#Mert technikailag kamerán belül ehhez lényegesenn többet kell számolni, semmint ha a képeket egymás mellé lementené, hiszen össze kell adnia ezeket a magasfelbontású képeket egyenként (szerintem az se semmi ahogy a kamerák valós-időben fullHD-t csomagolnak h.264-be)

Viszont itt a megoldás, ahogy kedves előző válaszadó megadta: magas fps-en kell rögzíteni alulexponált képet, majd azt utómunkában additív jelleggel összeadni. Ez megoldható jó sok layer-el additív színkeverési módban mindenféle videoszerkesztővel, vagy ha igazán belevaló vagy akkor írsz rá plugin-t, vagy megoldod programozáson keresztül (vvvv pl.). Jó hogy előhoztad ezt az ötletet, mert én is kedved kaptam hozzá. :)

2014. márc. 31. 21:13
 6/6 A kérdező kommentje:

5ös, igen de azért az mégsem ugyanaz mintha 1/2-ön videóznék 30fps ben:D

After effectsben van egy ilyen plugin, hogy Force motion blur ezzel lehet nagyjából ezt a hatást, csak az a baj, hogy nem lesz olyan szép zajmentes, ha magas fpsben veszem, readásul a canon 600D-m nem is tud fullhd-ban magas FPS-t..

annyira nem vagyok belevaló, hogy programozzak, plugint, mivel nem konyítok ilyenhez.

köszönöm a választ! :D

2014. ápr. 1. 12:38

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!