Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Fényképezőgépek, kamerák » Milyen fényképezőgépet és...

Milyen fényképezőgépet és objektívet vegyek?

Figyelt kérdés

Életem első tükörreflexes gépét készülök megvenni a közeljövőben, és az objektívekkel bajban vagyok. Úgy szeretnék venni gépet, hogy 1 obit legalább adnak hozzá, tehát nem csak a vázat. Itt vagyok kicsit gondban. Melyik lenne a legideálisabb objektív, amivel általánosságban jó képeket lehet csinálni? Később szeretném majd bővíteni, de eleinte 1 objektívvel is vígan el fogok szórakozni. A lényeg, hogy éles képeket csináljon a gép, esetleg portrékat is tudjon szépen.

A két fényképezőgép típus amit kinéztem (még nem döntöttem el, melyik lesz a végleges, jöhetnek arra is tippek ki mit ajánl jobban): Canon EOS600D vagy NikonD3200.

Egy általános, gyors okításnak nagyon örülnék, mire kell odafigyelnem.

Köszönöm előre is annak, aki veszi a fáradtságot és segít!

2013. nov. 5. 08:38
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:

Kitobikat adnak általában a vázakhoz "akcióban", azokat inkább hanyagold.

A túl nagy zoomátfogás erős kompromiszumokkal jár a képminőség területén, a 18-200 meg hasonló dolgokat szintén felejtsd el.

Általános felhasználásra, és penge éles képek készítésére én első körben egy 35 mm-es fényerős fixet ajánlanék. Kis lábzúmmal elég sok mindenre használhatod! És elfogadható áron léteznek.

2013. nov. 5. 09:26
 2/17 anonim ***** válasza:
100%
35mm-rel nem lehet portézni. Akkor már inkább az 50mm 1,8. Olcsó, éles, ennyi pénzért nem kapsz jobbat. Persze, az már kicsit behatárolja a lehetőségeket. Kérdés, mennyire fontos a portré, illetve pl az épületfotózás.
2013. nov. 5. 10:56
 3/17 anonim ***** válasza:
30%

Kicsit közelebb megy+crop.

Viszont az 50-es olyan szűk, hogy sok minden nem fog beleférni.

2013. nov. 5. 11:00
 4/17 anonim ***** válasza:
100%
A 600D-t nem javaslom, hiányzik belőle az STM objektívek optimállis vezérlése, valamint csak egy keresztszenzoros AF pontja van. A 650D sokkal jobb választás. Ha drága, akkor inkább menj a D3200 felé. Ott a 18-105 objektív egy elég használható alapzoom. Nem annyira éles, mint a fent írt fixek, de bele fog minden férni a tájtól az arcképig, így egy teljes nyaralást gond nélkül megoldasz vele. Fixet akkor vegyél, ha már tudod, mit akarsz.
2013. nov. 5. 12:29
 5/17 anonim ***** válasza:
Mennyit szánnál kb. az obira? Úgy könnyebb lenne ajánlani.
2013. nov. 5. 12:46
 6/17 A kérdező kommentje:

Köszönöm az eddigi válaszokat!

Legfőképpen kutyákat akarok vele fotózni, de jó lenne, ha akár nyaralást vagy családi eseményeket is szépen meg tudnám vele örökíteni. Összességében olyan 130-150 ezret szeretnék rászánni a fényképezőgépre és valamilyen objektívre. Tudom, hogy ez nem számít soknak, ha fényképezőgépről van szó...de azért nézegettem azokat az ajánlatokat, ahol a vázhoz adnak objektívet, mert úgy talán olcsóbban ki lehet jönni (kérdés, hogy amire én szeretném a fényképezőt, arra megfelel-e majd egy olyan objektív, mint amit adnak). Tudom, hogy sok helyen maga a váz kerül csak ennyibe...

Például ez milyen?

[link]

2013. nov. 5. 13:17
 7/17 anonim ***** válasza:
Inkább vegyél egy D3100-at egy 18-105-tel, mint egy D3200-at egy 18-55-tel. Az objektívekre mellesleg legalább annyit, de inkább a többszörösét kell költeni, mint a vázra, ha egy kiegyensúlyozott szettet szeretnél.
2013. nov. 5. 14:14
 8/17 anonim ***** válasza:
Én is a D3100+18-105-re szavazok. D3200 felbontásához olyan feloldóképességű obik kellenek, hogy az elég mélyen zsebbenyúlós. D3100+18-105 bőven jó kezdeni, később meg kiegészíted a lassan kialakuló stílusodnak megfelelően. Veszel telét vagy fixeket, esetleg nagylátót...de a 18-105 egy jól eltalált obi.
2013. nov. 6. 12:07
 9/17 anonim ***** válasza:
73%

A kit optikákat leszólják, bár nem igazán értem, hogy miért. Első nekirugaszkodásra egy 18-50-es körüli zoomot javasolnék. Ez egy általános célokra használható optika. A 18-20 körüli nagy látszög, amivel vidáman fotózhatsz nagyobb épületeket is. Az 50-essel viszont már portrékat is készíthetsz kellő távolságról(de ezzel sem belebújva a modellbe)

"Kicsit közelebb megy+crop." (35mm) Na ezt felejtsd el mielőtt megpróbálnád egy ojektívnek minél kisebb a gyújtótávolsága, illetve minél nagyobb a látószöge, annál nagyobb a perspektívikus torzítása, amit a fotózásban nagyon jól ki lehet használni, de nem a portréfotózában!Portré karikaturát lehet készíteni közelről egy 35 mm-essel, de portrét iszonyatos torzítás nélkül nem!Minél közelebb vagy a tárgyhoz, témához, modellhez, teljen nindegy, hogy minek nevezzük a felvételed tárgyát, annál nagyobb fokú lesz a torzítás, ha ezt még körbevágod, nem várhatod el, hogy a modelled felismerje magát, de te sem. Egy igazán portré fotozásra alkalmas objektív gyujtótávolsága 90-135-mm-nél kezdődik, aztán 200-250 körűl véget is ér!

2013. nov. 6. 12:17
 10/17 A kérdező kommentje:
És a 18-105-ös milyen? Nem lehet, hogy érdemesebb lenne ilyen objektívvel vennem a gépet? Most lehet nagyon laikus vagyok, de ez nekem olyannak tűnik, mint a 18-55mm-es "bővített" változata. :)
2013. nov. 6. 12:29
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!