Filmes fényképezésnél megfelelő scannerrel mekkora maximális felbontás érhető el? Illetve tudnátok ajánlani scannereket, melyek nem kerülnek milliókba?
3-4000 dpi-t tudnak általában a diaszkennerek, efölött már csak a szemcsézet van.
Pl. valami használt Nikon filmszkenner.
Ez pl? [link]
Ez már jónak mondható, vagy mást, esetleg nagyobb DPI-set érdemes csak venni negatív szkennelésre?
Szia, nekem 7200DPI-s van, ( [link] )
de nincs feltétlenül értelme kihasználni a teljes felbontását. Mivel a negatív filmen a fényérzékeny réteg is kis szemcsékből áll, és minél magasabb ISO-jú filmet használsz annál nagyobbak ezek a szemcsék. Szóval van fizikai korlát is, ahogy az előttem szóló írta egy szint után már csak ezeket a szemcséket nagyítod fel, teljesen feleslegesen. Én 3600DPI-vel scannelek, az (5107x3350px) ez bőven elegendő.
Üdv
Azt hadd kérdezzem még meg tőletek, hogy ha ennyire érzékelhető a szemcsésedés, akkor az igazán méretes nagyításokat hogyan, vagy milyen filmekről végzik - melyhez nem kell retusálás?
Szigorúan SLR-ekkel készített fényképeket értek a fentiek alatt, nem digitálisokkal fotózottakat.
Pl. középméretű géppel, ahol a felület jóval nagyobb. A kocka mérete 6x6 vagy 6x9 cm.
Ha a szemcsézet lényeges probléma, akkor alacsony érzékenységű diát kell használni.
Ha találkozol régi, slr-korabeli Natgeó újsággal, ahol pl. a törzs tűztáncát fotózták 1600, 3200-as filmre, láthatod a szemcsézetet is bőven :)
Szerintem ez amúgy nem feltétlenül baj! Felidéztem régi fényképeket, végignéztem a neten is jó pár szemcsés, apró vékony fehér vonalakkal "megáldott" fotográfiákat, és (nem tudom megmagyarázni, hogy miért) valahogy tetszettek, nem is kicsit.
Valami ezeknél a képeknél azt tükrözte számomra, hogy "igazi" fényképeket nézek, nem csak egy makulátlan bithalmazt. Valahogy ezen "igazzy" fotók olyan esendőnek tűntek, a tökéletlenségükben láttam meg a tökéletességet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!