Mely DSLR gépekkel és objektívekkel lehet olyan fényképeket készíteni, melyek teljes méretben is szépek lesznek? (Nem zajosak, nem elmosódottak, stb).
Tehát egy Sony A200-assal, vagy egy Canon 600D-vel is lehet éles képeket készíteni - teljes méretben megtekintve - "csak" egy jó objektív kell hozzá?
Sajnos (kezdő lévén) az ISO értékekről semmit nem tudok.
Szerintem az élesség elsősorban a kép készítőjétől függ. Kompakt géppel is készíthetsz tűéles de akár elmosódott képeket is, ha bemozdul a kezed, vagy nem megfelelő záridővel dolgozol. A "képzaj" leginkább magas ISO érték használatakor látszik, így mindig a LEHETŐ legalacsonyabb ISO értéket érdemes használni. Az objektív lehetőleg fényerős legyen, akkor rosszabb fényviszonyok esetén sem kell annyira megemelni a ISO-t.
Nekem most Canon EOS 600D-m van. Az első tükörreflexes gépem egy Canon kompakt után. Ez még belépő szintű DSLR, de már itt is ég és föld a különbség a korábbi egyszerű gépem és e között.
De valószínűleg bármelyik DSLR képes már nagyon jó minőséget nyújtani. Főleg egy jobb obival. Én a helyedben (ha teheted) 2-es, vagy az alatti fényerejű objektívet keresnék.(f2; f1,8; f1,4; de még az f2,8 sem rossz csak sajnos a fényerő eléggé meg tudja dobni az árakat).
pontosan ahogy az előző írta... de az obi attól függ, mit akarsz fényképezni.. modellhez kell a fényerős fix de mondjuk egy sportversenyen ahol távolabb vagy a témától semmit ném ér... (pl F1-nél)
és olvasgass utánna ezeknek az alapfogalmaknak mert nagyon fontosak pl: www.fotovilag.hu -n van ilyen oktatósorozat kezdőknek én is néztem itt sokmindent
#1. voltam :D ha van kérdés írj :P
Mindennel lehet, nem csak DSLR-el. A megapixel-háború miatt, ha zajosabb egy kép, akkor visszább lehet méretezni, és akkor kisebb lesz a képzaj is, a kép pedig élesedik. És még mindig marad megapixel egy 21*30as képhez.
Szóval törekedj a legalacsonyabb ISO-ra, olyan dolgot fényképezz, ami önmagában is!!! szép (mert a kamerától egy elhervadt virág nem éled újjá, tehát ami ronda az ronda lesz a képen is, alapjaiban nem tudod megváltoztatni a látványt), ha berázod a kamerád tedd állványra! Nézz utána az ISO/rekesz/záridő összefüggéseknek, értsd meg a mélységélesség fogalmát (miktől függ), ismerd a lencsehibákat!, és nem utolsó sorban ha minden tudsz, akkor még utána nézhetsz hogyan kell egy témához hozzávilágítani, mert nem mindenhol/mindenkor ideálisak a fényviszonyok.
Persze rengeteg minden múlik a megfelelő komponáláson, a megfelelő látószög kiválasztásán keresztül a képen szereplő "dolgok" súlyán és viszonyán át a tartalomig.
Az alapfogalmakat leírtam, ezeket kell kiguglizni, megtanulni, gyakorolni, és akár egy legolcsóbb kompakt géppel is olyan képeket csinálhatsz, hogy mások bef****nak tőle :)
(ha ezekhez nincs kedved, türelmed, akkor maradhat a gép automata üzemmódban, nem kell megvenni a legdrágább DSLR-t, de ne is legyen olcsó, és sok szerencsével és gombnyomással, lehet majd 1-2 kiemelkedő. De az a szerencsén és nem a gépen és rajtad fog múlni)
Üdv
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!