Képzeld, cseréltettem, 1D mkIII-ban, pár éve, bruttó 60 ezer forintért. Ha 100-ért cserélsz zárat bármiben, ami Canon, akkor sürgősen keress másik szervizt.
A belépő Canon tükrösökben jelen áron 35 ezer a zárcsere. Azaz egy kép elkészítése white paper adatok alapján 0,35 forint. Az aztán a pénz. A kompaktok elektronikus zárja ráadásul elpusztíthatatlan, hamarabb megy tönkre benne az alaplapi elektronika. A több, mint két milliós cuccom terv szerint értékcsökkenése alapján az amortizáció nagyjából 3,5 Ft per kép, és hidd el, ennél pesszimistábban könyvelő nem tud számolni. Ez pontosan azt jelenti, hogy ha az ellőtt expókat átlagosan 3,5 forintért adod el, az élettartam alatt visszahozza a teljes árát a felszerelés.
Most akkor miről beszélünk?
Jól kiszámoltad, hogy ugyanott vagy egy filmes cuccal mintha megvennéd a drága digitális eszközt. Amúgy az 5D Mark II még mindig felső-középkategória és nem profi de ez mellékzönge.
Mellesleg ha az expozíció költségét számolod (ami addig tart, hogy a kép a memóriakártyára kerül) akkor a filmesnél miért számítasz hívást, nagyítást? Maradjunk annyiban, hogy egy jól használható rendszernél (persze ez nem az 1100D+18-55 IS kategória) egy expozíció simán belekerül 30-40Ft-ba a memóriakártyára kerülésig egy digitális rendszernél is.
#22 ugye milyen jól kiszámoltam. :) De egy hobbifotós miért venne milliós technikát, áruld már el nekem, miért erőlteted a "profi" cuccot? Kiszámoltam, hogy egy átlag hobbifotósnak igenis töredéke a képkészítés ára most, mint ha ezt a filmes korszakban tette volna meg, vagy a Te profi cuccodhoz képest, de csak azért mert nagyon "okosan" zárcseréről és drágaságról írtál. Beleszámolom a hívás nagyítás árát is, mert valahogy meg kell nézni a képet nemde, valami élvezhető nagyságban - nehogy jöjj az indexképekkel, meg a scanneléssel...?
Ha meg annyi expót lősz profi géppel, hogy zárcsere kell, és nem is fizetnek a képeidért, megérdemled! Ha meg fizetnek, ne sírj. A kompakt meg olcsó. Ami készül vele, az az amatőrnek elég. Ha tudja is használni, több mint elég. Amúgy sem olcsó a fotózás, de jóval elérhetőbb mint 'régen'. Ennyit akartam. Amatőrök szemszögéből.
(...de ha viccelődni akarnék - amúgy némi jelenkori jelenség van benne - "elég egy kamerás mobil, is" a jó képekhez :) az még olcsóbb, és mennyi embernek pont elég emlékképeket!!!! készíteni. )
Üdv
1: én ezzel keresek pénzt.
2: annyira fogalmatan eszközhasználat témakörében, hogy felmerül bennem, te ezzel a szakmával legálisan nem sokat foglalkoztál...
#24,#25: Az, hogy nálatok szövegértési problémák vannak, nem engem minősít. Még egyszer: azt írtam, hogy kategorikusan kijelentve nem igaz, hogy a digitális fotográfia költsége nulla a filmeshez képest. A kompaktok illetve amatőr eszközök világára vetítve igaz, de, ahogyan valamelyikőtök leírta, úgy nem.
Arról pedig, hogy ki mennyire legálisan foglalkozik a szakmával szerintem ne beszélgessünk amíg a pénzért, munka szinten fotográfiát űzők kb. 90%-a nem látott még számlatömböt (ennek ellenére nálam minden tiszta, csak, hogy meg tudjalak nyugtatni).
YES.
(...de jó lenne ha használnátok neveket a hozzászólásotoknál, mert nem mindig egyértelmű, mikor ki válaszolt...)
Nade' a leányzó véleményeket kér a képeiről, ne itt osszuk az észt a semmiről :-)
-ON-
Te ezt írtad:
"30-40Ft-ba a memóriakártyára kerülésig egy digitális rendszernél is"
Ez nettó ostobaság, remélem a könyvelődet nem hülyíted vele.
A szövegértéssel pedig neked lehetnek gondjaid, különben nem írnál valótlan dolgokat arról, hogy ki mit jelentett ki "nulla" költségről.
De ez már annyira méltatlan, hogy én inkább kiszállok.
Szegény lány azért remélem, kapott hasznos tanácsokat is :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!