Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Fényképezőgépek, kamerák » Milyenek ezek a képek? Vélemény?

Milyenek ezek a képek? Vélemény?

Figyelt kérdés
[link]

2013. aug. 23. 17:45
1 2 3 4
 11/38 anonim ***** válasza:
80%

Véleményt kértél, hát leírom. Aztán lehet lepontozni, ha nem tetszik (pedig inkább örülnöd kéne, hogy valaki őszinte veled, nem csak a szemedbe hazudja, hogy "húdeszupervagy!").

Először is, mivel egy egyszerű kompakt géppel készültek a képek, a technikai problémák egy részének tárgyalásától most el is tekinthetünk.

Nem lehet azonban minden technikai hibát a gépre fogni: alul- vagy túlexponált képek, kiégett részletek, kontraszttalan, fakó képek - ezeken minimális utómunkával nagyon sokat lehetne javítani.

Oda kéne figyelni a szerkesztésre is. Esetlen, középre szerkesztett képek keverednek a kusza, céltalanul beállítottakkal - miközben azért akadnak egész jók is.

Összességében úgy gondolom, van még hova fejlődni, még ha csak hobbi is.

Javasolnám néhány könyv elolvasását a témában, illetve valamilyen képszerkesztő program használatát - ez utóbbi elengedhetetlen a mai digitális világban.

És a végére még valami: ha kritikát kérsz, akkor ne sértődj meg, ha nem dícsérnek agyon. Ha csak azt akarod hallani, hogy szuper vagy, akkor kérdezd anyut, aput, nagyit, ők majd megsimogatják a fejedet és megdícsérnek.

Ha viszont tanulni és fejlődni akarsz, akkor tessék elfogadni a kritikát, és tanulni belőle. Sőt, tessék kérni a kritikát, regisztrálni fotós oldalakra, ahol esetleg hozzáértők is elmondják a véleményüket, vagy adnak tanácsot. Csak így fogsz fejlődni, a sértődéstől nem.

2013. aug. 23. 20:47
 12/38 anonim ***** válasza:
71%

Az első, amit meg kéne tanulnod, az a képválogatás. A profi fotográfusoknak sem sikerül minden képük jól, de azokat nem teszik közszemlére. A galériádban nagyon sok az átlagos, vagy kissé az alatti felvétel, ami így megfojtja a jókat. Eleve nem teszünk ki egy témáról hasonló képeket, kivéve, ha ezzel kifejezett művészi célunk van, amit én itt nem éreztem át. Szóval meg kell tanulnod önállóan kiszórni azokat a képeket, amik hiába kedvesek a szívednek, de nem érik el a szintet. Ettől még mondjuk a család nagyon örülhet neki, csak felesleges őket nekünk megmutatni, mert minket nem fűz hozzá semmi plusz kötelék.

Ha már ki tudod rostálni a nem jó fotókat, nagyon könnyen bele fogsz jönni abba, hogy eleve jókat készíts, mert a saját hibáiból elég hatékonyan tanul az ember.

Mindennel együtt a fényképeződből meglepően sokat kihozol, érdemes még vele foglalkoznod.

2013. aug. 23. 21:40
 13/38 A kérdező kommentje:
Elárulom, hogy rengeteget válogatok a képeimből, amit ott vannak fent az kb a harmada az összesnek.
2013. aug. 23. 22:10
 14/38 anonim ***** válasza:
"és nem nem fogom itt megosztani a linket elég ha én tudom, hogy jobban csinálom" Na, és miért nem? Ahogyan te leoltottad a kérdezőt, hogy miért nem fogadja el a "kritikát" (ami amúgy annak nem volt minősíthető), úgy rád is mondhatjuk, hogy ha már vered itt a nyálad, hogy mennyire jó vagy, miért is nem láthatunk egy nyomorult képet?
2013. aug. 24. 01:35
 15/38 anonim ***** válasza:
42%
#14: Fogalomzavar. A kérdező véleményt kért és nem kritikát ennek megfelelő választ is kapott. A saját képeimhez vezető linket pedig egyszerűen azért nem osztom meg itt mert nem szeretném, hogy hozzánem értők értékeljék a képeimet, ráadásul névtelenül. A kérdező feltette itt ezt a kérdést, innentől kezdve ezzel neki nincs problémája, nekem viszont nem szimpatikus. Ha mások véleményére vagyok kíváncsi, szakmai fórumokon kérdezek, ahol nálam okosabbak válaszolnak, akiktől tanulhatok, vagy egyszerűen megkérdezem azokat akik nyomon követik a munkásságom.
2013. aug. 24. 08:37
 16/38 Adapter007 ***** válasza:
84%

Szia,

..elolvastam a hozzászólásokat, a reakció(kat)-dat.

517 fénykép. Jó sok az emlékkép, a céltalanul ellőt képkoca. Így nehéz bármiféle véleményt írni.

Egyetértek a szelektálást hangsúlyozó hozzászólással, kb 5% lehet az, amit idegeneknek érdemlegesen mutogathatnál, ha a képességeid legjavát akarod megmutatni. Ha az a cél, hogy a legszarabb és legjobb képed közti átmenetet is megmutasd, tökéletesen sikerült, de ne várj pozitív kritikát. (a néző ennyi képből nem szelektál helyetted, én sem!)

A flickr-ön (és a neten is) Dunát lehet rekeszteni olyan képgalériákkal, amitől hanyatt dobod magad, és jól szelektált. Igaz nem ezek vannak túlsúlyban. Hasonlítsd össze Te magad azokkal az alkotók képeivel, amik számodra 5csillagosak. Ha érzed a különbséget, fejlődni fogsz, ha magad jobbnak gondolod, akkor meg nem.

A képeidből tisztán látszik, hogy alapvető dolgokkal nem vagy tisztában, ami egy képet jobbá tehet, ha hiszed, ha nem, a fényképezés tanulható, az "őstehetség" mit sem ér ha fogalmad sincs arról, hogy a vizuális képalkotás milyen alapszabályok miatt kezd működni a szemlélőben, hogy tudod átadni a gondolataidat egy kép formájában.

Mert nekem a galériád a következőt üzeni: Jó nyomkodni a gombot, megmutatom milyen kekszet ettem, amúgy itt vannak a barátnőim is, akiket nem szándékosan torzítottam el nagylátószöggel, van némi effektem is, amit olyan képre tettem rá, amin semmi sincs, amúgy Székesfehérvár egy szép város, csak a képeimet nem olyan szögből, készítettem, hogy látszódjon is, meg "zoomolni" sem lehet rendesen; az sem baj, ha dőlnek az épületek, mert hát ilyen a kamerám! ...amúgy meg a romos épületek is bejönnek, csak nem tudok mit kezdeni velük. Az eget szándékosan komponálom bele, nem picit hanem nagyon, céltalanul, mert hát kellett volna hogy legyen valami durva felhő, vagy bármi a kép felső 50%-ba de nem volt. Szar volt az időjárás... Szeretem a virágokat, és tízezredszer is megmutatom, hiába már láttad, hogy hogyan néz ki így felülről lefényképezve. Halovány lila gőzöm sincs, hogyan kell lefényképezni egy embert, hogy ne úgy csonkoljam, hogy rossz legyen ránézni; mitől lesz egyensúlyban egy fénykép, különben is trendi másképp csinálni, főként ormótlanul felülről fotózni egy amúgy is gyönyörű lányt. Szemeket fényképezni is szuper dolog, a szemlélő meg majd hanyatt dobja magát, annyira kellemetlen ránézni a képre.

Voltam koncerten is, ott is lőttem a tömegből párat, sajnos a szinpad messze volt... De mindegy is mert jól berúgtunk. Heinekent és a Sopronit szeretem, de a a Kőbányai is jó csúszik, pláne Hubival meg Royal vodkával. A haverokkal jól elbandázunk, ha graffitit látok megbabonáz, egyből le kell fotóznom őket! Ha még a haverok is odaállnak, az csúcsszuper.

Szeretem az állatokat, de jó állatfotót még soha a budös életben nem láttam. De van egy cica, ami cuki, élőben kell látni.

A naplementéket is tök bírom, szép tud lenni, és az is ha valami tükröződik a pocsolyában. Szóval minden érdekel!

A véleményem a TE KÉPEID alapján Rólad. Te mutattad, én pedig ezt látom. A képeiddel kommuniálsz, és ez az üzenet. Ha nem tetszik, változtass rajta. Szándékosan nem emeltem ki jó képet. Elnyomják a gyenge életképek. De ez van, ez a Te kiállításod, töprengj kicsit.

A stílusért elnézést kérek, de csak jöttek a szavak. NEM MEGBÁNTANI akartalak, hanem rádöbbenteni. Nézd magad kívülről, és meglátod azokat, amiket én. További szép élményeket a fotózáshoz, mert tényleg jó játék és nem szándékom bárkinek is elvenni a kedvét tőle, de tényleg nem mindegy kinek mutogatjuk a dolgainkat.

További szép napot!

2013. aug. 24. 08:37
 17/38 anonim ***** válasza:
49%
#16: Járhatnál erre többet, élvezet volt olvasni! :)
2013. aug. 24. 09:01
 18/38 anonim ***** válasza:

"Elárulom, hogy rengeteget válogatok a képeimből, amit ott vannak fent az kb a harmada az összesnek."

Van a szakmában egy olyan fogalom, hogy hit ratio, magyarul találati arány. Azt írja le, hogy az elkészült képkockák hányad része lehet ténylegesen alkalmas a publikálásra. A legjobb kollégám is max 35%-al dolgozik, én örülök a 20%-nak. Csak a családi nyaralásokon szoktam meghagyni a képek felét-harmadát, mert ott fontosak olyan felvételek is, amik magukban nem szépek, de nekünk jelentenek valamit, vagy dokumentációs értékük van. Viszont nem jutna eszembe ezeket online kiállításként publikálni. Régen csináltam egy útinapló blogot, oda egy-egy helyszínről csak az elkészült felvételek huszada ment fel.

Ezt csak azért mondom, hogy érezd, mit is jelent a válogatás. És a válogatás nagyon fontos. Ha őszinték akarunk lenni, a modern digitális gépekkel a fényképezés anyagköltsége majdnem 0. Így lehet rengeteg fényképet készíteni, amiben törvényszerűen lesz majd pár jó is. A profizmus ott kezdődik, hogy meglátod benne ezt a pár felvételt, és erre építesz imázst.

2013. aug. 24. 09:42
 19/38 anonim ***** válasza:
35%

"... a modern digitális gépekkel a fényképezés anyagköltsége majdnem 0."

Cseréltettél már zárszerkezetet felső kategóriás dSLR-ben? Alulról veri a 100 ezer forintot ha épp akciós akkor is. Egy vaku villanócsőcsere is kb. 30-40ezer forint és még sorolhatnám, arról nem beszélve, hogy az eszközök belekerülési költsége bőven millió felett van. Persze kompaktoknál más a helyzet, de azért a fenti mondat így leírva egyértelműen nem igaz.

2013. aug. 24. 09:49
 20/38 Adapter007 ***** válasza:

OFF:

kedves hozzászóló. A villanócsövet ne keverjük ide szerintem... Egyetértek, hogy majdnem "0" az anyagköltség, még egy "csúcs" DSLR-hez képest is. Számoltál már? Figyelj:

Egy gagyi negatív film mondjuk 500HUF. Százezer zárcserére szánt forintból vehetsz 200db negatívot. Spórolsz, 36 képkockásat veszel! Lőhetsz vele 7200 képet. És még nincs előhívva, nincs papíron! A profi DSLR-el, nem 7200 képet lőhetsz egy új zárral. Egy kompakttal meg ilyesmivel nem is kell számolni.

Ha azt a 7200 képet előhívatod mondjuk olcsó helyen papírra 10*15-be, ahol mondjuk 2000HUF-ot kérnek egy tekercsért,akkor az 400.000 HUF + 100.000 negatívra. (persze adnak gagyi filmet ajándékba, számolhatnánk úgy is) Az egy használt 5D MKII ára. De az amatőrnek az 1100D is megteszi, vígan cserélgeti benne a zárat, sőt még vakura is telik neki meg egy frankó objektívre is :-) De ha csak Kitobival játszik, akkor egy számítógépet is vehet, beállíthatja a képeit, és nem hívatja elő mind a 7200 képét, hanem a fent említett hit ratio szerint mondjuk csak a 20%-t. Nem számolom ki, vicces összeg.

Üdv

2013. aug. 24. 10:23
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!