Mit jelent objektíveknél a fix fókusztávolság?
Azt nem értem, hogy ha a fókusztávolság fix, (nem pedig tól-ig mm) akkor csak fix távolságból lesz éles a képem? Vagy azért rá tudok közelíteni a témára? Vagy semmi köze a kettőnek egymáshoz?
Ha alapobjektívként fix 50mm-est vennék általános használatra, az is elég lenne, vagy mindenképp egy nem fix fókusztávolságú kellene?
Pl:
Canon EF-S 15-85mm
Canon EF 50mm
Bocs ha hülye kérdés, még kezdő vagyok.
A fix fókusztávolságú objektívvel nem tudsz zoomolni. De élesség állítás van, az ötvenesnél azt hiszem negyven centitől végtelenig.
Azért az 50 állandó használatra kicsit szűk és merev, de egy jó portré és kreatív objektív. Kezdésnek a 15-85 elég jó, de kevés fényben azért gondok lehetnek.
Köszi a választ. Olyan objektívet keresek Canonhoz, amit általánosságban használhatok amíg még "amatőrködöm". Eddig csak kompakt gépem volt. A problémám az árakkal van. Nem gondoltam, hogy az objektívek majdnem annyiba, vagy akár többször annyiba kerülnek a fényképezőgépnél.
Tudnál(tok) ajánlani valamit?
A 18-55 IS II egy viszonylag olcsó, és jó objektív általános célokra. Amíg megtanulod használni a gépet, addig jó szolgálatot tesz, és majd ráérsz akkor drága obikat venni, amikor már pontosabban tudod, mire van szükséged.
Sajnos nem nagyon veszik komolyan, de egy optimális szettben az objektívekre legalább annyit, de inkább többet kell költeni, mint a gépre, hogy mindkettőt ki tudd használni.
Az elóttem lévő hozzászólással egyetértek maximálisan.
(Sajnos egy jó objektívpark pénznyelő...
Viszont:
A canon fix 50mm viszonylag olcsó. Nekem is van egy, kihagyhatatlan darab a kezdetekkor. Sok mindenre megtanít, pár példa az én tapasztalataimból:
Előnyök:
-mivel fix, nincs zoomolgatás, fejleszti a látásmódot, és igen, a jó helyre kell állni mindig :-)
-ha nem fér bele, nem fér bele, meg kell próbálni másképp (az 50mm-nek kb 50fok a látószöge)
-nagy teret enged, mert 1.8 a fényereje, 2.8tól pedig penge élesen rajzol. (az árához képes fergetegesen jó)
-croppos vázon (canon 1.4 szorzó) 70mm-es portré objektívnek felel meg - minimális torzítás, kiegyensúlyozott kép
Hátrány:
-gyártási minőség. Kicsit műanyag, kicsit lötyög.
-Hangos AutóFókusz
-sokszor pontatlan AF, ellenfényben pláne.
-nem egy megbízható objektív, a konstrukcióból kiindulva.
Nem gondolkodtál hogy ha kevés a pénzed manuál obikba fektess? Évek múlva is eladhatod annyiért amennyiért hozzájutottál (én voltam hogy egy 4500ft-ért vett obit eladtam 8e-ért :) mert már nem kellet) és csak pár ezer ft-ba kerülnek, viszont nagyon szépen mosnak, csak hát manuál, de chip-es átalakitóval van fénymérés és élesség visszajelzés.
135mm f2,8-as obit 11e-ért vettem, helios 58mm f2 párezer volt csupán (jó darabokat árulnak 3-4 ezerért) de lehet 28mm, 35mm, 50mm stb még telét is venni olcsón :) de a minősége... még nyitva is penge volt nekem :) olyan obit mint a canonnál 50mm-es 3-4 ezerért vehetnél, csak manuál. nem pedig 8x-os áron jutsz hozzá.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!