Canon 5D mark ii vagy Nikon D600?
Lehet, hogy én vagyok béna, de én is a középsőt használom. Úgyis a modellen, arcon, akármin van a hangsúly, annak kell élesnek lennie. Utána pedig elhelyezem a képen, ahol akarom.
Ha ott közben pakolgatod a fókuszpontot ide-oda, nem tudom, hogy fotózol. Egy esküvőn nem várnak rád percekig.
Azt, amikor a középső fókuszponttal élesre állítod a témát, majd a gépet úgy mozgatod el, hogy a képkivágás megfelelő legyen, rekomponálásnak (újrakomponálásnak) hívják. Nagyon jól működik sok esetben, különösen akkor, amikor nagy az abszolút mélységélesség (f4 és felette, illetve gyújtótávhoz képest távoli témák).
Viszont nagyon rosszul működik kis mélységélesség mellett, azaz nagyon közeli témánál, vagy f2.8 környékén. Amikor újrakomponálsz, a téma kikerül a fókuszsíkból, és erre egy nyitott f2.8-as, vagy f1.4-es objektív nagyon érzékeny. El fog csúszni az élesség, és már nem a szemen lesz, hanem a füleken, állon, vagy bárhol máshol, ami egy kis mélységélességű képet teljesen tönkretesz.
Ugyanígy nincs lehetőség újrakomponálni, ha annyira mozog a téma, hogy követő fókuszt kell használni. Ez már egy fényszegény esküvői bevonulásnál is gond.
A fókuszpont pakolását meg be kell gyakorolni. 2 másodperc alatt bármelyik fókuszpontról bármelyikre átváltok anélkül, hogy fel kéne nézni a keresőből. Nem egy nagy dolog.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!