Szabad-e magánlakáshoz biztonsági kamerát helyezni olyan módon, hogy az a bejárati kaput figyeli, illetve forgatható kamerával is rendelkezik, tehát részben közterületre is lát?
Manapság már egész olcsón lehet venni "biztonsági" kamerákat, akár jól ismer kínai kereskedőtől is. A ház sarkára jó ötlet lenne ilyet felszerelni a bejárati kapuhoz, és akkor bárhol is vagyok, mindég tudnám ha valaki jött, vagy ott járt. A beépített mikrofonján keresztül pedig rögtön oda is lehet szólni, hogy pl. mikor lesz otthon valaki. A memóriájának köszönhetően pedig akár vissza is lehet tekinteni a történéseket. De mivel ez a kapu előtti részt figyeli ami már közterület, ez hazánkban jogszerű használatnak minősül? Illetve nekem olyan lenne az igazán jó, ami nem fix kamerával rendelkezik, hanem forgatható optikája (is) van.
Létezhet-e olyan szituáció, amikor gondba kerülhetek mert van ilyen módon kamera telepítve?
Pontosítva: Az utcával határos telekhatáron lévő ház sarkára lenne a kamera felhelyezve, közvetlenül a kapupánt fölötti részen.
Azaz, a közterületnek minősülő kapu előtti részt figyelné és a forgatható optika pedig a hát előtti részre látna rá,(ami a gyalogos járda gyakorlatilag) vagy az udvar részre.
Na pont ilyenért kérem ki a véleményeket, mert mellettünk egy üzem van, ahol 3 kamera is van konkrétan közterületen és a gondnok mesélt pont ugyan ilyen szituációt. Vagyis, hogy a rendőrség kérte ki a felvételeket, mivel a szemben lakó kocsiját megrongálták és ellát oda is az üzem kamerája.
Másik eset: Munkatársamnak a lakás előtti részt megfigyelő kamerája van már majdnem 10 éve és szintén semmi problémája nem volt belőle.
De a netet olvasva én is arra jutottam, hogy valójában jogszerűtlen a közterületet megfigyelni.
Elvileg ha kérsz engedélyt a polgármestertől vagy város hivataltól, akkor nyugodtan veheti az utcát is. Amúgy meg senkit sem érdekel, hogy veszi vagy sem legtöbbször.
Max ha panaszolják, megmondod álkamera...
Talán annyi könnyítés lehet, ha valaki rászáll a kamerádra (ember), előbb csak felszólítást kapsz a Hivataltól, amire jogod van meghunyászkodni.
De ezért nem vállalok felelősséget, nézz utána.
"tehát részben közterületre is lát?"
Megoldható, csak akkor a közterületet maszkolni kell - idézet egy biztonságtechnikával foglalkozó oldalról
"A magánépületekre és azok megfigyelésére telepített kamerák látószögébe nem kerülhet más tulajdonában álló ingatlan vagy annak részlete sem, valamint nyilvános közterület. Ha kamerát nem lehet úgy beállítani, hogy ezt a feltételt teljesítse, akkor maszkolással kell leszűkíteni a látómezejét. Ha a videó kaputelefon kamerája az utcára néz, nem adhat felismerhető képet az egy méternél távolabb lévő személyről."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!