Tegnap fotóztam egy lila szinnel kivilágított - megvilágított épületet, vagyis konkrétan a Lánchidat. A fotón a gyönyörű lila szín teljesen kéknek látszott. Ennek mi lehet az oka?

Figyelt kérdés
nov. 18. 21:05
 1/4 anonim ***** válasza:
100%

Az, hogy a telefonod - meg bármilyen digitális kamera - nem úgy érzékeli a színeket, mint a szemed. Be kell állítani a színhőmérsékletet, vagyis hogy mihez viszonyítson. Erre a célra van az ún. szürke kártya.

Mivel az amatőr fotós ilyesmivel nem foglalkozik, a kamera maga próbál egy fehéregyensúly értéket kitalálni, ami ideális körülmények között (értsd napfény, vagy 5000K körüli fehér fénnyel megvilágított téma) egész jól megy, de ha extrém fényviszonyok vannak, ahol nem tud mihez viszonyítani, akkor nem tud valós színeket beállítani.

nov. 18. 21:13
 2/4 anonim ***** válasza:
100%
Az is előfordulhat, hogy a kamera mellett a kijelző is csal annyit, hogy a lila szín kékesnek tűnik. Akár maga a lilás szín is eshet tartományon kívülre, amit már nem tud megjeleníteni a kijelző.
nov. 18. 22:08
 3/4 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen a válaszod!

Sajnos én ezt nem tudtam. Próbáltam keresni a beállításoknál, mármint a kamera appon belül, de sajnos nem találtam. De utánanézek, hogy jövőre ne legyen gond!

nov. 18. 22:20
 4/4 Szirty ***** válasza:
71%

"Ennek mi lehet az oka?"

A rossz fehér egyensúly.

nov. 19. 11:28

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!