Motor kijelzőjének takarása a kamera elől, polárszűrővel?
Sziasztok!
Szoktam videókat rögzíteni motoron és szeretném megspórolni az utómunkából a digitális kijelző kitakarását. Egy Tenere 700-ról van szó (a régebbi LCD kijelzős, nem a színes).
A teljes letakarást hanyagolnám, én menet közben szeretném látni a tartalmát, csak a kamera elől szeretném elrejteni.
Az lenne az alapötlet, hogy két polárszűrővel tenném láthatatlanná. A kamerán amúgy is van egy CPL szűrő és ha veszek egy polarizált fóliát a kijelzőre, elvileg kiszűrhetem a teljes fénytartományt.
Ez működhet? Ha igen, akkor milyen fóliát vegyek?
"A kamerán amúgy is van egy CPL szűrő és ha veszek egy polarizált fóliát a kijelzőre, elvileg kiszűrhetem a teljes fénytartományt."
Vagy nem.
Az LCD eleve tartalmaz lineáris polárszűrőt. Ráteszel egy másikat, két lehetőség van.
-ugyanúgy teszed rá, nem lesz változás
-nem ugyanúgy rakod rá, te sem fogsz látni semmit a kijelzőn
"Az LCD eleve tartalmaz lineáris polárszűrőt."
Még az ilyen monokróm kijelző is, mint ez?
Ha igen, akkor valóban bukta. :(
Az nem működőképes megoldás, hogy a kijelző elé teszel egy polárszűrőt? Azt már ki tudja takarni a kamerán lévő polárszűrő.
Megjegyzem nem teljesen tökéletes megoldás a polárszűrős kitakarás, mert ha kicsit is rossz szögben áll a kamerán a polárszűrő, akkor már nem sötétíti ki 100%-osan.
A kijelzős kérdésedre a válasz az, hogy fogsz egy polárszűrőt és elkezded forgatni. Ha polarizált a fénye, akkor lesz egy állás, ahol sötétülni kezd, ill. teljesen ki is takarja a fényét. Erre bőven megfelel egy imax szemüveg is akár, ha van kéznél.
Igazából ennyi erővel elégnek kell lennie a kamerán lévő CPL szűrőnek is, hiszen ha a kijelzőn eleve polarizált fényt látok akkor a CPL-el ki lehet szűrni a többi fénytartományt. Csak ugye nem mindig pontosan ugyanolyan szögben látok rá a kijelzőre, mert hát a motoron néha mozogni is kell kicsit.
No mindegy, egy kérdést megért. :) Marad az utómunkával való kitakarás. Kösznöm az építő jellegű válaszokat!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!