Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Fényképezőgépek, kamerák » Fujifilm X-T30 II vélemények?...

Fujifilm X-T30 II vélemények? Mik az előnyei-hátrányai, ajánlanátok e hobbi, esetleg rendezvényfotózáshoz (családi szülinapok stb)?

Figyelt kérdés
2023. dec. 21. 23:21
1 2 3
 11/29 nnnn5555 ***** válasza:

Tudom, hogy Sony is MILC, de

4/10 Mojjo ***** válasza:

Újonnan nem vennék gépet, rendezvényhez meg nem vennék aps-c-t. Ennyi pénzért bőven ki lehet fogni full frame dslr-eket,

ennek fényében különösen hozzáértő XD 10 éves használt gépeket ajánlani "mert az új Fuji elavult".

A fényt a front lencse gyűjti össze és a rekesz engedi be, maximum dinamika előnye van ha nagyobb szenzorra vetül ki, mennyiségileg tökmindegy. Mindkettőre vannak kissebb és nagyobb obik. Ráadásul ha nem akarsz bzsan mindent is homályosítani, akkor nem kell a nagy rekesz sem. Persze erről nem beszélnek a vloggerek, mert még életükben nem csináltak esküvőn kívül mást.

A szenzor is félvezető, ami rengeteget fejlődött az elmúlt évtizedben, a Fujifilm igen csak élen jár a szenzor fejlesztésben és gyártásban, a legtöbb gyártó viszont másoktól veszi. Nem véletlen, hogy a Fuji sokkal újabb lapkája több pixelt rögzít, annak ellenére, hogy kisebb és még csak nem csúcskategóriás. A szenzor stabi csak bizonyos esetekben hatékony.

Mindkettőnek fos a keresője, de a Sonynak a kijelzője is szarabb, videóban pedig totál esélytelen az X-t30-2-vel szemben. Az X-H1 kerseője jobb, de a régi használt mindig kockázat.

Az ASPC hobbistáknak is azért előnyös, mert előbb fogják a nagy zoomot hiányolni (gyerek fellépésénél, mecssénél) mint a nagyon nagy látószöget, pláne úgy hogy nagyon nagy látószögű képeket nehéz perspektíva torzítás nélkül csinálni. Az 16-80 OIS amivel meg lehet venni az X-T30-2-t, lefedi a rendezvényekhez szükséges látószögeket.

Ja és a lóbszó FF képeket cipeljed te!

Amúgy ha annyira használhatatlan az ASPC méret, akkor a SONY és a CANON miért használ minden filmes MILC-nél és BOX-nál ugyanekkorát?

2023. dec. 30. 02:07
 12/29 nnnn5555 ***** válasza:
*Ja és a lóbszó FF gépeket cipeljed te!
2023. dec. 30. 02:11
 13/29 Mojjo ***** válasza:

@11:

Oke, ertelek. Viszont sehol nem utaltam ott (sem) ra, hogy a DSLR lenne a jovo - ami azt illeti, ezen az oldalon tobbszor kifejtettem, hogy a jovo az a MILC. Itt es most a jelenben pedig a kerdezo altal leirt feladatra egy full frame DSLR-t elobb valasztanek, mint az emlitett Fuji-t.

Ami a fenygyujtest illeti, tobbfele modon meg lehet fogni a dolgot. A legegyszerubb szerintem, ha belegondolsz, hogy azonos rekesz mellett - az f es t ertekek kulonbsegeit most elhanyagolva - az erzekelot ero megvilagitas erossege azonos, azaz az erzekelo teruletegysegere juto fotonok szama azonos ido alatt azonos lesz. Es a kulcsszo a teruletegysegere juto fotonok szama. Minden egysegnyi teruletre beesik n foton mindket esetben. Ha a terulet nagyobb - mondjuk ez esetben 2,25x-os -, akkor az idoegyseg alatt beesett fotonok szama is 2,25x-os. Magyaran a full frame szenzorral szerelt gep tobb fenyt gyujtott ossze. Ha nem ertheto, megprobalhatom maskent, de szerintem ez a legegyszerubb szemleltetes.

A Fuji szenzorokat szeretem, az X-trans egy nagyon erdekes es izgalmas alternativa a megszokott Bayer racshoz kepest. Nem hiszem, hogy ebben nagy velemenykulonbseg lenne kettonk kozott.

A videohoz nem tudok hozzaszolni, eletemben nem csinaltam egy darab videot sem, es pont ennyit tervezek tovabbra is csinalni, egyaltalan nem erdekel a dolog, igy soha nem figyeltem, melyik gep mit tud ezen a teren.

Az APS-C a meretet tekintve elonyben van, foleg a tele tartomanyokban. Nem feltetlen jelent mondjuk sokat a kerdezo altal emlitett felhasznalasra nezve.

Alapvetoen felreertesz, nem mondtam es nem is gondolom, hogy az APS-C hasznalhatatlan. Sot, ami azt illeti, en speciel a m4/3 rendszer nagy rajongoja vagyok, pedig az meg kisebb szenzormeret. Viszont a dolog nyitja mindig az, hogy milyen felhasznalasra kell a gep. Itt is a felhasznalashoz igazitottam az ajanlast. Es erre a felhasznalasra szimplan jobb egy full frame. Nem csak az jo persze, es nem lesz rossz egy APS-C sem, de elso korben egy full frame megfontolasat ajanlanam inkabb - ahogy tettem is.

2023. dec. 30. 02:43
 14/29 anonim ***** válasza:
Ez itt az nnnn5555 kontra értelem játszmája.
2023. dec. 30. 07:57
 15/29 nnnn5555 ***** válasza:

@14 A személyeskedéssel csak elismerted, hogy igazam van, hiszen nem tudsz érvelni.

@Mojo Akárhogy is magyarázod, ugyanakkora frontlencsén és rekeszen ugyanannyi fény tud bejönni. Ha ez az ugyanannyi fény nagyobb szenzorra vetül ki, akkor a területegységére jutó fényerő pont, hogy kevesebb.

Középiskolás fizika!

Le lehet tagadni, hogy egy hobbista is szeretne messziről fotózni, de nem érdemes.

Ezen felül nem létezik tökéletes lencse, mindegyiknek van egy optimuma, nem mindegy hogy milyen messzire mekkora képet vetít ki. Már egy makro gyűrű is kromatikus aberrációt okoz.

Ebből fakadóan a "jövőbemutatő" Sony és Canon obijai amik adapterközgyűrűkkel vagy nélkül ASPC-re, FF-re és "mindenre is jók", soha a büdös életbe nem lesznek olyan pontosak, mint a Fuji egyetlen méretre tervezett obijai.

2023. dec. 30. 18:19
 16/29 anonim ***** válasza:

"hiszen nem tudsz érvelni"

Ez a teljesen alaptalan feltételezés, hiszen honnan is tudhatnád? A pattogatott kukoricás srác esete forog fenn.

"Középiskolás fizika!"

Nem, ez nem az. Ez egy hibás gondolatmenet.

2023. dec. 30. 20:26
 17/29 Mojjo ***** válasza:

@15: A frontlencse és rekesz kettősénél valójában bonyolultabb a helyzet, hisz az objektív egy teljes lencserendszer. A hasznos nyílásátmérője egy objektívnek az ún. belépőpupilla, ami a rekesznyílásnak a frontlencsére vetített virtuális optikai leképzése. És a trükk az, hogy azonos látószög mellett egy full frame objektívnél a belépőpupilla nagyobb, mint APS-C esetén.

A belépőpupilla nagysága megegyezik az objektív gyújtótávja és a rekeszérték hányadosával. Azaz pl 100mm-es objektív esetén 4-es rekesznél 25mm. Viszont ha ez pl egy APS-C objektív, akkor ennek a látószöge megfelel egy 150mm-es full frame objektív látószögének. 4-es rekesznél ott pedig 37,5mm lesz a belépőpupilla. Mivel az átengedett fény a nyílásátmérő négyzetével arányos, és a két nyílásátmérő egymáshoz vett aránya 1:1,5, az átengedett fénymennyiségek aránya 1:2,25 - azaz a full framenél 2,25-szörös.

Ezért mondtam, hogy sokféleképp megfoghatóna dolog. Ez egy másik megközelítés volt. Amúgy de, azonos rekesznél pont a fent övezett hasznos nyílásátmérős buli miatt azonos a szenzorral eső megvilágítás erőssége. De ebbe nagyon egyszerűen te magad is belegondolhatsz. Ha nem lenne azonos, akkor ugyanazon rekesz mellett teljesen más záridőt és/vagy iso-t kellene használni full framenél és aps-c-nél. De ez nem így van, azonosat kell használni.

2023. dec. 30. 21:41
 18/29 nnnn5555 ***** válasza:

16oska

Ugyanazt folytatod XD

Köszönöm a megerősítést!

Mojjo

Teljesen más látószögeket hasonlítasz össze, politikusnak jó lennél, mert ez így nettó hazugság.

2023. dec. 31. 08:21
 19/29 anonim ***** válasza:

"ez így nettó hazugság"

Nettó butaságokat írsz.

2023. dec. 31. 08:25
 20/29 Mojjo ***** válasza:
@18: Ugyanazokat a látószögeket hasonlítom össze. Nem tudtad, hogy egy 100mm-es gyújtótávolságú objektív ugyanazt a látószű képet vetíti egy aps-c szenzorra, mint amit egy 150mm-es objektív vetít egy full frame szenzorra? Ez elég köztudott pedig.
2023. dec. 31. 08:30
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!