Szeptemberben kezdtem Pécsen a fotós sulit(508-as), milyen gépet vegyek magamnak?
Leginkább portrétzni fogok ez már tisztázódott, tanár szerint ne vegyek MILC gépet, csak DSLR.. szerintetek?
Gépparkra van 5millió forintom.
Ha sony felé mennék el, márpedig eléggé szemezek ezzel a kategóriával, akkor sony alpha 7 V lenne a választás, és egy Sony FE 85mm f/1.4 GM obival.
Elsőkörben nem lenne rossz választás, véleményetekre lennék kiváncsi.
Én úgy gondolom, hogy 1.4 fényerő már eléggé jó fényerejű objektív, 1.2 dupla áron van,és nem hiszem,hogy annyival jobb lenne.
@11: Sokszor könnyebb átlátni a beszélgetést, ha odaírod, melyik hozzászólásra reagálsz. Ha tőlem kérdezed most, hogy miben nyújt nagyobb szabadságot más rendszer, akkor nagyobb felbontású érzékelők érhetőek el, illetve kisebb mélységélesség. Az esetek túlnyomó többségében bőven-bőven elég a m4/3 által kínált felbontás és azzal a rendszerrel elérhető kis mélységélesség, de pl 85mm-nek megfelelő látószöged m4/3-os Panával a 42,5mm f/1.2 objektívvel lesz, azonos távolságból fotózva pedig azzal az objektívvel akkora mélységélességet tudsz elérni, mint egy full frame Sonyval a 85mm-es lencsévek f/2.4-en. Ennyit, nem kisebbet. A Sony 85mm f/1.4-ének megfelelően kis mélységélesség nem elérhető ilyen látószöggel.
Általában ez nem gond, de ha az ember meg tudja adni magának a több szabadságot, miért ne tenné.
@12: A 85mm f/1,4 tökéletes. De a portré sem csak az arcról/felsőtestről szól. Érdemes nagyobb látószögeket is hozzácsapni.
Ha mindenáron egyből viszonylag drága géppel akarod kezdeni, portréra/stúdióra a Sony A7R (alpha 7R) sorozatát ajánlom, nem a sima A7-eket. Egyébként "sony alpha 7 V" nem létezik, egyelőre legalábbis, így nem is tudom ajánlani. :)
Igazad van, R vázasból van 'V'
Viszont sok helyen olvasom érdemesebb hibrid rendszerekben gondolkodni, mint akkor jelen esetben a Sony alpha iv, mert, hogy ez jó fotózásra is,és videózásra is tökéletes(hátha kell majd azt is használni).
"Ha mindenáron egyből viszonylag drága géppel akarod kezdeni,"
Azon az elven vagyok, ha más vásárlásra adom a fejem, és beleteszek ennyi összeget akkor nem fecsérelném az időm kevésbé jó konstrukciókon még akkor se ha az jó 'tanulásra'
@14: Manapság minden gép hibrid gép. Ennek megfelelően egy A7R V-el is tudsz videózni.
Általában X modell jobb fényképezésre, de gyengébb videóra, Y modell még jobb videóra, de gyengébb fényképezésre. Ha neked a fényképezés, főleg a stúdió fényképezés a fő irányvonalad, akkor olyan gépet válassz, aminek a fényképezés a fő erőssége. Ez pedig az A7R sorozat lesz.
Ha mégis a videózásra szeretnél ráfeküdni, vagy legalábbis viszonylag nagy jelentősége van, akkor meg eleve nem a Sony-t ajánlanám. Nézz körül az L bajonett háza táján. Pl. Panasonic S5-II (nem, nem M4/3, hanem full frame), aktív hűtéssel, kb videóra teremtve, mellette nagyon jó fotós tudással és igen jó áron. Emellé pedig ott van egy egész sorozatnyi f/1.8 objektív (18 - 24 - 35 - 50 - 85) úgy megcsinálva, hogy kb azonos méretük és tömegük legyen, hogy simán cserélhessed gimballon, plusz úgy kialakítva, hogy az ún focus-breathing jelenség minimális legyen, azaz videózásra is a lehető legjobbak legyenek ezek az objektívek.
"főleg a stúdió fényképezés a fő irányvonalad"
ezt inkább úgy gondolom, hogy szabadtéren szeretnék többet portrézni, de majd az idő eldönti ezt is.
Videózás jelen esetben nem érdekel, csak mi van ha? de az se gond, akkor dobok rá még egy vázat, ha úgy van ami specifikusan videóra van.
Nem tudom, előtted van-e a kép, amint két párhuzamos vágányon egymással szembe robognak vonatok, egyenként 120-al, a kettőjük relatív sebessége 240, és vajon sikeres lesz-e átszállni egyikről a másikra.
Pont ilyen reménytelen ez az eszmecsere is, az egyik azt mondja, hogy majd úgyis lecseréled a gépedet, mikor pontosan tudod, mit akarsz, a másik azt mondja, én márpedig nem fogok gépeket cserélgetni. :D :D :D
Na, ha tanulsz fotótörit, akkor pontosan tudod, hogy jól megtanulni fotózni kizárólag nagy formátummal lehet :P Nem is értem, mit akarsz nekem itt a digitális bohóckodással...
Egy-két gondolat, bár én szivárványosat hányok a képek eladásának a gondolatától is, úgyhogy kezeld fenntartásokkal:
1. Alkalmazott fotósként nemcsak kattintgatsz, hanem szerkesztesz is. Ahhoz is kell cucc: jogtiszta szoftverek, kalibrálható monitor(ok), ergonomikus egér és billentyűzet, adott esetben digitális rajztábla, kényelmes asztal, szék. Ha videóban is gondolkodsz, akkor a számítógép sem mindegy.
2. PR. Egy komolyan vehető weblap alap és az sem vadon nő. (Insta meg fszomfütty mellett.)
3. Ha szabadtéren fotózol, akkor is használsz fényterelőket, sok esetben fényt is. Nem úszod meg, maradjon rá keret!
4. Fényképezőgép állvány. Sulis feladatokhoz kelleni fog. Ha nem érdekel a stúdiómunka, akkor könnyű, hordozható állványban gondolkodj.
5. Ha nem jöttél volna még rá a többiek válaszaiból: Egy jó obi több gépet is kiszolgál, amennyiben nem ugrálsz a rendszerek között. Gépet hamarabb cserél az ember: kinövi vagy az új fejlesztések között van olyan, ami komoly előrelépést jelent a munka szempontjából.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!