Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Fényképezőgépek, kamerák » Ha fotókat akarok kidolgozni...

Ha fotókat akarok kidolgozni akkor tényleg fontosabb a cpu mint a gpu?

Figyelt kérdés

Van egy 4. generációs i5 a gépben az ugye 4 mag 4 szál meg van benne 16gb ram meg ssd viszont ugye a videokártya valami ősöreg amd van a gépben a photoshop ki is írta,hogy mi minden nem kompatibilis a kártyával de ettől függetlenül üzemel.Na most nézegettem a géphez videokártyát egy gtx1660-ast néztem de olvastam egy cikket amiben azt írják ugye,hogy a cpu a fontosabb minimum 4 mag közepesnek 6 mag erősnek meg 8+ magos procit írnak na meg ezt

"Videókártya – GPU:

Videók, gyorsan változó grafikus megjelenítések, gyors zoomolás a Photoshopban és a 3d számításokért valamint azok megjelenítésért felelős alkatrész!

Klasszikusan félreértett szereplő! Sok kezdő fotós hiszi, hogy mivel a fotó kép ezért erős videokártyára lesz szüksége. TÉVEDÉS!

Ez pont egy olyan alkatrész, amin sokat spórolhatsz!

Inkább játékra vagy 3d animációk készítésekor van szükséged erős GPU-ra (VGA), Photoshop és a képműveletek processzor igényes feladatok. Ha most nyertél a lottón akkor persze hajrá!

A vga-t manapság sokszor integrálják az alaplapra vagy a processzorba, akár ez is megteszi ha spórolni szeretnél!"

Akkor ehhez a géphez feleslegesen venném az gtx1660 kártyát mondjuk elég lenne egy 1030 alapabb is vagy tök mindegy ha nem is vennék mert a proci csak 4 magos és a kártya sokat nem fog befolyásolni?

2023. szept. 19. 00:36
1 2
 11/12 A kérdező kommentje:

8/

Most egyenlőre ez van és nem irreleváns a kérdés mert a meglévő cuccokból akarok egy kis időre szóló cuccot összerakni majd ha lesz olyan költségvetés akkor mindent is veszek.

2023. szept. 19. 13:21
 12/12 anonim ***** válasza:

Akármilyen drága videokártyát veszel, a képfeldolgozás semmivel sem lesz gyorsabb.

Nem is értem az előző válaszokat. Tudjátok mit csinál a 3d videokártya? 3d modellekből, textúrákból, fény, mozgás stb. parméterekből számol ki képeket másodpercenként akár kétszázszor, majd ezt teszi ki a monitorral. De egy jpeg -en nincs mit számolni, mert az készen van, csak meg kell jeleníteni, arra meg bőven elég az integrált gpu is. Ha viszont a kép feldolgozásáról beszélünk azt a cpu végzi, és egy 100 ezres videokártya árából simán lehet már a cpu-t is fejleszteni. A másik a magok száma... az meg kis túlzással tök mindegy, szerencsés esetben ki van használva, a lényeg az össz cpu teljesítmény, egyszerű matek: ha 2 meg van és 4 egység a teljesítmény az kb pont ugyan úgy 8 lesz, mint ha 4 mag van és magonként 2 egység a teljesítmény.

2023. szept. 20. 05:48
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!