M4/3 rendszerre miért nincs értelmes zoom objektív?
Ami lefedné a 24-105 / 135mm-es tartományt, f4 ekvivalens fényerővel?
Azaz 12-50 vagy 12-60-as, f1.8 vagy f2-es objektív? Mert nincs. Az Olympus pro objektívek is csak f2.8-as fényerővel bírnak, ami azért, f5.6 ekvivalens, nem az igazi...
Sigmának is csak aps-c szenzorra való 12-35mm-ese van, f1.8-al, illetve 50-100 f1.8-as. Ugyanezt miért nem sikerült m4/3-ra is átültetni?
Mindig ez a kva üzletpolitika... borzasztó ami megy. Kompaktból sincs egyetlen értelmes ami fix f4-nek megfelelő fényerős, 24-105 ekvivalens lencséjű lenne, gondolom nem véletlenül, pedig megoldható lenne simán.
@9: Igen, ezért húztam alá a hatos válaszomban a tipikusan szót. Adott konkrét ff váz lehet kisebb, mint adott konkrét m4/3, viszont az általános trendet érdemes nézni, ha pl zászlóshajót választasz ki, akkor azt zászlóshajóval érdemes összehasonlítani, ha a legalapabb kis gépet, akkor azt meg a másik rendszer annak megfelelőjével.
A helyzet az, hogy mindegyik formátumnak, mindegyik rendszernek megvannak az előnyei és hátrányai. Amikor az ember rendszert választ, érdemes ezeket alaposan körbejárni és a saját igényeivel egyeztetni. És nem csak a vázak képességeit, az elérhető objektívparkot is fontos figyelembe venni. Annyiféle rendszer van, annyiféle igényre, hogy kb. kizárt, hogy valaki nem találja meg a neki valót. Ha neked nem a m4/3 az, akkor lehet, érdemes váltani. Ami nagyobb szívás, mintha egyből egy másik rendszert választottál volna, de hosszú távon így is bőven megéri. Szerintem gondold át.
Egy apró kiegészítés: a gyújtótáv és a rekeszérték hányadosa nem a rekeszátmérőt adja meg - bár ez gyakori tévhit -, hanem az ún. belépőpupilla átmérőjét, ami a rekesznyílás virtuális optikai leképződése a frontlencsére. És ami egyben az objektív hasznos nyílásátmérőjével egyenlő.
Mojjo nem értelek miért erőlködsz hogy ezt a csávót meggyőzd. Csak provokál, mindig talál valami fogódzót amit kritizálhat.
Van m43 szinten értelmes obi. De ennek a jóképességűnek nem jó.
Akkor a megoldás kedves kérdező: Nem m43-as rendszert veszel!
Ha valaki itt kötekszik az te vagy. Nem vagy hajlandó felfogni, megérteni a válaszainkat.
Lassan írom, hogy megértsd: m43 rendszerben van normális obi. Az m43 rendszer szerint kell értékelni és nem 1:1-ben összehasonlítani egy 2 szinttel feljebb lévő kategóriával!
A normális, hozzáértő fotós m43-al is kiváló képeket készít. Egyik barátom esküvői fotóskén m43-al nyomja. Hívják, keresik, van munkája. Nem azért, mert ekvivalens bármivel isa rekesze, hanem mert rohadt jó fotós.
Te meg csak kínlódsz a számokkal, számításokkal, átmétőkkel.... ettől nem fogsz tudni jól fotózni.
#12 értettem.
Van a barátodnak portfóliója? Néztem már crop vázas esküvő fotókat, fullframe-el készülteket (többek között a miénken is azt használt a fotósunk), m4/3-al készülteket még nem láttam, megnézném.
És megint csak, hangsúlyozom, fix obik persze hogy vannak m4/3-ra is, miazhogy, sőt, de én zoomról beszéltem végig, emellett mentek el mindig, figyelmen kívül hagyva.
Maradva az esküvőnél. Ki az aki leáll FF-el f8-on fényképezgetni a párt, ha egyszer a lényeg hogy kiemelje őket? Kivéve ha a hátteret is kívánja a fotós belevenni élesre, vagy többen vannak a képen és nem síkban.
Ugye ezt az egyébként mindent lefedő, már említett 12-100 f4 obi miatt mondom...
Nem kötekvés, még ha annak is hat, csak nem értem, miért nem adják meg a lehetőséget a m4/3 közönségnek is a zoom-al való, kis mélységélességű fotózásra?
Na ennyi, aztán hagyom a kérdést békén... Egyszerű kérdésre is, meg összetettebbre is leb@szást, kioktatást kap az ember.
De érdekes hogy itt a fotós szekcióban jellemző a leginkább.
Esküvőfotóra teljesen működőképes és használható a ket váz + néhány fix objektív felállás. Nem feltétlen kell zoomobjektíveket erőltetni oda (sem). Full framen is vannak esküvőfotósok, akik fixekkel nyomják, a m4/3-os esküvőfotósoknál pedig ez alighanem alap.
Bár nem én lettem megszólítva, de ha valakit érdekel egy m4/3-al dolgozó esküvőfotós honlapja, itt megnézhet egyet:
Nem kell használni ezt a rendszert ha nem tetszik.
Ha fikázni akarsz, akkor keress másik topikot!
@16: Csak kívancsiságból - a kérdezőtől elnézést kérek az offolásért -, te mit tartasz jó esküvőfotónak? Tudsz mutatni egy vagy két galériát, amire azt mondod, hogy na ez igen?
Köszi!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!