Szeretnék belekezdeni az analóg fotózásba. Milyen gépet ajánlanátok egy teljesen kezdő embernek?
Cmena symbol. Ez egy orosz fényképező, egyszerű mint a faék, megbízható, elronthatatlan. Én ezzel csináltam életem legszebb fekete-fehér képeit! Mai napig őrzöm otthon, semmi pénzért nem válnék meg tőle. Szerintem ez kezdésnek kiváló. Ha ráéreztél az ízére akkor nézel egy japán tükörreflexeset.
Jól értem, hogy kezdőként szeretnél filmes gépet?
Vagy csak a filmes kategóriában vagy kezdő?
Ha tökéletesen az elején vagy, akkor annyi mindent kéne neked elmondani, ami a korszak szakirodalmában benne van, mondjuk 50 vaskos kötetnyit.
Egyik oldalról belekezdve, veszel egy EOS gépet 25-40 ezerért, de ha az elmúlt korszak digitális mütyűrjeinek kényelméhez hozzászoktál (a zoomra gondolok), akkor objektíveket kell venned még egy félmillióért. Ezen lehet, hogy érdemes elgondolkodnod, mivel a film, kidolgozás, szkennelés vagy nagyítás meg egyáltalán nem olcsó. A fix objektívesek meg, hát azok fix objektívesek. :) Kérsz valaki barátodtól, rokonodtól egy digitális kompaktot, neten specifikáció alapján és némi agymunkát igénybevéve beállítod az objektívjét a 40 mm-es gyújtótávolságra, aztán elmész sétálni, időnként ránézve a kijelzőre, hogy amit mutat, az tetszik-e. Ha igen, aztán vegyél Szmenát vagy hasonlót.
Lehet, hogy megsértődsz, de szerintem a ma embere már képtelen azon egyszerű feladatra, hogy jól felbecsülje a közte és a fényképezendő alany közti távolságot, és eltekerjen egy gyűrűt egy fényképezőgépen arra a távolságot jelző számra. Na meg, hogy most mennyire is van világos? Ezek a Szmena és hasonlóknál fontos kérdések.
Hát ez csak pár gondolat volt. Az is igaz, hogy egy Szmena megvásárlása és egy-három film ellövése és a képek értékelése után meg pontosan fogod tudni, mit nem akarsz. Tanulópénzt valószínűleg úgyis kell fizetni. :)
Mojjo linkjei sokkal értelmesebbek, mint az ebay. :)
Egyébként szerintem bármit konkrétan elvégezni úgy a jó, hogy az ember elolvassa a felgyűlt szakirodalmat, mert az összegzi mások tapasztalatait, és azt a rögös utat már nem kell végigjárni (már persze, ha valaki megfelelő tempóban tud olvasni és érti, mit olvas, mert ez a kettő ma már nem olyan természetes, mint hatvan éve. Ez a faj a tapasztalatok átadásának lehetősége miatt lett nagy. Ha a szakállunkból kimazsolázott tetvek ropogtatása közben még mindig azon tűnődnénk, hogy ehető-e ez a csinos gomba, és úgy döntenénk, megpróbáljuk, még mindig a szakállunkból kimazsolázásnál tartanánk. A legegyszerűbb összefoglaló a témáról az ez:
Akkor én nem extravagánykodnék.
Sokkal gyorsabban megtanulsz fotózni, ha digitális géppel tapasztalsz és amikor már van elég tapasztalatod akkor kezd el a filmes fotózást!
Mert hát ugye filmes géppel 36-ot tudsz egyszerre lőni és akkor azt elő kell hívni ki kell nagyítani és ha változtatni akarsz akkor újra ki kell nagyítani és ez bizony idő! Nagyon sok idő.
A 9-essel maximálisan egyetértek. Ha veszel egy 15-18 éves használt DSLR-t valami alapobjektívvel három inggomb áráért és reménykedsz, hogy nem az is 36 kattintás után adja be a kulcsot, valamint ezen reményed még be is válik, akkor azon megtanulsz fotózni, aztán jöhet a filmes gép.
De nem kötelező sorrend. Végülis elég sokan megtanultak filmes géppel fotózni a nulláról a történelem folyamán. Csak ajánlott, ha már manapság van erre lehetőség.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!