Melyik érné meg jobban?
Panasonic Lumix DMC-GX80 vagy egy Sony a6000-es?
Mellesleg használtan szeretnék vásárolni, a 30ezer expo van a sonyban. Az nagyon rossznak számít? Kb mennyit bír még utána?
Hasonlítsd össze a paramétereket, és vesd össze azzal, hogy te pontosan mire akarod használni - azt mi nem fogjuk tudni helyetted.
A Pana például 4K videót tud, a Sony meg csak fullHD-t, viszont a Sony szenzora APS-C, a Panáé meg feleakkora, mikro-négyharmados; a Sonynak jobb az autófókusza; A Sony vázban nincs stabi, a Panában viszont van... és így tovább.
"Leginkább portrék, illetve természetfotók készülnének az eszközzel."
Oké, akkor a videó felbontása máris nem fontos. Akkor inkább talán a Sony lesz neked a jó, a nagyobb szenzor, jobb autófókusz, picit kisebb és könnyebb váz, nagyobb felbontás, nagyobb színmélység, dinamikatartomány, ISO tartomány és a jóval kényelmesebb markolat miatt.
(Habár a súlynál érdemes beleszámolni az obit is: a Panához a kisebb szenzor miatt kisebb és könnyebb obik járnak, mint a Sonyhoz.)
Nézegess ilyen összehasonlításokat:
(Megjegyzés: a GX85 ugyanaz, mint a GX80, csak az amerikai piacon)
Nekem mellesleg a Pana GX80 (85) van, de én videózásra használom, és oda kell nekem a 4K.
"Neked milyen tapasztalataid vannak ezzel az eszközzel?"
Nekem abszolút jók a tapasztalataim. Hihetetlen sok funkciót kínál az árához és a méretéhez képest, nagymértékben az igényeidhez tudod állítgatni, még a gombok funkcióit is. A Panák követő fókusza legendásan rossz a Sony hoz képest, ilyenre nem is használtam (mármint mozgó tárgy fókuszban tartása); manuális fókuszt húztam mindig a videókban, a focus peaking funkció segítségével, illetve az egygombos, hátsó gombos egyszeri automatikus fókuszálást állítottam be. A 4K videói nagyon szépek; a kettős stabilizáció (váz + obi) jó, de azért egy gimballt nem helyettesít, ha mozogsz a kamerával - de ez fotózáskor neked nem lesz érdekes.
Vannak használtan pl a Marketplacen ilyen modellek, nagyon jó áron tudod őket megszerezni. És nagyon kellemesen kicsi, ha például forgatáson számít, hogy ne triggereld a népeket egy profinak látszó technikával, akkor ezzel tök feltűnésmentesen tudsz forgatni. A kicsi pancake obijával (én azt kaptam hozzá kitben) egy kabátzsebben elfér az egész, és felületes szemlélőnek csak egy amatőr kompakt gépnek látszik.
Kisebb hátránya videózáskor, h külső hangbemenet nincs rajta, ezért ha külső mikrofonnal dolgozol, akkor külön kell hangfelvevő cucc. De ez megint nem számít fotózáskor.
Ha szabad kérdeznem te milyen videók készítéséhez használod?
(Egyébként nagyon köszönöm, az őszinte és minőségi információ áradatot amit tőled kapok.)
Nagyon szívesen. ❤️
Rövidfilmeket, kisjátékfilmeket forgatok. Habár a kimenet fullHD, a 4K nekem főleg azért kell, h utólag még tudjak vágni belőle, kreatívan komponálni, utólag zoomolni, utólagos kameramozgásokat csinálni.
Igazából szerintem te mindkét géppel elégedett leszel, nem igazán nyúlsz mellé egyikkel sem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!