Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Fényképezőgépek, kamerák » Hogyan tudnám feljavítani egy...

Hogyan tudnám feljavítani egy általam fényképezőgéppel készített fénykép minőségét?

Figyelt kérdés

A suliban volt ma ilyen ünnepség szerűség és én voltam az egyik fotós. Csináltam egy csomó képet, aztán ma este feltettem őket a laptopomra, de elég soknak elég rossz a minősége.

Lehet ezen valahogy segíteni?

Az a helyzet, hogy nem túl élesek a képek.

Van erre valami program, amivel feltudom javítani a minőségét a fotóimnak?

2022. szept. 23. 20:20
 1/7 anonim ***** válasza:
80%
Neked mi a "rossz minőség"? Ha rosszul fókuszált, bemozdult, akkor azoknak annyi.
2022. szept. 23. 20:38
 2/7 A kérdező kommentje:

1-es

Rossz a felbontása.

És életlen.

2022. szept. 23. 20:39
 3/7 anonim ***** válasza:
92%
Az életlenségnak több oka is lehet, de általánosságban azoknak annyi. A felbontást meg te állítod, ha kicsi, akkor kicsi lett. Ha felméretezed, attól még életlen marad, sőt. A jövőre tekintettel érdemes elsajátítani az adott gép használatát.
2022. szept. 23. 20:56
 4/7 anonim ***** válasza:
68%

"...és én voltam az egyik fotós."

Nem, te nem fotós voltál. Neked a kezedbe adtak egy szerszámot amihez nem értesz, ennek megfelelően fogalmad nincs, mit csináltál rosszul, mi baja a képeknek.

Látatlanba meg lehet tippelni, hogy bemozdultak - ezzel pedig nem lehet mit kezdeni.

2022. szept. 23. 23:13
 5/7 anonim ***** válasza:
100%

Pl. a Denoise AI-t ráeresztheted, de csodára az sem képes.

Ha bemozdult vagy alacsony felbontású képeket készítettél, akkor azon nem lehet segíteni.

2022. szept. 24. 01:13
 6/7 anonim ***** válasza:
59%

Fotós feladatot erősen ajánlott csak azután vállalni, hogy már megismerted a fotózási alap fogalmakat, a gép kezelését és tapasztalatot szereztél hasonló helyzetek hobbiból történő fotózásában. Így lehet elkerülni, hogy belefuss abba, hogy mások számítanak a képeidre, te pedig nem vagy képes elfogadható képeket készíteni, ezért csalódást okozol nekik vele.

"Feljavítani" sok féle képpen lehet a képeket, de egy csomó alapvető hibát nem lehet érdemben javítani, ha a készítéskor elrontottad a képet. Mindig arra kell törekedni, hogy a készítéskor a lehető legjobb minőségű képet készítsd és utólag minél kevesebbet kelljen rajtuk javítani. Ha sikerül, akkor eleve nem is kell rajtuk javítani, ha mégis, akkor csak kevesebbet, amit nagyobb eséllyel lehet kivitelezni, mint ha elrontod a képet és utólag kéne belőle jót csinálni.

"elég soknak elég rossz a minősége. Lehet ezen valahogy segíteni?"

Ennyi alapján nehéz megmondani, hogy mi lehet a gond velük, lehet-e és hogyan javítani rajtuk.

"nem túl élesek a képek"

Ezen a problémán a legnehezebb javítani. Ha csak kicsit életelnek a képek, akkor a legtöbb képszerkesztő programban megtalálható "contrast" és "sharpening" funkciókkal valamennyit lehet rajta farigcsálni, de csak kis mértékben lehet rajta javítani. Ha nagyon életlenek a képek, akkor ott optikailag hiányzik az információ, ezt nem tudja semmilyen program pótolni. AI vagyis mesterséges intelligencia szoftverek megpróbálják kitalálni, hogy nézhet ki a kép és generálnak valamit a hiányzó információ helyére, de ez nem a valódi kép lesz, hanem egy mesterségesen generált virtuális kép. Az eredmény pedig pláne nem a te fotós képességeidet dicséri.

Légy szíves, ne nevezd magad fotósnak! Csak fényképezőgép használó vagy - azok közül sem túl sikeres.

2022. szept. 24. 11:32
 7/7 anonim ***** válasza:
81%
Életlen képeken nem nagyon lehet javítani sajnos. Egyébként először nem árt gyakorolni, utána elálvállalni fotózást. Tisztában kell lenni az alapfogalmakkal, pl. rekeszérték, iso, záridő, már ha olyan géppel fényképezel, amin van manuális állítási lehetőség és használod is. Pl. berakod a géped automata üzemmódba, félhomály van, vagy nincs eléggé világos, a gép fogja magát, emeli az iso-t, növeli a záridőt, így ha mozgó témát fényképezel, az persze, hogy bemozdult, életlen lesz.
2022. szept. 24. 11:51

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!