Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Fényképezőgépek, kamerák » Miért foglalhat egy telefonos...

Miért foglalhat egy telefonos raw kép 90 mb felett?

Figyelt kérdés
A nyers raw képeim általában 50 mb alatt vannak, és egy átlagos aps c szenzoros fényképezőgépet használok. Úgy tudom hogy a telefonokban kicsi szenzorok vannak, és ezért szoftveres megoldások dolgoznak hogy szebb képeket adjanak. Egy telefonos raw kép akkor most nyers vagy sem? Ha nyers mitől 90 mb?

2022. aug. 19. 20:29
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:

A fényképezőgépek RAW képei sem csak a nyers képi információt tartalmazzák. Többek közt benne szokott lenni a tömörített JPG előnézeti kép is. Formátumtól függően akár teljes felbontásban is, meg mindenféle egyéb metaadatok a kép készítésének helyéről és egyéb műszaki paramétereiről.

Mondjuk azt nem ártana tudni, hogy milyen telefonról van szó...

2022. aug. 20. 19:08
 12/17 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat. Hogy pontosítsak: Egy huawei p30 pro-ról van szó, és egy canon eos m6 mark II-ről. A fényképezőt ajándékba kaptam, és mikor megnéztem hogy mennyibe kerül, azóta azon morfondíroztam hogy mitől tud több infót tárolni egy telefon "körömhegy" szenzorjával készült raw kép.
2022. aug. 21. 12:06
 13/17 A kérdező kommentje:
De mostmár értem szerintem. Szóval ha fogok egy 108 megapixeles telefont, hiába lesz rosszabb a kép minősége is ránézésre, mivel több pixelt tartalmaz valójában, így több az infó is. Vagyis a kép jobb minőségéréről nem feltétlenül van szó. Egyébként a 108 megapixeles kép pixeleinek összege nem egyenlő a körömhegynyi szenzor pixelszámával, vagy de?
2022. aug. 21. 12:22
 14/17 anonim ***** válasza:
48%

Mindenekelőtt ne csinálj 108 MP-es képet, mert értelmetlen. Eleve gyengébb a minősége, mint ha csinálsz egy 12MP-es, ahogyan eleve tervezték ezekkel az érzékelőkkel, ráadásul mint tapasztalod, sok helyet foglal.

A legutóbbi hozzászólásodat pedig.....gyakorlatilag nem tudom értelmezni, találgatni meg nem szeretném, mire is gondoltál.

2022. aug. 21. 12:36
 15/17 anonim ***** válasza:

A 108 megapixel egy telefonban parasztvakítás még akkor is, ha valóban van benne ennyi pixeles érzékelő és nem valami interpoláltan előállított virtuális felbontásról van szó. A kép minőségének csak egy része az érzékelő felbontása, a másik része, hogy arra az érzékelőre milyen minőségű képet képes az optika kirajzolni. Hiába bontok fel a képet nagyon sok képpontra, ha az optika egy életlen, homályos, részlet hiányos képet rajzol ki. Lesz róla nagy felbontású képed, csak a képen így sem lesz több kivehető részlet, mert a részletek elvesznek a kép hibáiban.

Nem véletlenül van az optikáknak is egy vonal/mm-ben megadott felbontása, ugyanis nem minden optika egyformán tiszta kép minőségű.

Viszont nagy felbontású érzékelőt tenni egy telefonba szinte semeddig nem tart és ha ráírják, hogy 108 megapixel, akkor akár tudatosan is, akár csak tudat alatt befolyásolni fog, hogy ez mennyivel jobb képet ad, mint a másik 10 megapixeles - még akkor is, ha összehasonlítod és látod, hogy nem így van…

2022. aug. 21. 12:47
 16/17 anonim ***** válasza:

Az lehet, hogy fontos cél a parasztvakítás is, de a technológiának azért megvannak a maga valós előnyei. Csak ezek rögzön elvesznek, ha 108 MP-es képre váltunk.

Itt egy cikk, ami talán jobban segít megérteni, mintha én próbálnám magyarázni, hiszen én sem vagyok ennek szakértője.

[link]

2022. aug. 21. 14:35
 17/17 A kérdező kommentje:
Minden világos, és a cikk is nagyon hasznos volt, amire magamtól biztos nem lelek rá. Köszi szépen mindenkinek!
2022. aug. 24. 16:55
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!