FF vázon főleg családi/páros/portréhoz/kreatív portréhoz
Nézegettem objektíveket, használt is szóba jöhet. 160-at költenék rá, a fent említett obejtívek Sigmák, EX mind a kettő, a 85mm használtan megy akkortol a 105 újonnnan.
Az a 105mm-es nem makróobjektív véletlenül? :) (Nem mintha egy makróobjektív felrobbanna, ha portréra akarod használni.)
A helyzet az, hogy általános érvényű tanács nincs. Olyasmi ez, hogy szeretnél enni, mit válassz, rántott csirkét, vagy marhapörköltet. Kinek mi és mikor mi. A 85mm f1.4 egy tipikus portréobjektív. A plusz fényerő plusz játékteret biztosít. A gyutáv tipikus portré gyutáv. De lehet más gyutávokon és szűkebb rekeszen is portrézni. Amelyik neked jobban tetszik.
2022. aug. 15. 21:15
2/10 anonim válasza:
Én a 85/1.4-et választanám.
Jól jön a plusz fényerő, és már a 85 is elég hosszú, hogy ne kelljen a gépet az alany arcába tolni.
Nálam az 50 mm már határeset, azzal nagyon bele kell mászni az aurájába.
De még 135-el is szoktam portrézni.
2022. aug. 15. 21:20
3/10 A kérdező kommentje:
Köszönöm, én is jobban húzok a 85 felé
2022. aug. 15. 21:23
4/10 anonim válasza:
Esetleg menj be egy boltba és probáld ki őket, hogy milyen portrézni velük az eladót, vagy ha van egy 70-200-ad, próbáld ki, hogy 85 vagy 105 állásban kellemesebb portrézni velük.
Ha a meglévő képeid EXIF adatait megnézed, az is segíthet eldönteni, hogy melyik gyútáv jellemzőbb (persze csak ha volt már ilyen tartományt lefedő obid).
2022. aug. 16. 10:19
5/10 anonim válasza:
Én a 105 2.8-at mondanám, szebb lesz a torzítása, az emberek jobbna szeretik majd amgukat rajta.
2022. aug. 18. 03:08
6/10 Mojjo válasza:
Vaaagy lép egy lépést hátra, és utólag vág egy kicsit, ha már nagyon össze akarja kissé jobban nyomni a perspektívát :)
2022. aug. 18. 03:15
7/10 anonim válasza:
Dehát....nem amiatt jó a 105-ös mert szűkebb, hanem mert más a torzítása o.o azt nem oldod meg egy croppal
2022. aug. 18. 03:17
8/10 Mojjo válasza:
@7: Mit értesz torzítás alatt? Azt, hogy mennyire húzza szét vagy nyomja össze az arányokat, nem? Annál meg csak az számít, hogy a fotótéma hány fokos szögben látszik. Ha a 85-össel hátralép egyet, majd vág, akkor szűkíti a szöget, amin a téma látszik, így ugyanazt kapja, mintha a 105-össel eleve ott állt volna, ahová az adott utólagos crop mellett a 85-össel kell lépnie, hogy ugyanazt a képkivágást kapja. Amit te torzításnak nevezel, ugyanaz lesz.
2022. aug. 18. 03:21
9/10 anonim válasza:
Hát, nem. Ha aszerint mozog előre-hátra, hogy a képen ugyanakkora legyen az alany, akkor a mögötte levő az hosszabb gyútáv esetén elmosódottabb lesz, - de ennek az az oka, hogy nagyobbra húzza szét. Rajtad kívül már sokan láttak olyan magyarázó képet, ahol mosolyog a főtéma ugyanakkorában, míg rövid gyújtótávolság esetén a háttérben levő épületek makettnek tűnnek, hosszú esetén meg szinte felhőkarcolók lesznek. Ez már egy arc esetén is látszik, ha a szemekre fókuszál a fotós, akkor egyesek azt mondják, hogy telénél már túl nagyok a fülei.
2022. aug. 18. 08:19
10/10 Mojjo válasza:
@9: A nagyobb elmosódottság nem ennek, hanem a nagyobb belépőpupillának köszönhető a hosszabb gyutávú objektív esetén. És nem az eredeti képen kell ugyanakkorának lennie a fotótémának, hanem a croppolton. Ha az eredetin lenne ugyanakkora, természetesen máshogy húzná szét a két objektív az arányokat, hisz más a látószögük. Olvass figyelmesebben :)
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!