Hogy működik a micro4/3?

Figyelt kérdés

Egy micro 4/3-os géppel készült képet, és egy Ffel készült képet hasonlítok most össze elméletben

Micro 43-on van egy 400 mm f5,6 objektív, ISO 400-on készítve

Akkor annak a ff megfelelője egy 400 mm 2.8as objektívvel készült kép, 200-as ISOn?

2022. jún. 7. 21:02
1 2
 1/18 A kérdező kommentje:
Ja az lemaradt, hogy utólag a ff képet felére (jól számolok?) croppoljuk. Akkor tulajdonképpen ugyanazt a bokeht, és ilyeneket kapjuk?
2022. jún. 7. 21:04
 2/18 anonim ***** válasza:

Hahh nagyon félreolvastál valamit a szorzóval :D

Mivel a m4/3-os érzékelő fele akkora mint a FF, ezért kettővel kell szorozni az obi gyújtótávját.

[link]

Tehát ugyanazt a látószöget amit FF-en 200mm-el éred el, azt m4/3-os gépen 100mm-es obival éred el.

Semmi mást nem kell szorozgatni!

Való ugaz egy kisebb érzékelő zajoabb lesz ugyanazon az érzékenységen, de nem kétszeres a különbség.

És a bokeh is más a kisebb érzékelős gépen, de erre az obinak, a rekesznek, a rekesz lamelláinak, stb. is van ráhatása.

Ha egy képet croppolsz, akkor nem fog a bokeh változni! Sőt, semmi nem fog változni a levágással...

2022. jún. 7. 21:20
 3/18 A kérdező kommentje:
Ezt tudom. De a 400 mm a fullframen kétszer nagyobb, mint a micro4/3on. Tehát utólag, hogy ugyanazt a képet elérjem, felére kell vágni nem? Meg a Micro 4/3on a rekesz is kétszer akkora lesz, mint ff-en nem? Tehát ami 2.8 ffen az 5.6 micro4/3on vagy rosszul értelmezem? Tehát 400 mm 5.6 micro 4/3ad képét akkor kapjuk meg ff-el, ha arra is egy 400 mm objektívet rakunk, aminek 2.8 a rekesze, és utólag a felére croppoljuk a képet. Én így értelmeztem. De valaki le tudná írni ha rosszul tudom?
2022. jún. 7. 21:35
 4/18 anonim ***** válasza:
69%

"Ezt tudom. De a 400 mm a fullframen kétszer nagyobb, mint a micro4/3on. "

Pont fordítva van. A 400mm FF-en 400 mm. M4/3-on a 400 olyan mint FF-en 800.

Tehát utólag, hogy ugyanazt a képet elérjem, felére kell vágni nem?

Ha van egy 400mm-es obid és csinál mindegyik géppel egy képet, akkor a FF-es kép jóval tágabb látószöget fog adni, úgyhogy igen, le kell vágnod belőle, hogy kb ugyanazt kapd mint a m4/3-os géppel készült képen van.

2022. jún. 7. 21:42
 5/18 A kérdező kommentje:
Na, igen, így értettem. És akkor hogy ugyanaz legyen a mélységélesség, akkor a rekesznek a full framen kell 5.6nak lennie, és m34en 2.8nak, vagy fordítva?
2022. jún. 7. 21:47
 6/18 anonim ***** válasza:
2022. jún. 7. 22:16
 7/18 Mojjo ***** válasza:
60%
@5: Egyik sem. A m4/3 egy crop a full frameből. Olyan, mintha fognád és kivágnád a ff szenzorból a m4/3-ot. Vagy épp a kész képből. Azaz ha croppolsz utólag a ff képből, akkor a mélységélesség ugyanaz lesz ugyanazon a rekeszen, a látószög (azaz ami marad belőle crop után) ugyanaz lesz ugyanazon a gyutávon. Az ISO is ugyanaz kell, hogy legyen a megfelelő expóhoz.
2022. jún. 7. 22:39
 8/18 anonim ***** válasza:
0%

Asszem az éles tartomány lesz ugyanannyi a m43 as 2.8 on, mint a ff 5.6 on.

Bokeh tekintetben a ff kicsit nyer, de ez mind elméleti dolog, mert józan ésszel úgyse fogsz azon gondolkodni, hogy ezekre mennyi egy profi 200/400 mm es objektív, mert nincs annyi pénzed.

apsc tökéletes.

Nekem micr43 van, mert soha nem használom, amikor meg igen, sokkal jobb, hogy 1-2cm rel kisebb, könnyebb, jah és akkor vettem, amikor még nem volt elszállva az árak.

2022. jún. 7. 22:53
 9/18 Mojjo ***** válasza:

@8:

"Asszem az éles tartomány lesz ugyanannyi a m43 as 2.8 on, mint a ff 5.6 on"

Igen, ha nem croppolunk. Ha a ff kéo közepéből kivágjuk a negyedét, ugyanakkora lesz.

"Bokeh tekintetben a ff kicsit nyer"

A bokeh az élességen kívüli tartomány, azaz dettó ugyanaz a válasz rá, mint a mélységélességre.

2022. jún. 7. 23:03
 10/18 Mojjo ***** válasza:

"Ha a ff kép közepéből kivágjuk a negyedét, ugyanakkora lesz"

Már az éles tartomány.

2022. jún. 7. 23:03
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!