Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Fényképezőgépek, kamerák » Meddig élesíthető egy archív...

Meddig élesíthető egy archív fotó?

Figyelt kérdés
1900 környéki történelmi dokumentumokat dolgozok fel (szórakozás, kutatás), és többször volt olyan, hogy a házak falán levő plakát, üzlethelyiség neve érdekelt volna, de bárhogy élesítem (pld. My Heritage) programmal, csak foltok jelennek meg idő után, illetve körvonalak.Azt tudom, hogy pont 1900 környékén váltott a fototechnika, szakneveket nem tudok, de nem kellett mozdulatlanná "dermeszteni" a szereplőket. Szóval a lényeg, van-e olyan speciális program, amivel komoly mélységig tudok vizsgálni, vagy a korabeli pixelek okán ne is reménykedjek. (Bár pld Klösz felvételei szinte a végtelenségig élesíthetőek...) Köszönöm.

#fotó élesítés #1900 körüli kép
2022. ápr. 17. 11:31
 1/7 anonim ***** válasza:
91%

Senkinek a felvételei nem élesíthetőek a végtelenségig - nem is lenne értelme.

Ha egy fénykép éles, az éles. Ha életlen, akkor csinálhatsz akármit, az életlen marad.

Egy életlen fénykép nem azért életlen, mert van egy éles kép eldugva a papírban és fölötte egy életlenítő réteg. Az életlen fénykép életlen. Abba extra információt belerakni nem tudsz.

(Igen, tudom, mesterséges intelligencia tud hozzáadni extra infót. Ez azonban addig terjed, hogy két szomszédos pixel (vagy terület) alapján kitalálja, mi lehet köztük. Azonban egy olvashatatlan feliratot nem fog tudni kitalálni.)

Ha Klösz György (vagy akárki) készít egy szép, éles felvételt, akkor arra rá tudsz nagyítani, hogy szabad szemmel is ki tudd venni az apró - ámde éles - részleteket. Ha ugyanő készít egy életlen, homályos felvételt, akkor így jártál. Ez nem a csimiami vagy ncis ahol egy pixelből kinagyítják a tettes dns-ét.

2022. ápr. 17. 11:54
 2/7 anonim ***** válasza:
35%

"1900 környéki történelmi dokumentumokat dolgozok fel"

Hogy, mivel? Megeszed és úgy?

Miféle készülékkel vannak digitalizálva a képek?

-Egy szkennerrel, egy telefonnal, vagy egy elektronmikroszkóppal?

Mert, ha a digitalizáló hardver nem lát többet, akkor te sem fogsz.

De attól még lehet, hogy az eredeti képen több adat van.

2022. ápr. 17. 12:26
 3/7 anonim ***** válasza:
79%
Mivel nem lehet tudni a szkennelés és a kép közreadásának körülményeit, a válasz, hogy ennyi van és kész. A valóságban nem működnek a filmes Fbi szoftvererek.
2022. ápr. 17. 13:23
 4/7 anonim ***** válasza:
100%

Ezt hívják túlélesítésnek. Bizonyos esetekben segíthet kivehetőbbé tenni a feliratot, de ha alapból össze van mosódva, akkor még olvashatatlanabb lesz tőle.

Egyébként korabeli fényképek esetén nem a pixelek száma határozta meg a képminőséget, hanem az objektív felbontóképessége és a fotográfus képességei, hogy mennyire tudta belőni jóra a fókuszt. Ugye analóg technológiáról beszélünk, ahol mindent kézzel kellett belőni. Aztán még az is sokat számít, hogy ezeket az analog képeket miként szkennelték be.

2022. ápr. 17. 15:30
 5/7 A kérdező kommentje:
T. Hozzászólók köszönöm a válaszokat.Ugyanakkor nem értem, hogy egy kérdést, amit hozzánemértéssel tettem fel, miért kell kigúnyolni. "Megeszed?" Világos - lehet hogy rossz - kérdést tettem be, jóminőségű, de évszázados szkennelt fotók részleteit kérdeztem, meddig lehet élesítéssel elmenni. Van olyan kép, amit olyan szinten lehet kinagyítani, hogy a falragasz dátuma látszik, ugyanebből a korból van, ahol az egyetlen feliraton kívül semmi, Elfogadom, nem lehet. De kár FBI sorozatokkal heccelődni, stb. Segítséget, tanácsot kértem. Valszeg le fogok szokni a gyakori kérdésekről.
2022. ápr. 17. 18:28
 6/7 anonim ***** válasza:
63%

Nem kell megsértődni.

A megeszed-féle majmokkal nem kell foglalkozni, az FBI-os válasz pedig tisztán segítő szándékú volt részemről. Látom, hoyg nem vagy szakértő, de ennyiből nem derül ki, mennyire. Bocs, ha alulbecsültelek, de ha minden ilyesmin megsértődsz, akkor nagyon nehéz életed lehet.

Gondolom, ezt megint sértésnek veszed... :/

2022. ápr. 17. 18:40
 7/7 anonim ***** válasza:
76%

Nem akart senki megbántani.

Csak ezt így nehéz majdnem nulla információból...

Ez, hogy meddig lehet élesíteni egy régi képet, ez sokmindentől függ.

Nem lehet kijelenteni, hogy eddig vagy addig.

A digitális technika folyamatosan fejlődik.

Mint például a kamerák, fényképezőgépek képérzékelői.

(De közben minden szemetet is eladnak.)

Szóval lényegében attól függ az élesítés az eredeti kép minőségén és készítőjének profizmusán kívül, hogy az az eszköz, amivel be lett digitalizálva, az mennyit "tudott".

És persze, hogy aki a digitalizálást végezte, mennyire értett hozzá.

Mert példának okáért van alapból kétféle képtömörítési eljárás:

-a veszteségmentes, pl.: .png

-és a veszteséges, pl.: .jpg, .jpeg, .gif

Márpedig, ha jpg-formátumú a digitalizált kép, akkor arról nagyon sok részlet elveszik. És még ami megmarad, az is jóval homályosabb lesz, mint ahogy az eredetileg volt.

2022. ápr. 17. 19:14

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!