Szeretnék venni egy fényképezőgépet, hobbi szinten, tudtok ajánlani márkát, típust?
Fontos lenne, hogy könnyen lehessen használni, profi legyen, és ne haladja meg a százezret, ergo mivel hobbicélú, minél olcsóbb legyen. Tudtok ajánlani ilyen fényképezőgépet?
Tudom, hogy ez így valamelyest üti egymást, de ha valaki tud segíteni, nagyon hálás lennék!
:D
@11: Igazából csak ki kell cserélni a profi szót hobbistára, és a 2010-es évek első feléből való gépek között kell nézelődni, és már nem lehetetlen az ügy :)
És nem kell megijedni ettől, 10 éve is piszkosul remek képeket készítettek az emberek, és akkoriban igencsak komolynak számító hobbista gépeket lehet megcsípni a 100-as határon belül maradva.
Ja. Azt már én is megírtam a Gyakorin valamikor, hogy 15 éve is készültek jó képek, például sportban akkoriban profinak a Canon 20D-t lehetett tekinteni, mert a megélhetési fotósok azzal álltak a pálya szélén (1D-re igen kevés embernek tellett), 20D-t meg ma nagyjából harmincezerért lehet venni.
Csak. A különbség ott van, hogy 20D-s képeket azokat látjuk, amelyeket sikerült felvételezni azzal a géppel, nem pedig azokat, melyeket nem sikerült, azaz több lehetőséget nyújtó géppel meg lehetett volna ugyanott és ugyanakkor meglőni, és ma meg is lehet. Hogy egy példát említsek, ócska megvilágításnál táncot az ember úgy fényképezett, hogy igyekezett a mozgás holtpontjaiba beletalálni, 1600-as ISO mellett erre futotta a záridőből. Mai full frame géppel meg ugyanolyan körülmények között az ember szinte bármely fázist lefényképezhet.
Ha már... A Gyakorin annak is többször hangot adtam, hogy tizenéves elektronikai cuccoknál határozott esély van rá, hogy egyik nap nem kel fel. Szóval harmincezerért az vegyen, aki lelkileg el tudja majd viselni, ha esetleg csak fél évig tart az öröm, hogy olcsón megoldotta.
De ha már... :D Aki elsőre régi gépet vesz, annak persze ez nem jelent semmit, de azért a régi gépek szolgáltatásaikban is hamar megunhatóak tudnak lenni. Én például gyártmány-megjelenés-időben négy évet ugrottam vissza egy profi gép kedvéért, nagyon rühelltem a a bonyolult kezelést (három gombból kettőt kellett egyszerre megnyomni), a hátsó LCD az külön ámulatba ejtett, mert egyrészt fele akkora lineáris méretű volt, másrészt szigorúan szemből kellett belenézni, mert csak akkor látszott kép, harmadrészt sötétben a mellettem ülő fotós meglepődve nézte a fénysugarat, ami viszont oldalról látszott.
És ha már... A Pentaxokról csupa jót lehetett és lehet olvasni, kivéve az autofókuszukról a mozgásfényképezést tekintve, arról csupa rosszat.
Hát csak a látószög szélesítése végett. :)
@13: Fotóztam 15 éve is, ismerem az akkori gépeket és technikát :)
Bár tudom, ezt inkább a kérdezőnek írtad és korrekt is, nagyrészt teljesen egyetértek.
Pár gondolat hozzá kiegészítésként. Az egyik az, hogy nagyon nem mindegy, hogy 15, vagy 10 évvel ezelőttről van szó. A 2006-2007 meg 2011-2012 gépei között fényévnyi különbség van, sokkal-sokkal több, mint ahogy azt az ember gondolná. 2006-2007 felé ISO 800 körül már előjött a zaj, ISO 1600-on besírt az ember. A hátsó LCD-k körömpiszoknyiak voltak, liveview egy-két gépen már éppen volt, de bár ne lett volna inkább. Alulexpózott képeket felhúzni még raw-ban sem kecsegtetett semmi jóval. 2011-2012 gépei minden tekintetben közelebb vannak (közelebb, és nem ugyanott természetesen!) a maiakhoz, mint a 2006-2007-esekhez. Dinamika tekintetében, zaj tekintetében, az LCD mérete és használhatósága tekintetében (oké, a kifordítgatás meg érintőképernyő még nem volt divat, de a liveview kb fel volt már fejlesztve középszarra, ahogy kb középszar ma is, ha DSLR-t vesz az ember) stb stb.
Szóval nagyon nem mindegy, hogy valaki 15 éves, vagy 10 éves gépeket vesz. Én 10 éveseket javasoltam, nem véletlenül.
A Pentax gépekkel kapcsolatban nagyon igazad van, legendásan béna AF rendszerük van, de aki bele akar kóstolni a fotózásba első géppel, gatantáltan nem veszi észre, mert ez a béna is űrtechnikának fog tűnni. (Egy K3 mark III, így bő egy évvel ezelőttről már amúgy _majdnem_ Nikon D500 szinten van, azaz beérte a sok évvel ezelőtti konkurenciát... majdnem :D )
Viszont ahogy írod is, a Pentax minden másban viszont zseniális. Fotóztam eleget Pentax gépekkel, minden korszakban imádtam őket, AF-en kívül a Pentax gépei mindenben annyit adtak a felhasználóknak, mint az eggyel magasabb kategóriás gépei a konkurenciának.
Egyébként egy 7-8 éves m4/3 MILC is megszerezhető a pénzből. És akkor már érdemes elgondolkozni rajta erősen, hogy egy régebbi DSLR, vagy újabb MILC. Nem tudom, ki hogy van vele, én ennek taglalásába most nem szívesen vágnék bele, mert reménytelenül hosszú téma. Meg hagyjunk is valami utánanéznivalót a kérdezőnek :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!