Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Fényképezőgépek, kamerák » Canon 1300D fényképezőgéppel...

Canon 1300D fényképezőgéppel lehet RAW formátumú képet készíteni?

Figyelt kérdés

Kezdő vagyok a témában viszont jobban elkezdett érdekelni ez a téma. Szeretnék venni egy f.gépet. Fényképész ismerősöm ajánlotta a Canon 1300D f.gépet.

Most néztem neten mekkora külömbség van a JPG ill. RAW formátum között. Ezzel a f.géppel lehet RAW képet csinálni vagy lenne ennek valami hátránya?

2021. okt. 5. 20:36
 1/9 anonim ***** válasza:
80%

Lehet. Van olyan mód is, hogy RAW+JPEG, tehát csinál ilyet is, olyat is egy expozíciókor.

A [link]

2021. okt. 5. 21:09
 2/9 A kérdező kommentje:
Rendben, köszönöm.
2021. okt. 5. 21:12
 3/9 anonim ***** válasza:

"Ezzel a f.géppel lehet RAW képet csinálni vagy lenne ennek valami hátránya?"

Lehet, lásd - Kereső:

[link]

első találat a Canon hivatalos oldala:

"FÁJLTÍPUS

Állókép típusa:

* JPEG: finom, normál (Exif 2.30 kompatibilis) / Design rule for Camera File system (2.0),

* RAW: RAW (14 bites, a Canon eredeti RAW 2. verziója),

* kompatibilis a Digital Print Order Format [DPOF] 1.1 verziójával"

[link]

2021. okt. 6. 02:12
 4/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm, az idődet. "RAW: (RAW) 5184×3456" RAW formátumban hogy hogy csak egy felbontásban lehet képet készíteni?
2021. okt. 6. 08:05
 5/9 anonim ***** válasza:
Mert a raw több adatot tárol, nyers fájl. Ebből utólag úgy szerkeszted, méretezed, ahogy akarod és nem szégyelled, az ugyanis a lényege. A raw nem arra való, hogy a gépből kiesve közzétedd, erre ott a jpeg.
2021. okt. 6. 10:46
 6/9 anonim ***** válasza:

#4: Igen, az elérhető kézikönyv:

[link]

88. oldalának:

[link]

tanúsága szerint a képminőséghez adott képpontszám tartozik.

2021. okt. 6. 10:52
 7/9 A kérdező kommentje:
Értem köszönöm szépen.
2021. okt. 6. 21:43
 8/9 anonim ***** válasza:

A RAW az a szenzorból kinyert adathalmaz, és mivel a szenzor annyi pixelt jelent, amennyit jelent (esetünkben 18 Mega), így hát a RAW fájl nem jelenthet több pixelt se, meg manipulációk nélkül kevesebbet se. A bemutatott 88. oldalon az L jelzésű jpg a szenzor méretével jön össze, az M és S jelzésű jpg-k egyre kisebb pixelméretre átméretezett képek, és a lépcsős szimbólummal jelzett változatok meg még fájlméretben is kisebbek, ami, a szimbólumnak jól megfelelően a kép durvább fokozatosságát jelzi. Amelyik választási lehetőségben meg RAW van, az meg mindig azt jelenti, hogy a RAW file az annyi pixelre vonatkozó adatot tartalmaz, amennyi a szenzoron van. Konkrét adatok a 89. oldalon láthatóak.

A lépcsős szimbólumos fájlméret kisebbítés hatását jól szemlélteti, ha egy képnézegetőben, mint az Irfanview megnyitsz egy normális képet, majd elmented úgy, hogy a minőségét letolod a szokásos 85-90 %-ról 5 %-ra, és megnézed az eredményt.

Azért nézd meg, a RAW+jpg, bár előnyösnek tűnik, de ötször annyi helyet foglal el, mint a legjobb jpg, és a gyors fényképezést (aminek a véglete a sorozat) is megdögleszti igen hamar, lövés helyett csak ott állsz, és nézed, hogy a gép ír a kártyára. Bár maga a tárolóhely ma már nem probléma (de 15 éve az volt, és ezért van ez a sok szenvedés leméretezéssel, feldolgozási finomsággal, annak a korszaknak az emléke), de ez az írási sebesség még korlátoz. A 89. oldalon láthatóan L jpg-re állítva gyakorlatilag egy mai kártyát tele lehet lőni egy sorozattal (bármekkora kártyát!), míg RAW+jpg-vel összesen öt kockát lőhetsz egy sorozattal.

Én is RAW+jpg-t használok, mert a jpg-vel selejtezek, és utána a maradékból a RAW-t dolgozom fel (ha megérdemli). 150 meg 170 Mb/s gyors kártyákat használva, valamivel jobb géppel, de azzal is zavarba lehet esni akár 5-10 másodpercre.

Az eredeti kérdésre visszatérve, igen, van még annyi hátrány, hogy a RAW képet alkalmas szoftverrel ki kell tehát dolgozni, mely alkalmas szoftver Murphy törvénye szerint vagy nem elégíti ki valamilyen szempontból az igényeidet, vagy drága, lehet, hogy állandó netes kapcsolatot igényel a kidolgozás, mert csak használni lehet díj ellenében, ésígytovább. Maga a Canon is ad a vásárláshoz RAW feldolgozót, az kétségtelen, de hát mindegyik ilyen programnak, mint írtam, más-más előnye és hátránya van. Nem teljesen mellékesen ezek a programok a gyengébb számítógépeknél sok ingerültséget okoznak, lassú működésükkel. Mert nincs ingyen ebéd.

2021. okt. 7. 10:10
 9/9 anonim ***** válasza:
Szerintem előbb fotózz, aztán foglalkozz a raw-val, ha már erted is, mi miért történik!
2021. okt. 7. 20:57

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!