Nagyon foglalkoztat az operatőri szakma és ha nekifogok, a filmek felé venném az utam. Kívácsi lennék, hogy milyen a szakma maga, én eddig csak a felszínt is alig súroltam és érdekelne hogy pl milyen egy "munkanap", van-e lehetőség külföldre menni, meg a megprobáltatások, nehézségek is. Lehet így elsőre furának tüník, de erősen vívodok és egy szakmában levő véleménye nagyon sokat segítene.
Nem vagyok operatőr, de dolgoztam filmes szakmában pár évig.
Hát nem egy könnyű pálya..
Eleve bejutni is nehéz az egyetemre, de utána is rögös a pálya....
Teljesen kiszámíthatatlan munkaidő, ugrani kell azonnal, ha hívnak...
És azért messze nem nagyfilmek stáblistáján szerepel egy átlag operatőr....
Fényesebbnek látszik kívülről, mint valójában...
2021. máj. 19. 10:26
2/8 anonim válasza:
Nagyon fárasztó… 12 órás a hivatalos munkanap, ez azt jelenti, hogy hajnaltól késő estig ott szopsz a forgatási helyszínen qva nehéz kamerával a válladon, esőben, tűző napon, éhbérért, mert lecserélhető vagy… a szakma aranykora végetért.
2021. máj. 19. 10:39
3/8 A kérdező kommentje:
Értem és köszönöm. :)
2021. máj. 19. 10:41
4/8 A kérdező kommentje:
2-es, ezt sajnálattal hallom, reméltem, hogy azért nem ennyire rossz a helyzet. 😅
2021. máj. 19. 10:43
5/8 A kérdező kommentje:
Még jöhetnek válaszok, szívesen fogadom őket, minden információ hasznos számomra :)
2021. máj. 19. 11:16
6/8 anonim válasza:
Valóban, ez a 15 évvel ezelőtti helyzet volt, azóta még rosszabb.
2021. máj. 19. 11:28
7/8 anonim válasza:
A válaszolók jól leírták a szakmakezdő operatőr napját, de arról nem számoltak be, hogy ha magasabbra sikerül jutnod, akkor sokkal értelmesebb lesz a melód is. Szerintem vágj bele, ha érdekel.
2021. máj. 19. 20:36
8/8 anonim válasza:
Amúgy nem muszáj egyetemen tanulni az operatőrködést, a nagy TV-s gyártóknak van saját akadémiájuk, csak utána náluk kell dolgoznod fix ideig. Ha jó munkát végzel, akkor ez idő alatt tudsz feljebb lépni a ranglétrán, de minimum szakmai kapcsolatok kialakítására biztosan lesz lehetőséged. Ezután még mindig bármikor elmehetsz egyetemre, ha úgy adódna....
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!