Honnan tudom, hogy milyen film kell a fényképezőgépbe?

Figyelt kérdés

Venni szeretnék egy filmes fényképezőgépet, de nem tudom, milyen filmet vegyek mellé. Nézegettem a Lampersky nevű oldalt, onnan rendelnék, de azt, hogy melyik gépbe milyen film jár, azt nem írja sehol. Hogyan lehet ezt eldönteni? Vagy megtörténhet, hogy ez szabványméret, bármelyik beletalál bármelyikbe?

Nagyon nem vagyok otthon a témában, örülnék, ha segítenétek.

2021. ápr. 30. 11:00
 1/5 anonim ***** válasza:
87%
A méret a lényeg, annak kell stimmelnie a géppel. Aztán, hogy mit akarsz fotózni az határozza meg a konrkét film típusát.
2021. ápr. 30. 11:55
 2/5 anonim ***** válasza:
62%
Van telefonszám. Hívd fel őket, megmondják
2021. ápr. 30. 12:12
 3/5 anonim ***** válasza:
32%
Hacsak nem valami speciális szerkentyű, akkor 35-ös film kell bele. Speciálisat meg nem vennék, mert abba nehézkes filmet beszerezni, plusz egy vagyonba belekerül.
2021. ápr. 30. 20:02
 4/5 anonim ***** válasza:
84%
Ugyan már, azért fel ne hívd már őket, a google megmondja. A lamperskyn a legtöbb gép 35 mm-es filmet használ, a harmonikások meg TLR-ek meg rollfilmet (Van, amelyikbe tehető adapter, és akkor jó 35 mm-es filmre is), és van egy síkfilmes kategória, ami épp üres. De kevés olyan gép van, amiről a neten nincs rajongói oldal, használati utasítás, stb, és így kiderül.
2021. ápr. 30. 20:15
 5/5 anonim ***** válasza:
77%

Azt emeljük ki, hogy a különböző filmméretek nem csereszabatosak egymással.

Előre is elnézést, ha tahónak hangzom... két dolgot sem tartok jó ötletnek a kérdésedben:

1. Fogalmatlanul vásárolnál.

2. Látatlanba vásárolnál. (Hobbi gépnél én fontosnak tartom azt, hogy kényelmes legyen, jól álljon a kezemben, szeressem használni.)

A google-t (camera-wikit, camerapedia-t, butkos.org-ot ami talán az egyik legismertebb használati utasításos weblap filmes gépekhez) azért érdemes használni, mert a fényképezőgépeknek van egy csomó fontos tulajdonsága, ami meghatározhatja, hogy a gép megfelel-e számodra.

pl. full manuális vagy van benne elektronika. hogy van-e benne fénymérő, működik-e a fénymérője vagy Sunny 16 alapján kell matekoznod. hogy ha elektronika van benne, milyen elemmel működik (és lehet-e olyat kapni).

Tehát, film méret.

Kisfilm = 35 mm film = 135-ös film = leicaformátum. Igen, mindegyik megnevezést használják, néha egy mondaton belül is. (Kezdőként ez minimum zavaró.)

Általában ez méret ugrik be az embernek, ha filmről beszélnek, perforált, műanyag tubusból kilógó farkincával. Ez a leggyakrabban használt filmméret, Alsó-Bivalyhónalján is el tudják neked hívni... valamilyen minőségben.

Leggyakrabban 36 képkockás, ritkábban 24 képkockás verzióban kapni. (De létezik ennél kevesebb is, csak az már nagyon ritka.)

Általában SLR-ek, távmérős gépek és kompaktok formátuma, de érdemes utánanézni, mert lehetnek benne turpisságok (pl. a Lampersky jelenlegi kínálatából: Agfamatic 50 - 126-os film - a kompaktok között találtam).

Középformátum:

Ennek a leggyakrabban használt filmmérete a 120-as film, avagy roll film. Perforálatlan, papír hátfallal (lehet fényben befűzni, de nagyobb odafigyelést igényel, hogy ne ugorjon szét a tekercs, ne kapjon fényt). Különböző gépek különböző méretű kivágásokkal dolgoznak (pl. 6x4,5 vagy 6x6, 6x7, 6x9), így erre képkockaszámot nem írnak. Mivel lényegesen ritkábban használják ezt a filmméretet így nem is mindenhol beszerezhető és nem is mindenhol hívják. (Nálunk megyeszékhelyen pl. nem is kapni, nem is hívják...)

Ha maradunk a Lampersky kínálatánál, TLR-ek, kicsi harmonikás és box gépek tartoznak ide, de megint csak érdemes utánanézni. SLR-ek közül a Pentacon Six a legelérhetőbb (bármilyen más középformátumú SLR fel fog tűnni, ugyanis zsebbenyúlós).

A síkfilmet kezdőként nem érdemes piszkálni.

A filmeknek a méreten kívül vannak még fontos tulajdonságai: pl. negatív vagy pozitív, milyen érzékenységű, milyen hívást kér... És totál kezdőként a film illetve az előhívott negatívok helyes tárolásának is érdemes lenne utánajárni.

2021. máj. 1. 08:55

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!