Milyen fényképezőt vegyek 100E alatt?
Nagyon szeretek fotózni, eddig telefonnal fotóztam de úgy érzem a szó minden értelmében elértem a határokat. Tudom, belépő kategóriás fényképezőgépektől nem kell csodát várni, viszont volt korábban egy nagyon alsó kategóriás nikon gépem, és nagyon érződött a különbség.
Szóval szeretnék egy jó fényképezőt 80-100E környékén.
Nehéz megfogalmazni pontosan mire használnám, általában épületeket, tárgyakat és közeli tájképeket fotózok. Szóval egy ilyen “mindenre való” gépet keresek.
Tudom, nem sokkal drágábban kapnék DSLR & MILC gépeket, de nem tudom átlépni a keretet. Csak új gép jöhet szóba, használt nem.
Előre is köszönöm a segítő válaszokat:)
Ha “csak” ennyit szánsz rá én is maradnék a mobilnál, azzal nagyobb kihívás komolyabb képeket készíteni, de nem lehetetlen. A DSLR rendszer-hez több minden kell, hogy kerek legyen a dolog és nagyon nem 100E körül mozog, főleg ha csak új jöhet szóba.
Szóval egy újabb mobilban még szerintem vannak lehetőségek, egy profi fotós telefonnal jobb képet készíthet, mint egy amatőr egy DSLR-rel.
Ebben az ársávban, újonnan ez az egyetlen értelmes döntés:
Tekintve, hogy nincs is más, csak TZ80 és TZ70, de azok kicsivel elmaradnak, bár kisebbek, kézreállóbbak.
A lényeg, mindenképp raw-ot ismerő gépet vegyél, és amin mindent IS lehet manuálisan állítani.
Szerintem még a vállalható kategóriába belefér azért...
Telefonnal azért, 24-28mm gyújtótávolságnak megfelelő értékeknél bőven van torzítás, főleg ha embereket, arcokat fotózol, gyönyörű szépen nyúlik minden.
Oké, vannak már 3-4 kamerás mobilok is... De abból is olyat kell nézni, ami tuti támogatja a Camera API-t, és tud DNG-be fotózni.
Ha szigorú a 100 ezres keret, akkor nem kapsz olyat, ami képminőség szempontjából jobb egy átlag, 100 ezer alatti telefonnál. Ebben a kategóriában a nyiban tudnak többet a telefonnál, hogy nem csak 1 vagy 2 gyújtótávolságot tudnak, hanem zoomosak. A tavalyi forint gyengülés előtt akadt még 1-2 MILC, DSLR vagy 1" kompakt újonnan, most nem fogsz találni olyat. Sony RX100 I is már 130 körül van, ahogy Canon 4000D kit, illetve Panasonic GX880 kit is ekörül van, pedig ezek voltak korábban 100 ezer alatt.
100 alatt újonnan talan a Panasonic TZ70 lehetne, de az is kis szenzoros gép, a telefonoknál nem produkál jobb képminőséget, viszont minden állítható és tud RAW-t készíteni. Viszont a mindent állíthatóságból a rekesszel nem sokra mész, mert a legnagyobb rekeszen is hatalmas a mélységélesség. Meg szűrőt nem lehet ra tenni, csak trükközéssel (pl. magfilter), ami újabb költség és macera. Szvsz jobban jársz egy használt Canon vagy Nikon DSLR-el kot obival, de hardveraprón szokott lenni régebbi MILC is, pl. Panasonic gf1-et vagy gf2-t láttam egészen olcsón.
5:
6 vagyok. Nekem volt TZ70-em, csak arról tudok nyilatkozni, de torzítás terén nagy látószögön rosszabb a telefonnál, épp azért mert nagyon nagy zoom tartományú az obija. A gyári jpeg és a RAW szerkesztők nagyon sokat korrigálnak, hogy ne legyen torz, korrigálatlanul 24 mm ekvivalensen még fekete sarkak is látszanak, és inkabb fisheye jelelgű a kép. Korrigalva meg nagyon elmosódottak a kép szélei, igazából kb. a kép középső harmada oké. A hosszú végén meg az egész kép nem túl éles.
Igazából tanulni jó, csak a mélységélesség kontrollt nem lehet vele tanulni, mert a kicsi szenzorral, sötét obival mindig nagy a mélységélesség.
#6 ha használt, akkor ne az itthoni piacot nézzük inkább...
Mint mindenkinek, ha használt, akkor az mpb.com oldalt tudom ajánlani, hatalmas készlet, mindenféle vázuk + obijuk van, össze lehet válogatni egy jó kis szettet, és legalább nem fog tönkremenni két nap alatt...
Én ott vettem a mostani gépemet, itthon 1.5x annyiért találtam csak, de semmivel sem jobb állapotban egyáltalán...
Hogyha közeli képeket készítenél, meg több mindenre szeretnéd használni, akkor mindenképpen egy bridge-t ajánlanék, dslr-hoz kellene venned külön objektívet a közeli fotozashoz, milc-nel ugyanez
Ennyiért szerintem jobban megérné használtan,
A fo szempontok amiket nézni kell, vagy amiket én néznék:
Zárido, min fókusz távolság, optikai zoom, iso, es persze minel nagyobb kepminoseg, hogyha neked szamit akkor nezd meg, hogy van e beepitett vakuja, auto fokusz van vagy te allitod be
A Délután folyamán ha lesz idom kuldok néhány linket ha gondolod
9:
Csak a két legfontosabb, a szenzorméret és a legnagyobb rekesz maradt le.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!