Ezek az objektívek megfelelően működnének a gépemmel? (Canon EOS 800D)
A következő objektívek valamelyikét érdemes lenne megvásárolni egy digitális fényképezőgéphez?
Úgy néztem, hogy egy ilyen konverterrel bármelyik rámenne a gépemre a három közül. Jól gondolom?
Nem lesz baja a digitális gépnek egy alapvetően filmes objektívvel?
Működnének persze, hisz ezekben nincs semmi elektronika. De szerintem az első 2 túlárazott, a 200-as meg emlékeim szerint nem túl acélos. Azt azért érdemes tudni, hogy dslr keresőben szívás a kézi élességállítás, mert nincs törőék a mattüvegben, mint a filmes gépekben (de sok dslr tipushoz kapható). Én nem javasolnám, hogy ilyen drága holmikat vegyél első fellángolásra, de pl. egy szovjet 58mm-s Helios elég jó és nem szokott annyira drága lenni :)
Baja mi lenne? Nem szabad túlterhelni a bajonettet.
Megfelelő és jó minőségű adapterrel biztos nem lesz baja. Viszont kályhacsövet én biztos nem tennék a gépemre. Ugyanis ha kilövöd az automatikát, marad a manuális fókusz. Minél telébb, annál kisebb a mélységélessége értsd: annál nehezebb kézből kitartani és annál nagyobb szívás manuálisan élességet állítani. És nemcsak a törőékes mattüveg hiánya teszi orbitális szívássá a fókuszálást, hanem hogy a digitális gépek keresője sok esetben kisebb, mint a filmes gépeké.
Amúgy hipi-szupi, hogy felfedezted, hogy régi, manuális objektíveket lehet modern gépre rakni, de én is javaslom, hogy menj el sétálni és nyugodj le a tökbe. Ha még nem volt szerencséd manuális objektívhez digitális vázon, akkor ne verd magadat költségbe: kipróbálni, hogy egyáltalán tetszik-e neked a dolog valami olcsó és gyakori (nagyszülők, szomszéd néni padlásáról vagy a bolhapiacról), általában fix 50mm pont jó.
Először is, ennek a témának BAROMI JÓ magyar szakirodalma van. Nekem meg az jön le a kérdésedből, hogy ezt nem sikerült megtalálnod vagy értelmezve elolvasnod. Szóval:
- [link]
- [link]
Ezt átnyálazni lenne a minimum.
A másik az, hogy egyszerűen nem akkora kaland.. Gyakorlati haszna nagyon pici, mert a manuális élességállítás miatt nehézkes használni. Ezzel nem azt mondom, hogy nincs létjogosultsága, mert van:
- tárgyfotó, modellfotó, növényfotó, tájfotó meg minden, ami nem fut el
- elérhető ár
- lelassulás, elmélyedés
- nosztalgikus hangulatú vagy élőbb képek (avagy a valóság tökéletes leképezése nem minden)
- jellegzetes bokeh (instagram lájkok!)
- stb.
Viszont fékezni kellene mielőtt olyat vásárolsz, amire nincs szükséged.
Egyébként nekem egy Helios 44M-4 objektívem van, mert ez volt a családban. Álomszép háttérmosást lehet vele belőle kihozni. A fentiek miatt viszont hamarabb veszek a kezembe filmes fényképezőgépet (nem, nem a hozzá tartozó Zenitet), mert sokkal könnyebben dolgozok velük.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!