Sokáig tájképeket fotóztam, de az utóbbi időben elkezdtek érdekelni a kötött pályás és egyéb tömegközlekedési járművek. Eddig egy 18-55 mm-es kit obit használtam full frame géppel. A jármű, főként vonat fotózáshoz milyen gyújtótávra lesz szükségem?
10-1000ig
De tényleg, tök mindegy mivel fotózol... lehet halszemmel is és durva telével is.
A vonatok jól néznek ki mindenféle perspektívában.
A 18-55 kezdésnek jó. Kéne még mellé egy tele ha nem tudsz közelebb menni.
300mm elég
az már összenyom egy hoszabb vonatot is
Kezdésnek bőven elég a 18-55. Ha később kicsinek vagy nagynak érzed, akkor majd tudni fogod, hogy mit vegyél.
Biztos vagy benne, hogy full frame szenzoros géped van? Ha igen miért aps-c-s objektívet használsz vele? Lehet, hogy én vagyok a tudatlan, de még nem hallottam Full frame vázra 18-55-ös kit obit.
"mennyire kell telének lenni? Mi a legideálisabb?"
Nincs kell, nincs ideális. Ha még idáig sem jutottál el fotózásban, akkor még nagyon sok tanulnivaló áll előtted. Az ideális függ a körülményektől is, meg attól is, hogy mit akarsz megvalósítani.
Fogd a kezedbe azt, amid van, és menj ki terepre. Ne a fotelben ülve akard előre megtervezni a tökéletes képet, hanem menj és csináld, oszt' majd meglátod, mire van szükséged.
"Eddig egy 18-55 mm-es kit obit használtam full frame géppel."
Ez biztos? Milyen váz, milyen obi?
nem a fotótéma határozza meg, hogy milyen objektív kell, hanem, hogy milyen távol vagy a témától és hogyan akarod, hogy megjelenjen a képeiden.
tájképhez is ugyanúgy kellhet nagylátószög, közepes gyújtótávolság és teleobjektív is, attól függően, hogy honnan fotózva, mekkora részt akarsz a tájból kivágni. a vonatokra és minden más fotótémára is ugyanúgy igaz ez.
ha a vasútállomáson állva a melletted elhaladó vonatokat akarod fotózni, akkor inkább nagylátószög kellhet. de ha a melletted álló vonat kis részleteit (pl. táblák, feliratok) akarod fotózni, akkor már ott is kevés lehet a nagylátószög gyújtótávolsága.
ha messziről akarod fotózni a vonatot, hogy mégis kitöltse a képet, akkor meg teleobjektív kell. kezdőknek a 18-55 mellé az 55-200-at szokták ajánlani, vagy egy 70-300 körülit. mivel a nagylátód is kit objektív, kezdésként a tele sem biztos, hogy nagy gond, ha nem annyira drága, szerintem válassz egyet az ár alapján és ismerkedj a használatával, meg hogy mikor melyiket érdemes használni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!